Testosteron, objawy jego niedoboru

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Testosteron, objawy jego niedoboru

Postprzez Enzo » 17 Lut 2023, 11:53

Z testosteronem to jest tak:
Jeśli masz niski poziom i wejdziesz na normalny cykl, większymi dawkami taki żeby go mocno poczuć i nabrać masy mięśniowej, powiedzmy 2-3 miesięczna terapia taka jaką robi typowy chłopak z siłowni to pewnie przytyjesz kilka kg, będziesz się lepiej czuł przez ten czas. Po skończonym cyklu będziesz musiał zrobić odblok bo twój organizm będzie produkował jeszcze mniej testosteronu niż przed cyklem. Niewiadomo też czy wrócisz do stanu z przed cyklu bo może być jeszcze gorzej a napewno zaliczysz zjazd psychiczny bo spadek formy też nastąpi czyli zdobędziesz trochę szczęścia przez jakiś okres kosztem jeszcze gorszego okresu później więc odradzam tą metodę.

Wielu byłych kulturystów którzy przez duże ilości testosteronu dostarczanego z zewnątrz przez lata, zablokowało u siebie naturalną produkcję tego hormonu na zawsze, w takich przypadkach odbolki już u nich nie dają wystarczających efektów więc pomimo tego że mają oba jądra mają podobny problem co ludzie po orchidektomii czyli za niski testosteron. Oni często stosują hormonalną terapię zastępczą - htz. Jest to testosteron podawany w mniejszych dawkach na stałe. Ma za zadanie imitować normalną produkcję testosteronu czyli nie za duże dawki aby uniknąć androgennych efektów ubocznych oraz cykli brania i niebrania bo to powoduje radykalne zmiany formy i samopoczucia. Takie coś bym ci polecał i sam kiedyś będę rozważał właśnie tę opcję. Htz stosuje się oczywiście w porozumieniu z lekarzem który rozpisuje dawki i częstotliwość dostarczania hormonu.

Przede wszystkim, zanim zdecydujesz się na jakąś opcję powinieneś zbadać poziom hormonów. Można to zrobić w każdej prywatnej przychodni jak luxmed itp.
Testosteron, estadriol, prolaktyna, progesteron, lh, fsh, shgb, kortyzol.

Czasem jest tak że przyczyną złego samopoczucia może być wysoki poziom innego hormonu np. wysoka prolaktyna powoduje senność i brak energii, wysoki kortyzol zmniejsza masę mięśniową w kończynach a zwiększa w okolicy brzucha. Niektóry hormony blokują działanie testosteronu więc warto poznać szeroki obraz tego co dzieje się w organiźmie i dopiero coś z tym robić.

Pozdrawiam
Enzo

Postprzez user90 » 17 Lut 2023, 12:03

Ja tylko dodam żebyś sprawdził ceny przed badaniem w kilku miejscach bo hormony są na ogół drogie. Na pewno luxmed w wielu miastach próbki wysyła do diagnostyki lab i dolicza sobie prowizję. Luxmed będzie pewnie najdroższy
user90

Postprzez adamus09 » 09 Mar 2023, 22:53

Ja brałem kiedyś, jeszcze przed sprawą nowotworu, może z 6msc może z 1rok testosteron (Undestor Testocaps), bo miałem po prostu niski, w granicach dolnej normy. Ale poprzedzono to seriami badań stężenia. Ale potem jakoś zrezygnowałem bo choć wzrósł to ja też zacząłem wtedy chodzić na siłownię i byłem aż nazbyt nakręcony. Potem akurat siłka znowu brak czasu itd więc mialem nisko, a co ciekawe, 3-4 msc po orchidektomii, ten poziom jest praktycznie taki sam jak przed. Być może te jądro w ogóle było upośledzone czy cos. Libido wysokie i erekcje w miarę ok. W zasadzie to nawet mocniej mi zarost rośnie po ochri.. Nie zbadana czasem ta fizjologia :roll: :lol:
adamus09

Postprzez Krolewsky » 12 Mar 2023, 17:16

1. Jeśli nie masz niedoboru to nie ma czego usupełniać.
2. Czyli chcesz wziąć sterydy poprostu a nie leczyć niedoboru.
3. Jeśli nie możesz przytyć bo nie masz diety to na sterydach najdziesz wodą tylko i poczujesz kopa.
4. Wezmiesz i tak, skoczy Ci waga, w lustrze po jakimś czasie bedzie fajnie od wody bez dobrej diety. Pozniej odstawisz, wrocisz na 70kg albo nizej a przez miesiace bedziesz czuć się jak g... to sobie dopowiedz
5. Mi lekarz uzupelnianie hormonów zaproponowal przy normie testosteronu poprzez DHEA w tabletkach. To konwertuje do tsto i estro. Do brania codziennie, moze lepiej sie poczujesz i lekko poprawisz test. Bezpieczniej.
Krolewsky

Miejscowość: Wrocław

Postprzez 21tehace21 » 21 Mar 2023, 14:30

Witam ponownie jestem w trakcie robienia badań przed wizytą u lekarza i zastanawia mnie jedna rzecz, zawsze robiłem badania w jednym laboratorium przeważnie raz w roku, i zawsze estradiol wynosił ok. 35pg/ml a norma była zawsze od 7 do 42 a dzisiaj dalej mi wyszedł 35pg/ml ale norma to mniej niż 31 czyli według tego badania już mam podwyższony jednostki te same wszystko ale mniejsza norma, jest się czym martwić ?
21tehace21

Postprzez 21tehace21 » 31 Mar 2023, 12:24

Witam, byłem wczoraj na wizycie u androloga i po obejrzeniu moich wyników (wszystko w normie) powiedział że może być tak że mając teraz wyniki w normie mogę odczuwać objawy niedoboru testosteronu bo może być tak że tak teraz mam testosteron 5 który mieści się w normie to jak miałem dwa jądra mogłem mieć testosteron 10 co dla mnie mogło być dobrym poziomem. Powiedział że teścia możemy przybić zawsze ale narazie kazał mi zbadać nasienie i przepisał mi tamoxifen i mam brać przez 4 tygodnie i po tym czasie badanie hormonów i wizyta kontrolna i wtedy będziemy wiedzieć coś więcej.
21tehace21

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 5 gości