Zabieg był 31.06. Leżałem w szpitalu do wczoraj, gdyż rana ropiała i gorączkę miałem. Lekarz włączył kilka antybiotyków na raz i założył sączek z palca gumowej rękawiczki ^^.
Rozpoznanie: Guz jądra lewego ct1NxM1a Meta ad pulmonis sin
Poniżej kilka wyników:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KREW:
Morf.:
HGB: 14.8 g/dl
HCT: 44.1%
RBC: 5.12 T/l
WBC: 12.5G/l (norma 4-10,6)
PLT: 214G/l
Biochem.:
glukoza: 93mg/dl
kreatynina: 0.91 mg/dl
CRP: 74.4 mg/l (norma do 10)
Sód: 142 mmol/l
Potas: 4.64 mmol/l
APPT: 30.4 s
INR: 1.05
Mocz:
ciężar: 1.021
pH: 6.0
glukoza: nb
bilirubina: nb
ket.: nb
urobil: nb
azot: nb
leuk.: 0-5 wpw
bakterie: poj.
śluz: pojedyncze pasma
RTG klatki:
Przyścienne w polu dolnym płuca lewego cienie okrągłe śr. 20mm oraz 13mm - nie można wykluczyć zmian o typie meta. Poza tym narządy klatki bez zmian.
USG:
Obie nerki polozone prawidłowo, bez zastoju, bez cech kamicy. Pęcherz moczowy całkowicie opróżniony.
Jądro prawe bez zmian. Jądro lewe o niejednorodnej echogeniczności, powiększone, z hypoechogenną zmianą o wym. 13,6x13,2mm
Leczenie:
Orchidectomia sin
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wszystkie badania robione zaraz po przyjęciu do szpitala 30.06 w okolicach godziny 11-12. Zabieg był 31.06 ok. 15. Po otwarciu kanału pachwinowego lekarz stwierdził prawidłowość węzła chłonnego, pachwinowego, także go nie wycinał. Po zabiegu miałem 3 razy robione usg, które za każdym razem robił inny lekarz i każdy stwierdzał pomyślność operacji. Ordynator stwierdził: "wyleczony brawurowo" ^^. Nawet szwy mi już ściągnęli.
Czy powinienem robić teraz jakieś badania? Może powtórka markerów?
Wynik histopatologiczny mam za 2 tygodnie; Doktor wspomniał, że chyba będzie to guz złożony z kilku podtypów - tak mu wyszło na obrazie USG.
Wspominacie tutaj w co drugim temacie o TK, natomiast ja miałem póki co tylko rentgen. Robić TK? Czego, klatki, jajek?
Pozdrawiam