Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Chemioterapia uzupełniająca przy pT1 - poradźcie

Postprzez m9nika » 04 Cze 2015, 16:09

Witam
Mojemu mężowi po pierwszym cyklu EP włosy wypadały i od razu zgoliliśmy na zero (mimo, że nie była to jego ulubiona fryzura),
a teraz ma bujną czuprynę, także wypadaniem włosów się nie przejmuj ;)
Jak to mówię swojej mamie na doła to dobra łopatka i trochę piasku ;) a na poważnie, to wszystko minie jak samopoczucie będziesz miał lepsze,
po prostu trzeba to wszystko przeczekać ;)
Trzymaj się chłopaku, jesteś dzielny!
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Adrian1975 » 04 Cze 2015, 18:36

Miszczu,

włosy odrastają, mnie też w trakcie 2 dolewki zaczęły wypadać to wziąłęm i zgoliłem na zero, by nie "kłaczyć" po całym domu, w dwa miesiące mniej więcej po chemii odrosną, czyli u Ciebie w trakcie wakacji tak mniej więcej
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez miszcz » 04 Cze 2015, 22:21

Wyniki morfologii z wtorku:

Morfologia I - 2,20
gr - 0.47
E - 4,96
Hb 14.5
HT 40.2
pł - 188.000

Lekarz mówił, że powinno się unormować do końca tygodnia. Na wypadanie włosów byłem przygotowany, ale wiecie, jak jest. Ładne włoski, to szkoda.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez miszcz » 06 Cze 2015, 09:21

Głupia sprawa. 3 dni do drugiego i ostatniego cyklu, a ja złapałem takiego doła, że znów marzę o eutanazji i nie chce mi się walczyć z chorobą. Jak sobie radziliście z czymś takim?
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez karolinafryzjerka » 07 Cze 2015, 21:21

Witam!
Twoje pozytywne nastawienie to teraz najważniejsza część procesu leczenia. Rozumiem, na początku- szok,płacz i pytanie dlaczego to właśnie-JA? Uwiez ze każdy, chorujących zadaje sobie to pytanie. Choroba nowotworowa to nie wyrok, dlamnie to to tak jak każda inna choroba przewlekła typu cukrzyca, choroba wieńcowa czy wiele innych schorzeń gdzie chorzy muszą tez być pod stalą kontrola medyczna. Wrocenie do normalności jest bardzo łatwe i proste. Masz żonę?.. Odczekajcie czas od chemioterapii i starajcie się o male szczęście, które przynosi tyle radości i miłości. Przy twoim stadium zaawansowania wzowa jest niemal niemożliwa :-) życzę powadzenia przy kolejnym kursie..:-) z gremlinka, tak go nazywa mój maz :-) to juz kiedys będziesz się tylko śmiał :-)
karolinafryzjerka

Postprzez Neo » 07 Cze 2015, 21:59

Jak już Karolina pisała nie ma sensu zadawać pytania dlaczego ja? Czy mogłem coś zrobić żeby zapobiec? Czasu nie cofniesz to już się stało. A w zasadzie to stało się o wiele więcej bo tego "gremlinka" już nie ma, wycięli go, a teraz tylko terapia uzupełniająca. Jasne że nie jest ona przyjemna, i lepiej byłoby jej uniknąć. Ale jak tu już inni pisali "chwila" bólu a do wygrania życie, którego kawał masz jeszcze przed sobą. Na pewno wcześniej przed chorobą miałeś wiele planów, więc nie pozwól żeby ten dziad Ci je odebrał. Walcz o nie. A przede wszystkim walcz o siebie. Dobrze by było żebyś zajął czymś głowe. Bo teraz twoim największym przeciwnikiem nie jest gremlin tylko ty sam. Dasz rade chłopaku!
Neo

Postprzez kk91 » 07 Cze 2015, 22:27

Na pewno nie myśl o takich bzdurach jak eutanazja, człowieku jesteś młody, właśnie kończysz swoją przygodę z chorobą i wiele dobrego przed Tobą. Jeżeli na prawdę potrzebujesz pomocy, czujesz, że sam nie dasz rady to udaj się do psychologa, Twoja reakcja jest normalna i takie wsparcie też może okazać się pomocne!
kk91
Przyjaciel Forum

Postprzez miszcz » 16 Cze 2015, 09:50

Witam ponownie,

Jestem po drugim i mam nadzieję, że ostatnim cyklu BEP. Nie wiem dlaczego, ale ten cykl zniosłem duuużo lepiej psychicznie i fizycznie. Mimo to jestem wyczerpany i szlag mnie trafił, kiedy usłyszałem o dolewkach.

Pomiędzy pierwszym a drugim kursem miałem dwie dolewki bleo, teraz znów mam wyznaczone dwie i za dwa dni po drugiej dolewce wizytę kontrolną. Czy to normalna praktyka? To wszystko strasznie wyczerpuje - dojazdy, brak sił itp. Myślałem, że dolewek nie będzie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Ewa i Adam » 16 Cze 2015, 10:03

Miszczu,
tak wyglada BEP, jeden pełny cykl to 5 dni w szpitalu (3 cytostatyki) i dwie dolewki. Zatem wszystko w porządku. Nie zazdroszczę dojazdów, bo wiem, że ciężko, ale zdrowie ważniejsze. Zorientuj się czy możesz prowadzić po zakończeniu leczenia obserwacje gdzieś bliżej.
Trzymam kciuki!
Awatar użytkownika
Ewa i Adam

Postprzez Adrian1975 » 16 Cze 2015, 12:56

tak jak pisze Ewa z Adamem, dopełeniniem kursu są dolewki i trzeba je przyjąć, czy nam się to podoba czy też nie, jesteś na prostej ku zdrowiu i tak trzymaj
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości