nowotwór jądra analiza wyników

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: nowotwór jądra analiza wyników

Postprzez troll » 30 Wrz 2012, 12:42

Witaj,

Nie wykonuje się RPLND jeśli w badaniach obrazowych nie stwierdza się zmian więc spokojnie :) W tej chwili nie ma wskazań do RPLND, jeśli nawet będzie podjęta decyzja o leczeniu uzupełniającym to zaczniemy od chemioterapii i na chemioterapii najprawdopodobniej się zakończy. Tomografia wszystko wyjaśni - brak zmian to chemioterapia albo nawet obserwacja.

Leczenie, które w jakimś stopniu odbiega od ogólnoświatowego standardu niestety wciąż w Polsce jest na porządku dziennym. Co więcej - nie dzieje się tak tylko w Polsce ale także w krajach, gdzie onkologia osiągnęła znacznie wyższy poziom - np. we Francji (poczytaj doniesienie nr 1 z kongresu ASCO - viewtopic.php?f=6&t=302). Co zrobić w takim przypadku? Trzymać rękę na pulsie, nie obawiać się konsultacji w innym ośrodku (święte prawo :) ) oraz nie bać się zadawać najbardziej wydawałoby się prozaicznych pytań tutaj, na Forum. Już nie raz zdarzało się, że jakaś potencjalnie głupia informacja okazywała się kluczowa - doświadczenie uczy, że wszystko powinno być dopowiedziane.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Lokator » 02 Paź 2012, 15:28

Dziękuję bardzo. Faktycznie w ciągu ostatnich dni trudno zachować mi spokój:). To chyba przez to ciągłe czekanie.
Trollu bardzo nam pomagasz, Twoja wiedza jest nieoceniona, a ja cenię sobie najbardziej to, że mogę na spokojnie zastanowić się nad pytaniami, zadać je tutaj, i uzyskuję zrozumiałą odpowiedź. W gabinietach lekarskich czasem coś ucieknie, czasem nie jest do końca jasne. Chociaż już się nauczyłam i do lekarzy chodzę ze ściągą, na którą zerkam przed wyjściem z gabinetu, żeby sobie potem nie wyrzucać, że coś pominęłam:).

Dziękuję za czas, jaki nam poświęcasz. Życzę wszystkiego co najlepsze i...dalej będę męczyła pytaniami:).
Podobno dobro zawsze powraca, jeśli tak jest, w Twoim przypadku musi wrócić do Ciebie cała masa dobra:). Dzięki...
Lokator

Postprzez troll » 02 Paź 2012, 16:54

Witaj,

Ściąga to bardzo dobrzy pomysł. Najśmieszniejsze bywa to (jak u kilku osób z Forum), że idąc do "specjalisty" i zadając mu pytania ze ściągi albo spotykasz się z niewypowiedzianym "spier..." albo wprawiasz takiego lekarza w ogromną konsternację. Wtedy łatwo się domyślić, że to nie był dobry pomysł aby iść na konsultację w to miejsce :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Lokator » 05 Paź 2012, 22:12

Witam,

markery wróciły do normy:) a ja proszę o radę.
Mąż dostał 3 skierowania na tomografię, głowa, brzuch, klatka piersiowa. Nie udało się załatwić ich tego samego dnia, musi, a raczej musiał przyjść 3 razy no i zrobiło się zamieszanie, w efekcie którego dzisiaj została zrobiona tomografia brzucha pomimo tego, że mąż nie miał pełnego pęcherza (bo na dzisiaj zaplanowane było TK klatki a nie brzucha).
Proszę o informację, czy w związku z tym wynik może nie być wiarygodny? Jakie jest najrozsądniejsze rozwiązanie? Ewentualna powtórka to 4 razy naświetlanie w ciągu 8 dni.

Życzę spokojnego weekendu
Lokator

Postprzez acidtekk » 06 Paź 2012, 08:31

Do tomografi pęcherz nie musi by pełny. A do tego pewnie pił kontrast, około litra, to pieknie pęcherz powinno wypełni. Przy USG ma to większe znaczenie, tak jak i gazy :)

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez Lokator » 06 Paź 2012, 13:06

Dzięki za odpowiedź. Kiedy rejestrowałam męża bardzo mnie uczulali na to, żeby wypił 0.5l wody przed TK jamy brzusznej i nie szedł do toalety dlatego myślałam, że jest to ważne.
Kontrastu nie pił tylko dostał dożylnie.
Lokator

Postprzez troll » 06 Paź 2012, 14:30

Witam,

Do badania TK jamy brzusznej i miednicy nieraz konieczne jest wypicie kontrastu, który kontrastuje przewód pokarmowy i układ moczowy. Nie wiem dlaczego teraz to nie było konieczne. Z jakiego wskazania TK głowy? Nie ma TK miednicy małej?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Lokator » 06 Paź 2012, 20:32

Na skierowaniu byla jama brzuszna plus miednica wiec chyba zrobili. TK glowy ze wzgledu na bole glowy, sami o nie poprosilismy onkologa. Kontrast byl podany
dozylnie.
Lokator

Postprzez romi » 06 Paź 2012, 21:54

Witam
Z badaniem TK jest różnie w zależności od ośrodka. W jednym wymagają tylko przyjścia na czczo, czyli nie jeść przed 4 godziny i z pełnym pęcherzem, w innym dodatkowo zalecane jest dzień wcześniej zażyć środki przeczyszczające (dotyczy to badania miednicy). Niektóre pracownie wymagają badania poziomu kreatyniny nie późniejszego niż dwa tygodnie przed TK.
Jeśli chodzi o kontrast to we wszystkich przypadkach podawany jest w trakcie badania dożylnie i czasami dodatkowo przed badaniem do picia. W każdym przypadku zaleca się picie przed badaniem i po badaniu większych ilości płynu niż zwykle (nawodnienie). W badaniach TK używane są różne rodzaje kontrastów. Nowoczesne środki minimalizują możliwość wystąpienia skutków ubocznych lub reakcji alergicznych, jednak zawsze należy mieć to na uwadze (szczególnie przy pierwszym badaniu). Dlatego dobrze mieć przy sobie osobę towarzyszącą.
Jodowe środki cieniujące uważane są za jedne z najlepiej tolerowanych preparatów stosowanych w medycynie, niemniej jednak u niektórych pacjentów wywołują działania niepożądane.
Skutki uboczne są bardziej widoczne przy użyciu jonowych środków kontrastowych (Uropolinum, Urografin). Mniejszą toksycznością charakteryzują się niejonowe (niskoosmolarne) monomery (Ultravist, Omnipaque, Iomeron) oraz dimery jonowe (HExabrid) i niejonowe (Isovist, Visipaque) . Jednak kontrasty niskoosmolarne cechują się większą nefrotoksycznością od innych kontrastów.
Metaliczny smak w ustach, uczucie ciepła rozchodzącego się po ciele, uczucie parcia na pęcherz, to normalne objawy i tym nie należy się przejmować. Inne należy zgłaszać lekarzowi obecnemu przy badaniu.
Pozdrawiam
romi

Postprzez m9nika » 07 Paź 2012, 11:35

Witam,
romi napisał(a):Witam
Z badaniem TK jest różnie w zależności od ośrodka.

Do tej pory mąż miał robioną TK w SPSK4 w Lublinie tylko, że jedno skierowanie otrzymywał na klatkę piersiową, jamę brzuszną i miednice (wyciągnęłam stare skopiowane skierowanie). Wraz z tym skierowaniem otrzymywał takie informacje np.:
- pkt. 6 "Chory powinien być na czczo (6 godz przed badaniem baz posiłków i płynów, za wyjątkiem wody)",
- pkt. 8 "Działania nieporządane, związane ze stosowaniem środków kontrastowych zawierających jod podawanych donaczyniowo, są zwykle łagodne, umiarkowanie nasilone i przemijające (np. nudności i wymioty, wysypka). Obserwowano jednak ciężkie objawy niepożądane, a nawet zagrażające życiu oraz przypadki zgonu. W I ZRL do badań TK używane są tylko środki niejonowe. Objawy niepożądane niejonowych środków kontrastowych występują rzadziej niż po podaniu jonowych środków kontrastowych"
Wow, wszej to czytałam ale nie zwracałam aż takiej uwagi na to, co tam napisali.
Zawsze mąż bywał na czczo i przed samym badaniem otrzymywał kubek z wodą do wypicia a kontrast już dożylnie.
Bardzo ważne jest podanie prawidłowej wagi badanego, a mianowicie św. pamięci tatko mówił że podał za dużą wagę i że strasznie gorąco mu się robiło iż ledwo wytrzymał badanie ... ech :(

W tym miesiącu będziemy mieli badanie TK robione już w COZL i świetnie, że takie pytania padły. Bo się lekarka meża przechwalała, że w COZL mają nowszy Tomograf niż w SPSK4 ale wtedy nie spytałam jaki.
Pozdrawiam cieplutko.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości