nowotwór jądra analiza wyników

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: nowotwór jądra analiza wyników

Postprzez Lokator » 21 Lis 2012, 11:13

Witajcie,

my na TK robione przed chemią czekaliśmy 3 tygodnie czyli całkiem przyzwoicie (w ramach NFZ). Po chemii dostaliśmy skierowanie na TK kl. pierś. + jama brzuszna + miednica mała na tomograf, który jest w szpitalu onkologicznym (poprzednio był zepsuty i sama szukałam innego miejsca) z notatką, że ma być zrobione za ok. 2 miesiące. Dzisiaj będę umawiać termin.
Mamy też skierowanie na markery do zrobienia za miesiąc i wizytę kontrolną też za miesiąc.

Do Warszawy pojedziemy najprawdopodobniej w styczniu.
Lokator

Postprzez Lokator » 17 Maj 2013, 23:16

Dzień dobry,

dawno tutaj nie zaglądałam. Od zakończenia leczenia przyplątało się zapalenie oskrzeli i półpasiec. Były 3 kontrolne wizyty, 3 razy sprawdzane markery (w normie), raz tomografia brzucha i klatki piersiowej (wszystko ok). Mąż jest pod opieką pulmonologa. W czasie chemii miał duszności, które przeszły, niestety teraz znowu wróciły (uczucie jakby nie mógł nabrać wystarczającej ilości powietrza). W związku z tym pulmonolog dał skierowanie na TK klatki piersiowej, termin za tydzień. Przed kolejną wizytą kontrolną u onkologa TK jamy brzusznej (to będzie 10 miesięcy po zakończeniu leczenia). Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
Pozdrawiam serdecznie.
Lokator

Postprzez m9nika » 18 Maj 2013, 08:53

Witam
Fajnie, że się odezwałaś i to z dobrymi wiadomościami :)
to będzie 10 miesięcy po zakończeniu leczenia

Jak ten czas szybko leci ;)
Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

Będzie dobrze!
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Lokator » 18 Maj 2013, 13:36

Czas leci faktycznie bardzo szybko. Aż trudno uwierzyć....
Dzięki za pozytywne spojrzenie na sprawę, czekanie na badanie oczwiście stresujące ale też wierzę, że będzie dobrze.
Lokator

Postprzez Lokator » 20 Maj 2013, 22:06

Bardzo proszę o informację odnośnie poniższej kwestii.

Mąż, ze względu na pojawiające się co kilka dni duszności dostał od pulmonologa skierowanie na TK klatki piersiowej, spirometrię, badanie krwi. Został też skierowany do kardiologa.

Dzisiaj dostaliśmy wyniki badań krwi. Morfologia ok, oprócz obniżonych do 3.2 (norma od 3.8) leukocytów, sód, potas, kreatynina, eGFR w normie. Podwyższone D-dimery ilościowo - 693 (norma do 500 ng/ml). I właśnie ten ostatni wynik mnie martwi. Z tego co wyczytałam w internecie wynika, iż jest to podwyższona krzepliwość krwi, która może prowadzić do zakrzepów, zatorów....

Bardzo proszę o informację, czy może to być efekt uboczny chemioterapii (mąż miał planowane 2xBEP ale ze względu na zapalenie oskrzeli i duszności bleomycynę dostał tylko raz)? Czy 693 to dużo ponad normę? Czy istnieje zagrożenie, iż taki wynik jest związany z nowotworem (przerzuty)?

Czy taki wynik wymaga natychmiastowej konsultacji z lekarzem? Wizytę u pulmonologa mamy dopiero 12 czerwca, u onkologa we wrześniu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Lokator

Postprzez OdZ » 21 Maj 2013, 06:21

Lokator napisał(a):Mąż, ze względu na pojawiające się co kilka dni duszności dostał od pulmonologa skierowanie na TK klatki piersiowej, spirometrię, badanie krwi. Został też skierowany do kardiologa.

Dzisiaj dostaliśmy wyniki badań krwi. Morfologia ok, oprócz obniżonych do 3.2 (norma od 3.8) leukocytów, sód, potas, kreatynina, eGFR w normie. Podwyższone D-dimery ilościowo - 693 (norma do 500 ng/ml). I właśnie ten ostatni wynik mnie martwi. Z tego co wyczytałam w internecie wynika, iż jest to podwyższona krzepliwość krwi, która może prowadzić do zakrzepów, zatorów....

Bardzo proszę o informację, czy może to być efekt uboczny chemioterapii (mąż miał planowane 2xBEP ale ze względu na zapalenie oskrzeli i duszności bleomycynę dostał tylko raz)? Czy 693 to dużo ponad normę? Czy istnieje zagrożenie, iż taki wynik jest związany z nowotworem (przerzuty)?
Witam serdecznie!
Chciałem zapytać czy wyniki pozostałych badań i konsultacji są już znane?
D-dimery rzeczywiście oznacza się w celu monitorowania tendencji do tworzenia się zakrzepów. Niestety, nowotwory i chemioterapia nierzadko powodują tego typu powikłania w układzie krwionośnym (a tutaj, jak rozumiem, występowały objawy mogące sugerować ryzyko wystąpienia zatorowości płucnej). Przyznam, że widziałem pojedyncze prace na temat poziomu D-dimerów jako czynnika prognostycznego, ale z tego co pamiętam miało to związek z nowotworami układu pokarmowego (ale głowy sobie za to uciąć nie dam).
Jednakże, moim zdaniem, wynik około 700 ng/ml to nie jest bardzo wysoka wartość - dla potwierdzenia proszę sobie zerknąć tutaj http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18452520

Moim zdaniem, to czy konsultacja z lekarzem jest teraz wskazana zależy od wyników pozostałych badań oraz od tego, czy opisane dolegliwości nadal się utrzymują.
Pozdrawiam serdecznie!
OdZ
Ekspert

Postprzez Lokator » 21 Maj 2013, 08:13

dzień dobry,

dziękuję za odpowiedź. Nie mamy jeszcze pozostałych wyników, TK w poniedziałek, o resztę muszę dopytać męża.
Duszności się utrzymują ale nie są to jakieś silne ataki, takie uczucie, że nie można nabrać wystarczającej ilości powietrza. Jeden dzień jest lepszy, kolejny gorszy.

Dodam, że mąż ma alergię na pyłki i właśnie zaczęło się kichanie, może ma to jakiś związek? A może alergia może spowodować delikatne podwyższenie D-dimerów? Czytałam, że nieznaczne podwyższenie może również towarzyszyć infekcji.
Przeczytałam na forum wątki, w których poruszana jest kwestia D-dimerów ale sytuacji analogicznej do męża nie udało mi się znaleźć.

Będę wdzięczna za każdą informację.

Szczerze mówiąc trudno mi zachować spokój.

Dziękuję.
Lokator

Postprzez OdZ » 21 Maj 2013, 16:47

Witam serdecznie!
Lokator napisał(a):Dodam, że mąż ma alergię na pyłki i właśnie zaczęło się kichanie, może ma to jakiś związek?
Z dusznością może oczywiście mieć.
Lokator napisał(a):A może alergia może spowodować delikatne podwyższenie D-dimerów?
Nic mi nie wiadomo o jakimś bezpośrednim wpływie alergii na poziom D-dimerów. Dotarłem natomiast do artykułu, w którym są opisane przypadki błędnie postawionej diagnozy o zatorowości płucnej na podstawie podwyższonych D-dimerów i CT u dwóch pacjentek z silna alergią (w artykule twierdzą, że obraz CT zaburzony był z uwagi na problemy z oddychaniem) http://link.springer.com/article/10.100 ... 891#page-1 Niektóre źródła opisują również związek poziomu D-dimerów z występowaniem przewlekłej pokrzywki http://archive.ispub.com/journal/the-in ... vDZ55.dpbs ale bezpośredniego związku z alergią per se nie znalazłem.
Lokator napisał(a):Czytałam, że nieznaczne podwyższenie może również towarzyszyć infekcji.
Podobnie jest w przypadku uszkodzeń tkanek, więc sam poziom D-dimerów jeszcze o niczym nie świadczy. Natomiast warto zerknąć do następującego źródła http://www.hindawi.com/journals/emi/2012/517375/ w którym jest zasugerowane by "przesunąć" górną granicę normy D-dimerów w zakresie użycia do diagnozowania zatorowosci płucnej.
Lokator napisał(a):Szczerze mówiąc trudno mi zachować spokój.
To zrozumiałe, ale wydaje mi się, że nie ma również powodów do paniki :)
Pozdrawiam serdecznie!
OdZ
Ekspert

Postprzez Lokator » 21 Maj 2013, 22:32

Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź! I witam na forum:).
Odnośnie powiązania d-dimerów z alergią, w linku http://link.springer.com/article/10.100 ... 891#page-1, zdanie: Elevation of D-dimer was now attributed to allergic reaction...chyba jednak wskazuję na możliwy wpływa alergii na podwyższenie d-dimerów, prawda?

POzdrawiam
Lokator

Postprzez OdZ » 22 Maj 2013, 04:02

Lokator napisał(a):Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź!
Naprawdę, nie ma za co, do usług :)
Lokator napisał(a):Odnośnie powiązania d-dimerów z alergią, w linku http://link.springer.com/article/10.100 ... 891#page-1, zdanie: Elevation of D-dimer was now attributed to allergic reaction...chyba jednak wskazuję na możliwy wpływa alergii na podwyższenie d-dimerów, prawda?
Tak, jest to możliwe - tak jak pisałem wcześniej (również na podstawie tego artykułu). Jednak pisząc, że nie jest mi znane jednoznaczne przełożenie istnienia alergii na poziom d-dimerów miałem na myśli bądź znany (mi) mechanizm biologiczny odpowiadający za związek tych dwóch rzeczy, bądź dowody w postaci analiz/badań, na podstawie których można by stwierdzić istotną statystycznie różnicę pomiędzy alergikami i "grupą kontrolną".
Zalinkowałem ten artykuł na dowód tego, że podobne objawy (do tych opisywanych przez Ciebie) mogą wiązać się z alergią (ale nie muszą).
Poczekajmy spokojnie na wyniki reszty badań.
Serdecznie pozdrawiam!
OdZ
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości