seminoma testis PT1 po BEP

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: seminoma testis PT1 po BEP

Postprzez Adrian1975 » 19 Sie 2013, 21:17

dzięki Romi,

rodzinnie jestem "skażony" cukrzycą, bo babcia od strony ojca chorowała i tato ma też cukier na granicy,
gdzieś czytałem i słyszałem też od lekarza POZ, że chemioterapia u takich osób może przyczynić się do, jakby to nazwać wywołania cukrzycy, prawda to?

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez romi » 19 Sie 2013, 22:15

Witam
Chemioterapia może przyczynić się pośrednio do rozwoju cukrzycy poprzez uszkodzenie wątroby, niekiedy ma wpływ na przybranie wagi co może z kolei być jednym z czynników ryzyka rozwoju cukrzycy, czy też u osób podatnych na cukrzycę chemioterapia może mieć wpływ bezpośredni na jej rozwój. To są wszystko przypuszczenia bardziej lub mniej zbadane, niemniej w Twoim przypadku niezależnie od wszystkiego musisz bacznie zwracać uwagę na te sprawy, choćby ze względu na dziedziczne obciążenie. Nie od rzeczy byłoby samemu kontrolować poziom cukru glukometrem, to niewielki wydatek, a masz bieżącą kontrolę.
Pozdrawiam
romi

Postprzez oczarownica » 19 Sie 2013, 23:01

witaj! jedna krzywa cukrowa o niczym nie przesądza.Zeby sie nie mordowac piciem jej czasem warto po normalnym posilku 2 h zmierzyc poziom glukozy we krwi w gabinecie zabiegowym POZ.Ot tak.. ;)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez Adrian1975 » 19 Sie 2013, 23:20

wiesz co Romi, ale przed podaniem glukozy piguła "dziabneła" mnie glukometrem i pojawił się wynik 99, a potem już z Labo było wyjściowo 107.
więc glukometr nieco wynik zafałszował.

ale a propos chemii, czytałem gdzieś (poszukam to znajdę) artykuł mówiący o badaniu grupy kobiet poddanych chemii z powodu raka piersi i w tych badaniach im wyszło, że chemia (tak jak napisałeś) u osób dziedziczących niejako cukrzycę tę chorobę wywołuje chociażby przez wzrost masy ciała czy właśnie uszkodzenie wątroby.

Adrian
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 19 Sie 2013, 23:51

Witaj
Bardziej wiarygodny jest wynik badania krwi w laboratorium. Glukometr może faktycznie nieco fałszować pomiar, ale w miarę dopuszczalnych granicach. Przy takiej sytuacji jak u Ciebie będzie to informacja o przekroczeniu. To jest wystarczające dla pomiarów w domu. Przecież zawartość cukru we krwi może się wahać w jakichś granicach, a własny pomiar ma dawać informację czy nie rośnie.
Ja też to czytałem i jeszcze inne artykuły. Również jestem obciążony, bo moi przodkowie mieli cukrzycę także mam pewne spostrzeżenia na ten temat i jak Ty mam cukier na granicy normy.
Tego nie można bagatelizować, bo to może mieć poważne konsekwencje. Cukrzyca tak jak i nadciśnienie są bardzo podstępnymi chorobami, bo nie dają długo żadnych objawów, a jak dadzą to już nie ma odwrotu. Trzeba to kontrolować i starać się utrzymywać w normie metodami naturalnymi (odżywianie, ruch, waga, jak najmniej stresu itd).
Pozdrawiam
romi

Postprzez Adrian1975 » 28 Sie 2013, 11:10

melduję posłusznie i własnie otrzymałem orzeczenie PCPR o uznaniu mnie za osobę neipełnosprawną w stopniu umiarkowanym na okres trzech lat :-)

Adrian
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Postprzez oczarownica » 28 Sie 2013, 14:25

;) ;) ;)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez Adrian1975 » 03 Paź 2013, 13:20

Witajcie,

właśnie wróciłem z wizyty u Słonia, wyniki ok., wszystkie markery w normie, nic nie wymacane :-)
dostałem skierowanie na TK, kolejne markery oraz USG jajka, następna wizyta zaplanowana na styczen2014.

Adrian
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 03 Paź 2013, 13:41

Witam
Wszystkiego dobrego i powodzenia.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Adrian1975 » 03 Paź 2013, 13:50

Dzięki :D :lol: i wzajemnie

Adrian
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości