Hej, niestety jeszcze nie wszedłem, ponieważ tomografy się przedłużyły... No ale dzisiaj już mam cały komplet. Jutro (wtorek) mam wizytę i mam nadzieję, że jakoś w tym tyg wejdę już... Ale na razie samopoczucie świetne, imprezuję tu i tam, żeby sobie "odbić", dzięki że pytasz
Wlew już obgadaliśmy, pamiętam o tym i teraz też uważam, że to super pomysł, zwłaszcza po otrzymaniu tylu rekomendacji ludzi, którzy już to przeszli...
Pozdrawiam
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT: Jest tomograf J.B. + Miednica:
Miednica:
Badanie TK miednicy mniejszej wykonano w opcji podstawowej po zakontrastowaniu jelit i po podaniu dożylnego środka cieniującego oraz wykonano skany opóźnione celowane na pęcherz moczowy.
Pęcherz moczowy o gładkich obrysach, wykazuje prawidłową grubość ściany. Gruczoł krokowy o wymiarach 4,4 x 3,5 [cm] i jednorodnej strukturze oraz równych obrysach. pęcherzyki nasienne są prawidłowe.
Powiększonych węzłów chłonnych w obszarze miednicy mniejszej nie uwidoczniono.
W obu pachwinach widoczne są dość liczne węzły chłonne sięgające wymiaru 1,8 x 1,3 [cm].
Części kostne miednicy mniejszej nieprawidłowych zmian ogniskowych nie wykazują.
Jama brzuszna:
Badanie TK wykonano w opcji podstawowej i po podaniu dożylnego środka cieniującego.
Wątroba niepowiększona o jednorodnej strukturze bez zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe nieposzerzone.
Trzustka i śledziona nie wykazują zmian.
Obie nerki wielkości i położenia typowego, o prawidłowej strukturze. Zmian ogniskowych w obrębie obu nerek nie wykazano.
Nadnercza obustronnie są prawidłowe.
W przestrzeni zaotrzewnowej, okołoaortalnie, widoczne są nieliczne powiększone węzły chłonne sięgające wymiaru 2,5 x 2 [cm].
Duże naczynia jamy brzusznej są prawidłowe.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chyba dobrze? Te zaotrzewnowe węzły to "część wspólna" badania TK klatki i TK jamy, czy to coś nowego?