Potworny carcinoma embrionale partim necroticans et teratoma

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Potworny carcinoma embrionale partim necroticans et tera

Postprzez troll » 05 Sty 2013, 15:06

Witaj,

Jak nie bierzesz już wspomagaczy to wręcz jest super! :) Tak jak pisze Arek, za dzień, dwa już będziesz chodził. Domyślam się też, że niektóre przeżycia mogą być traumatyczne ale z dnia na dzień będzie lepiej :) Czekamy na hist-pat.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Adrian1975 » 05 Sty 2013, 16:34

super, że już po :D

pozdrawiam
Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez Adrian1975 » 07 Sty 2013, 19:55

jakie wieści Twardzielu? ;)

Mam nadzieję, że z każdym dniem coraz lepiej.

Adrian
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Postprzez kat1340 » 11 Sty 2013, 13:49

Wieści wspaniałe :D. Wczoraj wróciłem do domu w niecały tydzień po operacji. Czasem tam jeszcze coś pobolewa (jakby w okolicy wyrostka), wiadomo, nie mogę jeszcze chodzić wyprostowany do końca bo cięcie "ciągnie", ale jest lepiej niż się spodziewałem.

Po wynik histo-pat. za 3 tygodnie, do domu wypisano Nolicin 2x1tab przez 10 dni.

Teraz zostało jeszcze ustalić termin operacji klatki piersiowej.

Powiedzcie mi - czy iść jakoś teraz do onkologa "pokazać się" może jakieś markery zrobić czy TK, czy coś, czy dopiero po płucach?
kat1340

Postprzez Adrian1975 » 11 Sty 2013, 22:40

jesteś w domu w T-cy?

Adrian
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Postprzez kat1340 » 12 Sty 2013, 14:52

Tak, w DTR ;D

W domu jednak są warunki do wyzdrowienia, nie to co w szpitalu :D

Odpowie ktoś na pytanie z poprzedniego posta?
kat1340

Postprzez troll » 12 Sty 2013, 18:16

Witam,

Przecież każdy wie, że w domu najlepiej :) Jak samopoczucie?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kat1340 » 12 Sty 2013, 20:21

Dziękuje, bardzo dobrze u mnie :D. Trochę ciągną jeszcze przykurczone mięśnie brzucha no i utrzymuje się niewielki stan podgorączkowy, ale to już pewnie kwestia max tygodnia.

Jedna rzecz, której nie jestem pewien - co teraz ze stricte medycznymi sprawami? Pewnie na dniach umówię się na torakotomię na za dwa tygodnie, ale nie wiem, czy teraz oznaczać markery, iść do onkologa, żeby obejrzał mnie czy to wszystko dopiero po torako?
kat1340

Postprzez troll » 12 Sty 2013, 20:40

Witam,

Sensownie byłoby oznaczyć AFP i bHCG bo LDH może mieć znacznie zawyżoną wartość po tak rozległym zabiegu. Z onkologiem powinieneś mieć cały czas kontakt, szczególnie, że możesz uzyskać od niego nieco inne informacje niż od "zabiegowców". Nie ma konieczności, żebyś odbył wizytę pomiędzy zabiegami ale nikt Ci tego również nie zabroni. Oczywiście jeśli zdecydujesz się na markery to wtedy takie zlecenie powinien wystawić Ci Twój lekarz onkolog. Ja bym takie markery zrobił, żeby poniekąd zabezpieczyć się przed operacją pacjenta u którego byłyby one podwyższone. Natomiast Twój lekarz może mieć inne spojrzenie i nie będzie ono wcale gorsze.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kat1340 » 16 Sty 2013, 17:37

Witam, markery miałem od początku w normie za wyjątkiem LDH właśnie, zatem jeśli robienie LDH dziś będzie niemiarodajne to czy robić tamte dwa?

Drugie jadro w dalszym ciągu się trzyma, nie ma guzków czy innych anomalii. Po RPLND jest jakieś zmniejszone, pewnie od bezruchu i leżenia.

Zabieg torakotomii będzie zaraz na początku lutego (jeszcze dostanę telefon).

Inna sprawa - czy ktoś z okolic WROCŁAWIA będzie wybierał się w najbliższym czasie do Warszawy do COI? Torakochirurg nie pamięta dokładnie mojego TK, a chciałby się mentalnie przygotować i w ogóle wiedzieć co ma operować i w jakiś sposób mój TK powinien się znaleźć na jego biurku na oddziale ;). Oferuję czteropak ulubionego piwka :mrgreen:
kat1340

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości