Potworny carcinoma embrionale partim necroticans et teratoma

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Potworny carcinoma embrionale partim necroticans et tera

Postprzez 21tehace21 » 14 Lis 2012, 10:18

Ja jakos mialem tak ze gdy robili mi drugie RPLND to z powodu wezla ktory sie powiekszyl i mial ok 20mm i usuneli mi to i wyniki hist wyszly ze bez utkania nowotworowego.
21tehace21

Postprzez troll » 14 Lis 2012, 17:55

Witam,

Pamiętaj, że Ty już byłeś po leczeniu i węzeł był w bliskiej lokalizacji zmian stwierdzonych na początku. Tutaj chodzi o nowo zdiagnozowany węzeł :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kat1340 » 29 Lis 2012, 16:21

Witam, wciąż żywy!

Operacje są zaplanowane już; czy mógłby mi ktoś odpowiedieć, czy operacja usuwania 6mm guzka płuca wymaga wycięcia segmentu tak jak w tym filmie:

http://www.youtube.com/watch?v=D7rRQa1wXVI

??

Jak długo będe z tego "powrcał do żywych" ? Jest szansa w dwa tygodnie po operacji iść na uczelnię/do pracy? Czy rozcięcie będzie poprzeczne czy wzdłuż mostka? Jesli poprzeczne - rozetną mięsień klatki piersiowej?

Ile czasu musi upłynąć, żebym wrócił na siłownie?
kat1340

Postprzez troll » 29 Lis 2012, 17:33

Witaj,

Operacje płuc zwykle odbywają się z dostępu tylno-bocznego (tak jak tutaj: http://www.patientedlibrary.com/imagescooked/6320W.jpg). Oczywiście zwykle nacięcie nie jest takie duże jak na obrazku, nierzadko wystarcza tzw. minitorakotomia czyli nacięcie krótsze niże 10 cm. Usunięcie 6mm guzka wymaga usunięcia fragmentu płuca, nie tak dużego jak na filmie (tam usuwany jest cały płat) - zwykle wystarcza tzw. resekcja klinowa (wedge resection - http://surgery.ucsf.edu/media/110916/we ... ection.jpg). Nie ma ona wpływu na wydolność oddechową, myślę, że już po dwóch tygodniach, mimo dyskomfortu i dolegliwości będziesz mógł iść na uczelnię :) Siłownia? To dyskusyjny temat, nikt tak na prawdę nie stwierdzi ile czasu potrzebujesz. Myślę, że sam najlepiej poczujesz, kiedy będziesz w stanie wrócić na siłownię. Jednak wiedz, że dłuższy okres pokroju roku trzeba brać pod uwagę.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kat1340 » 29 Lis 2012, 17:42

Hmm, ten jpg z resekcji klinowej to wypisz wymaluj mój przypadek :D. Dziękuję za te pojęcia - zapamiętam i porozmawiam o tym z moim doktorem od torakochirurgii (choć n t. zastosowania konkretnej metody pewnie decyduje się na bieżąco po dotarciu do miejsca operowania).

Rok bez siłowni - brzmi kiepsko, ale spokój o zdrowie to milion dolarów :D

Pozdrawiam
kat1340

Postprzez kat1340 » 16 Gru 2012, 14:30

Do tej pory jakoś wcale nie odczułem skutków chemioterapii, no właśnie - do tej pory. W tym tygodniu zacząłem odczuwać jakieś dziwne parestezje końcówek palców u rąk, zwłaszcza jak "rozciągam" ręce.. To pewnie ma związek z nerwami obwodowymi, które uległy zniszczeniu przez cytostatyki; czy jest na to jakiś sposób, żeby przyspieszyć regenerację nerwów?

W sumie nie przeszkadza mi to w niczym; właściwie nie czuję bólu w dłoniach, a sprawność ta sama.
kat1340

Postprzez troll » 16 Gru 2012, 14:39

Witaj,

Niestety nie ma takich sposobów. Nerwy regenerują się w czasie - im dłuższy czas po leczeniu tym będzie lepiej. Na kiedy masz zaplanowane zabiegi?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez kat1340 » 31 Gru 2012, 05:44

Zabiegi:

-RPLND: 4.01.13
-Torakotomia: dwa tygodnie po wyjściu ze szpitala MSW - doktor kazał mi się stawić w dniu wypisu, żeby ocenić mój stan i wyznaczyć termin;

Pytanie:

czy szczepić się na któryś typ WZW przed operacją? Jak to jest z przeziębieniem - jak mam katar to można mnie kroić?
kat1340

Postprzez arek » 31 Gru 2012, 10:13

Hej!
kat1340 napisał(a):RPLND: 4.01.13

To będziemy trzymać mocno kciuki! ;)
Dobrze jest się zaszczepić - udasz się do l. pierwszego kontaktu i Cię zaszczepi.
kat1340 napisał(a):Jak to jest z przeziębieniem - jak mam katar to można mnie kroić?

Ja z katarem w dniu operacji zostałem odesłany 600km do domu... doktor powiedział, że operacja w takim stanie może zakończć się zapaleniem płuc. (podczas intubacji wszystkie "zarazy" zostaną wdmuchnięte do płuc.). Zresztą - kichanie z rozprutym brzuchem raczej nie było by przyjemne :shock: - polecam kontakt z Panem doktorem
Mam jedną dobrą radę - przy przyjęciu do szpitala (bo mówimy cały czas o MSW w Warszawie?) nie słuchaj się Pań, które Cię przyjmują i nie idź się przebierać do szatni (która jest w piwnicach szpitala) tylko skorzystaj z oddziałowej łazienki,
w korytarzach na dole panują warunki arktyczne - i to właśnie sprawiło, że załapałem katarzysko, które mnie wysłało do domu.
Pozdrawiam
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 31 Gru 2012, 14:35

Witaj,

Przy katarze nie ma mowy. Musisz być absolutnie zdrowy. Natomiast odnośnie WZW B to jak najbardziej nawet w trybie przyspieszonym. To rozległe zabiegi przy których ryzyko zarażenia wzrasta.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości