Witam,
romi napisał(a):Witam
Z badaniem TK jest różnie w zależności od ośrodka.
Do tej pory mąż miał robioną TK w SPSK4 w Lublinie tylko, że jedno skierowanie otrzymywał na klatkę piersiową, jamę brzuszną i miednice (wyciągnęłam stare skopiowane skierowanie). Wraz z tym skierowaniem otrzymywał takie informacje np.:
- pkt. 6
"Chory powinien być na czczo (6 godz przed badaniem baz posiłków i płynów, za wyjątkiem wody)",
- pkt. 8
"Działania nieporządane, związane ze stosowaniem środków kontrastowych zawierających jod podawanych donaczyniowo, są zwykle łagodne, umiarkowanie nasilone i przemijające (np. nudności i wymioty, wysypka). Obserwowano jednak ciężkie objawy niepożądane, a nawet zagrażające życiu oraz przypadki zgonu. W I ZRL do badań TK używane są tylko środki niejonowe. Objawy niepożądane niejonowych środków kontrastowych występują rzadziej niż po podaniu jonowych środków kontrastowych"Wow, wszej to czytałam ale nie zwracałam aż takiej uwagi na to, co tam napisali.
Zawsze mąż bywał na czczo i przed samym badaniem otrzymywał kubek z wodą do wypicia a kontrast już dożylnie.
Bardzo ważne jest podanie prawidłowej wagi badanego, a mianowicie św. pamięci tatko mówił że podał za dużą wagę i że strasznie gorąco mu się robiło iż ledwo wytrzymał badanie ... ech
W tym miesiącu będziemy mieli badanie TK robione już w COZL i świetnie, że takie pytania padły. Bo się lekarka meża przechwalała, że w COZL mają nowszy Tomograf niż w SPSK4 ale wtedy nie spytałam jaki.
Pozdrawiam cieplutko.