nowotwór jądra analiza wyników

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: nowotwór jądra analiza wyników

Postprzez oczarownica » 25 Maj 2013, 09:50

Witaj! nie jestem lekarzem oczywiscie więc to tylko powtarzanie po lekarzu..mielismy ostatnio podobną sytuacje tzn wykluczenie zatorowosci płucnej przy podwyzszonych d dimerach i niewielkich tylko sporadycznych objawach ze strony ukl oddechowego.Pan doktro powiedzial ze jedyna metodą wykluczenia zatorowosci jest angio tk czyli badanie z uzyciem kontrastu naczyń klatki piersiowej , nawet zwykły tomograf moze nie wykluczyc zatorowości a juz na pewno nie RTg klatki. Tak wiec sama sobie odpowiedz ,czy diagnostyka była pełna.Zważywszy na duze ryzyko związane z lotem samolotem jesli byłaby to zatorowość nie podjęłabym decyzji o locie bez pewnosci. Jak powiedział nam P doktor zatorowość czesto przebiega podstępnie, bezobjawowo. Tak więc skoro dobrnęłiście do takiego punktu trzeba to wyjaśnić.
pozdrawiam serdecznie i trzymajcie się:) :) Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez OdZ » 25 Maj 2013, 21:01

Lokator napisał(a):zaskoczyła mnie (...) powyższa dyskusja.
Mnie też zaskoczyła ;)
Lokator napisał(a):Teraz szybciutko napiszę, jak potoczyła się wizyta na SOR. Mąż miał robione EKG, morfologię, sód, potas, keratyninę i d-dimery. Wszystko w normie oprócz d-dimerów, które są na poziomie 700.
No to rzeczywiście wiele nie zrobili :(
Lokator napisał(a):Tak na marginesie to dziwne, że leukocyty wyszły mężowi w normie (6tys. norma od 3.2 do 10) ponieważ 5 dni wcześniej miał 3.2....błąd, reakcja na jakąś infekcję?
Lepiej to można ocenić dopiero po udziale procentowym poszczególnych subpopulacji. Dla pewności możecie powtórzyć morfologię za kilka dni.
Lokator napisał(a):(...) poinformował, że lepiej zrobić jeszcze TK (będzie zrobione w pn) a lot samolotem uzależnił od samopoczucia męża.
No i mam nadzieję, że będzie to takie CT o jakim mówi Oczarownica, czyli to.
Nie chcę zapełniać kolejnych stron swoimi pseudo-mądrościami :roll: , więc tylko zalinkuję jeden artykuł, w którym znajdziesz dokładnie opisany schemat postępowania w przypadku podejrzenia PE http://eurheartj.oxfordjournals.org/con ... /2276.full Trochę się niestety trzeba naczytać, ale publikacja jest jak najbardziej warta polecenia (najgorsze są niestety skróty, ale są one wyjaśnione w tekście). Na podstawie opisanych przez Ciebie objawów i dotychczasowych wyników badań można zaklasyfikować pacjenta do grupy o "nie-wysokim ryzyku" ('non-high risk') zatem zwróć szczególną uwagę na Tabelę 9 oraz zalecenia, które są wyróżnione z tekstu nieco poniżej tabeli 10. Wynika z tego, że w drugim kroku, po wykonaniu badania D-dimerów, powinno się zrobić angiografię opartą na MDCT (czyli 'multi detector CT'). Mam wielką nadzieję, że to właśnie takie badanie ma na myśli lekarz.
Spirometria jest, moim zdaniem, właściwą decyzją, która (jak rozumiem) ma na celu ułatwienie postawienia diagnozy na temat "źródła" duszności.
Pozdrawiam serdecznie :)
OdZ
Ekspert

Postprzez Lokator » 25 Maj 2013, 23:29

Oczarownico, OdZ, Przeczytałam uważnie Wasze wpisy i jeszcze raz dzięki:).

Podsumowując:
- wizyta na SOR - strata czasu i nerwów, no może poza uzyskaniem recepty na zastrzyki i ekg, które i tak było w planie,
- trudno jest mi wywnioskować, czy w poniedziałek będzie angio TK. Na skierowaniu napisane jest tylko TK, pulmonolog, który zlecał badanie poinformował, że będzie z kontrastem, na stronie szpitala, w którym będzie przeprowadzone badanie jest informacja, iż jest to tomograf spiralny.

Przeczytałam, że tomografem spiralnym można zrobić angio, jeśli tylko ma się odpowiednie oprogramowanie.

I tyle...w poniedziałek się wyjaśni. Mam tylko nadzieję, że TK jakie zostanie zrobione nie będzie trzeba uznać za zupełnie bezwartościowe.

Oczarownico - mąż do USA nie poleci:) ale nie ze względów zdrowotnych. Tak czy inaczej ważny rezultat, ja się cieszę:).

Pozdrawiam
Lokator

Postprzez oczarownica » 25 Maj 2013, 23:47

:) mam nadzieję ,że nie przeze mnie nie poleci lecz jesli miałoby mu to zaszkodzić to nawet może byc przeze mnie. To Twój mąż i najważniejszym na świecie jest Wasze szczęście i zdrowie ;) ;) Mam też nadzieję ,że wszytsko dobrze się potoczy a los będzie Wam sprzyjał.Ten czas na Sorze nie był całkiem straconybo choć może nie uzyskaliście pełnej pomocy to przekoinaliście się ,że w kwestiach zdrowia nie można uśpić swojej czujności i zawsze warto samemu dobrze upewnić się co do metod diagnostyki czy leczenia. To bardzo ważna lekcja. Tymczasem odpocznijcie i ucieszcie się ,że macie siebie nawzajem :) :) Pozdrawiam Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Postprzez Lokator » 26 Maj 2013, 00:05

oczarownica napisał(a)::) mam nadzieję ,że nie przeze mnie nie poleci lecz jesli miałoby mu to zaszkodzić to nawet może byc przeze mnie.

:) nie, powód inny, ale jeśli podróż by została odwołana, że względu na Twój wpis, to raczej DZIĘKI TOBIE a nie PRZEZ CIEBIE - trzeba napisać:)

Dobranoc
Lokator

Postprzez oczarownica » 26 Maj 2013, 07:20

;) ;) ;) ;) :)
oczarownica

Postprzez Lokator » 27 Maj 2013, 22:13

Dobry wieczór,

mam już wyniki tomografii.

Opis: badanie wykonano przed i po dożylnym podaniu kontrastu.

Płuca bez zmian miąższowych.
Jamy opłucnowe wolne.
Węzły chłonne śródpiersia i wnęk niepowiększone.
Przysercowo powyżej koniuszka pasmo tkankowe ok.50x30x8 mm o gęstości - 5 - 10 j.H. bez wzmocnienia kontrastowego, mniejsze niż poprzednio (to porównanie z TK robionym 10.11.12 r., po operacji, przed chemią, w tamtym opisie nie było o niczym takim mowy, widać aktualnie lekarz porównał obraz z płytki, którą też dostał).
W wątrobie mnogie hypodensyjne zmiany ogniskowe ok 1 cm - najpewniej torbiele, ze względu na rozmiar nie można wykluczyć innego charakteru (to wyszło już na poprzednim TK, tylko w opisie było wtedy napisane, że torbiele, a nie najpewniej torbiele).

Proszę o informację, co może oznaczać to pasmo tkankowe? Zastanawiam się, czy "mniejsze niż poprzednio "...

OdZ, Oczarownica - to chba jednak nie to badanie, o którym pisaliście?

Pozdrawiam
Lokator

Postprzez OdZ » 28 Maj 2013, 16:11

Lokator napisał(a):Opis: badanie wykonano przed i po dożylnym podaniu kontrastu.

Płuca bez zmian miąższowych.
Jamy opłucnowe wolne.
Węzły chłonne śródpiersia i wnęk niepowiększone.
Przysercowo powyżej koniuszka pasmo tkankowe ok.50x30x8 mm o gęstości - 5 - 10 j.H. bez wzmocnienia kontrastowego, mniejsze niż poprzednio (to porównanie z TK robionym 10.11.12 r., po operacji, przed chemią, w tamtym opisie nie było o niczym takim mowy, widać aktualnie lekarz porównał obraz z płytki, którą też dostał).
W wątrobie mnogie hypodensyjne zmiany ogniskowe ok 1 cm - najpewniej torbiele, ze względu na rozmiar nie można wykluczyć innego charakteru (to wyszło już na poprzednim TK, tylko w opisie było wtedy napisane, że torbiele, a nie najpewniej torbiele).

Proszę o informację, co może oznaczać to pasmo tkankowe? Zastanawiam się, czy "mniejsze niż poprzednio "

WItam serdecznie!
Jest CT z kontrastem, więc takie jak być powinno, ale ja nie jestem radiologiem i nie mam pojęcia czy były robione takie przekroje, na których widać dokładnie istotne z punktu widzenia podejrzenia zatorowości naczynia krwionośne (tu ważny jest dodatkowo czas jaki mija po podaniu kontrastu) - to jest pytanie do lekarza i sugeruję, żebyś zapytała wprost lekarza czy CT robione było aby wykluczyć zator, czy na jakiejś innej podstawie zostało to wykluczone. Szczerze mówiąc, to raczej spodziewałbym się krótkiego komentarza od radiologa gdyby chodziło o angio, ale lepiej zapytać.
Co do "pasma tkankowego" ... no cóż, to po prostu pasmo tkankowe (może to pozostałość jakiegoś urazu, a może zapalenia, a może jeszcze coś innego - nie ma sensu spekulować). Najwidoczniej nie jest to obszar podejrzany o jakikolwiek związek z chorobą podstawową (z uwagi na gęstość - wydaje mi się, że w płucach zmiany są podejrzane jeśli gęstość przekracza 20, ale mogę się mylić).
A jak wyniki spirometrii?
Pozdrawiam serdecznie!
OdZ
Ekspert

Postprzez troll » 28 Maj 2013, 22:41

Witaj,

No niestety nie miałeś angio-TK. Chyba warto posłuchać OdZ i po prostu zapytać lekarza, który podpisał się pod opisem badania jak wygląda stan dużych naczyń w klatce piersiowej i jamie brzusznej pod kątem zatorowości (przecież to właśnie była przyczyna badania!). Być może niemożliwe będzie dokładnie ustalenie tego, czy na pewno wszystko jest ok przy tym typie badania ale masz prawo zapytać i warto to zrobić!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Lokator » 28 Maj 2013, 23:22

Dziękuję za wpisy,

OdZ napisał(a):hyba warto posłuchać OdZ i po prostu zapytać lekarza, który podpisał się pod opisem badania jak wygląda stan dużych naczyń w klatce piersiowej i jamie brzusznej pod kątem zatorowości (przecież to właśnie była przyczyna badania!).

No właśnie z tym celem badania to nie do końca tak. Pulmonolog, który je zlecił, chciał wykluczyć przerzuty, nie zatorowość. Jednocześnie zlecił TK i badanie krwi.
Mąż napierw zrobił badanie krwi, dowiedział się o podwyższonych d dimerach i poszedł z wynikiem do internisty (do pulmonologa się nie udało). Internista wysłał na SOR z podejrzeniem zatorowości, a tam po zrobieniu ekg, badania krwi i prześwietlenia płuc, męża odesłano do domu przepisując Clexane.
Pulmonolog wyników jeszcze nie widział (zobaczy 12.06.) Nie wie też, że mąż był na SORze i dostał Clexane.

W związku z tym poczekamy do 12 i udamy się z wynikami (i płytką z TK) do pulmonologa, który wydaje się lekarzem dokładnym i dociekliwym.

Lokator napisał(a):A jak wyniki spirometrii?

Pulmonolog zalecił TK, badanie krwi i kontrolę z tymi wynikami. Mówił o spirometrii i kardiologu ale dopiero po wizycie kontrolnej z wynikami TK i krwi.
Niemniej mąż miał już wcześniej robioną spirometrię w czasie chemii, ponieważ wtedy duszności pojawiły się pierwszy raz.
Wyniki były takie:
FEV1%VC - akt. 79,72 - nal. 81,45 - % nal. 97,80
VC - akt. 3.65 - nal. 5.13 - %nal. - 71,10
IC - akt. - 1,72 - nal. 3.52 - %nal 48.80
ERV - akt. 1.93 - nal. - 1.61, %nal - 119.80
TV - akt. 1.03
BF - akt. 21.12.

Pozdrawiam
Lokator

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości