skutki uboczne po roku czasu

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

skutki uboczne po roku czasu

Postprzez krychu85 » 17 Maj 2013, 11:07

Witam Jestem tutaj nowy :) mam nadzieje, że znajdę tutaj wiele cennych informacji o przebiegu choroby jak i o skutkach ubocznych. krótko opisze moją sytuacje - rak mieszany zarodkowy i nienasieniak jestem po operacji z przerzutem na wezeł okołoaortalny zastosowano BEP 3 kursy w sierpniu 2012 r. zakończyłem chemioterapię. Moi Drodzy mam następujące pytanie czy u Was wystepowały tez bóle kości, zimne dłonie i stopy będąc 10 miesięcy po chemioterapii. Bardzo proszę o pomoc
Pozdrawiam
krychu85

Re: skutki uboczne po roku czasu

Postprzez m9nika » 17 Maj 2013, 12:15

Witaj
Na podstawie bardzo ogólnych informacji podanych przez Ciebie, będzie trudno ekspertom odpowiedzieć na twoje pytanie. Dlatego jeśli możesz umieść swoje wyniki badań (markery, histopatologiczny, TK, RTG ... itp) i to najlepiej w kolejności leczenia z datami i zakresami referencyjnymi (markerów).
krychu85 napisał(a):czy u Was wystepowały tez bóle kości, zimne dłonie i stopy będąc 10 miesięcy po chemioterapii.

Może należałoby zrobić scyntygrafię kości.
Gdzie się leczysz?
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez nuta » 17 Maj 2013, 12:26

U mojego syna nic takiego się nie dzieje ( we wrześniu 2012 skończył 4 kursy BEP)
nuta

Postprzez krychu85 » 17 Maj 2013, 13:00

witam ponownie.
markery przed operacją miałem tylko podwyższony beta hcg zaraz po operaci wyniki były już w normie tak jest do dzisiaj.
powiększony węzeł chlonny uległ normalizacji Pani dr powiedziała ze wyniki TK są świetne konsultowałem to z innymi dr potwierdzili również tą teze. Moje pytania są następujące:
1) czy moge sie czuć zmęczony 10 miesięcy po chemioterapii ( mam zmęcozne rece, brak energi)
2) czy mogą występować bóle kości w ramionach, plecy itd
3) rano okolo 8 do 12 mam zimne dłonie i stopy pożniej poprawia się wszystko
bardzo proszę o odpowiedz
Dziękuje bardzo
krychu85

Postprzez m9nika » 17 Maj 2013, 13:41

Nie udało mi się znaleźć na forum osoby z podobnym problemami (może słabo szukałam).
Zimne dłonie i ręce to ja mam zazwyczaj mimo, że nie byłam leczona onkologicznie, więc to mogą być raczej sprawy krążeniowe.
Zmęczenie i brak energii mogą się objawiać po stresie jaki przeszedłeś. A może masz depresję? lub brak witamin? ... Kiedy miałeś ostatnio robioną morfologię? Z bólami kości to proponowałam powyższe badanie.
Niestety za pomocą internetu nikt nie postawi Ci diagnozy. Najlepiej jeśli obejrzy Cię lekarz np. pierwszego kontaktu z POZ lub lekarz prowadzący.
Nie wiem jak więcej mogę Ci pomóc.
Może więcej dowiesz się od ekspertów.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez krychu85 » 17 Maj 2013, 13:54

a ja leżałem z kolegą z którym mam teraz kontakt też mówi ze często czuje się zmęcozny i też go bolą kości
krychu85

Postprzez danek » 17 Maj 2013, 14:18

Witam!!
Chemie (4XEP) skończyłem pod koniec lutego i w niedługim czasie po niej zaczęły się u mnie też problemy z kończynami. Potwornie drętwieją mi dłonie i stopy. Dodatkowo stopy i łydki bardzo bolą-właśnie tak jakby bolały kości, albo jakbym ciągle miał zakwasy po jakimś naprawdę ogromnym wysiłku. Najgorzej jest po pracy, czasem aż ledwie chodzę. Ale widze, że nie tylko mnie dopadł taki problem.
Więc może prośba do ekspertów, by coś poradzili? To neuropatia czy raczej problemy krążeniowe? gdzie szukac pomocy?

Pozdrawiam
Danek
danek

Postprzez krychu85 » 17 Maj 2013, 14:33

Tak Danek ja mam tak samo czasami jak stanę na nogach to czuje jakbym stał na kości stopy. mam pracę biurową i mam mało ruchu w pracy ciągle mi zimno przed chorobą było odwrotnie ciągle było mi gorąco bóle się ciągle przemieszczają teraz boli kręgosłup pomiędzy łopatkami a powiedz mi czy czasami czujesz sie bardzo zmęczony ja mam tak mam.
pozdr
krychu85

Postprzez danek » 17 Maj 2013, 14:47

witaj!! Też jestem potwornie zmeczony :) tylko myślę, że bardziej wynika to z tego, że ja przez 8 godzin w pracy ciągle chodzę, a po pracy do wieczora zajmuję się dzieckiem, więc wieczorem ledwo żyję :D pewnie przed chemią było podobnie, ale na pewno to co zmieniło się po chemii to to, że zmęczenie przychodzi o wiele szybciej. Kiedyś mogłem zrobić więcej i szybciej, a teraz zadyszka to moje drugie imie :D
Nie odczuwam zimna, ale potworne drętwienie. Często mówię do żony, że np. mogłaby mi teraz tą rękę czy nogę zoperować, bo nic nie czuję.
Mówiłeś o tym swojemu onkologowi? Ja za 3tygodnie mam wizytę u dr Świątoniowskiego i na pewno wspomnę o tym, ale może już teraz ktoś coś poradzi. Pozdrawiam
danek

Postprzez krychu85 » 17 Maj 2013, 14:56

mówiłem, powiedziała ze bloumycyna powoduje uszkodzenie czucia itd jakąs teorie tam podała jednym słowem powiedziała, że to skutki chemii a ty zakończyłeś chemie w lutym i już chodzisz do pracy? ja ogólnie mam słabe ręce tak bez zycia jak to powiem rece opadają
krychu85

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości