Laparoskopowe RPLND

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Laparoskopowe RPLND

Postprzez shay » 08 Paź 2011, 15:13

Właśnie tak mam zamiar zrobić , może obejdzie się bez operacji ;) , chyba że podczas wizyty lekarz będzie mówil że operacja jest konieczna ..

A co mi powiesz o badaniu PET ?? czy te badanie może wykluczyć czy w tych wezłąch jest coś nowotworowego?? Czy tylko i wyłacznie jeżeli chodzi o raka jądra to markery i TK ?? , moze na tym PET było by lepiej wszystko widać , bo chyba to jest bardziej precyzyjne badanie , słyszałem również że robią go na NFZ . Byłbym wdzięczny gdybyś mi coś więcej o tym opowiedział.

I co mi jeszcze powiesz o tych torbielach w nerkach , na 1 badaniu TK miałem tylko 1 torbiel , teraz już mam 2 , czym to jest spowodowane i czy są tego jakieś skutki ??

Pozdrawiam
shay

Postprzez troll » 08 Paź 2011, 18:56

Witam,

Badanie PET odpada, nie wykazano przydatności w ocenie nienasieniaków po chemioterapii. A torbiele posiada wiele osób i nie jest to podstawa do podejmowania jakichś specjalnych działań - ew. kontrola w USG. Też mam nadzieję, że obejdzie się bez bądź co bądź dużego zabiegu operacyjnego ;)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez shay » 08 Paź 2011, 22:32

A co sądzisz o tak częstym robieniu TK , czy bedzie to miało jakiś większy wpływ na organizm ? Gdyby np wyszło tak że będą chcieli obserwować a czas wyleczenia tej choroby to jest około 5 lat , wtedy co mam robic co 2-3 miesiące TK ?? jaki to by miało wplyw na zdrowie ??
shay

Postprzez troll » 09 Paź 2011, 00:45

Witam,

Korzyści z wykonywania co 3-4 miesiące kontrolnego TK przez 2 lata (a potem rzadziej) znacznie przewyższają możliwe skutki uboczne tych badań dlatego można to badanie tak często wykonywać.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez shay » 21 Paź 2011, 17:18

Witam ,wróciłęm dziś z wizyty i lekarz również stwierdził że warto poczekać nastepne 2 miesiące i zrobic kolejne TK bo mozliwe że jednak nic nie ma w tych węzłąch .

Mam teraz małe pytanie czy badanie PET jest w stanie wykryć co w tych węzłąch się znajduje?? Np. czy wykryje czy coś tam jeszcze nowotworowego jest czy juz nic nie ma i to martwica?? jak tak to jak to wygląda procentowo % ??

Mam również pytanie , bo słyszałem ze w Otwocku przyjmuje jakś onkolog który właśnie się zajmowała rakiem jądra i RPLND , kiedyś pracowała (bo to kobieta) w CO w Warszawie , od jakiegoś czasu pracuje w Otwocku , nie wiem czy prywatnie czy jak. Nazwiska nie pamietam niestety ;/
Gdyby ktoś widział jak się dokładnie nazywa i jakieś namiary byłbym wdzięczny ,Pozdrawiam
shay

Postprzez troll » 22 Paź 2011, 01:07

Witaj,

Ponieważ chorowałeś na nienasieniaka to badanie PET nie jest w żadnym stopniu badaniem przydatnym do oceny metabolizmu zmian przetrwałych. Czyli niestety odpada.
ECZ w Otwocku jest prywatnym szpitalem a pani doktor to dr n. med. Iwona Skoneczna (informacje na mapie ośrodków na Forum). Dr Skoneczna jest świetnym onkologiem i jednym z niewielu autorytetów jeśli chodzi o uroonkologię w Polsce.

Kolejne badanie TK za 2 miesiące. To racjonalna decyzja.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez JurekO » 16 Sie 2015, 00:37

Chcialbym odswiezyc temat, czy coz sie zmienilo w Polsce przez ostatnie 4 lata? Czy laparoskopowe RPLND gdziez sie robi i mial ktos? Bo z tego co teraz czytam, to w Czechach robi sie na potege i do stadium IIB ma takie same wyniki onkologiczne jak otwarta RPLND, tylko ze jest duzo bardziej osczedna dla czlowieka. Z racji tego, ze na poniedzialek mam umowiona wyzite rano u Dr. Zaka to teraz troche zwatpilem, czy nie warto jednak jeszcze poszukac w kierunku laparoskopowego RPLND. Bo cos czuje, ze jak pojade to od razu zostanie w szpitalu i pojde prosto pod noz. Bo w piatek juz otrzymalem od Dr. Sarosieka karte ze sie moglem isc polozyc do szpitala :roll:

Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wszystkie opinie

Jurek
Awatar użytkownika
JurekO
Przyjaciel Forum

Postprzez pavel » 16 Sie 2015, 08:59

hej, ja na rplnd, w Magodencie czekałem miesiąc od wizyty u dr Zaka, 28.07 miałem zabieg, więc chyba w tym samym dniu Cię nie położy, tym bardziej że miał urlop... tak mi się wydaje.
4xBEP, 2xEP, 4xTIP, torakotomia, RPLND, Endoprotezoplastyka stawów biodrowych.
Awatar użytkownika
pavel

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości