Przyczyny Raka jądra ?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Przyczyny Raka jądra ?

Postprzez supernik » 01 Sty 2025, 11:28

Tak sobie rozmyślam - Co może powodować powstanie raka jądra ?
Bo wiecie, jeśli już wyszedł rak to chyba miał jakiś powód ?

Z internetu przyczyna raka jądra:
https://www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-nowotworowe,rak-jadra-to-najczestszy-nowotwor-u-mlodych-mezczyzn--jakie-sa-objawy-,artykul,24130455.html
- rasa biała (4x częściej)
- przebyty rak drugiego jądra
- obciążony wywiad rodzinny (brat, ojciec)
- wnętrostwo, czyli wada polegająca na umiejscowieniu jądra w jamie brzusznej lub pachwinie,
- nieprawidłowy rozwój jąder (zespół Klinefeltera),
- bezpłodność
- przebycie operacji przepukliny pachwinowej,
- zakażenie wirusem HIV.

I ja to rozumiem tak, że mogą być przyczyny na które nie mamy wpływu jak genetyczne i warto o nich wiedzieć, ale nie tylko...
Jest też wpływ środowiska w jakim żyjemy i być może chorób jakie przechodzimy.
Na środowisko też chyba za dużego wpływu nie mamy - jest ono takie jakie jest, nie zmienia się ostro tylko płynnie nie widzimy tego, że atmosfera jest coraz bardziej zatruta, mało się ruszamy, często siedzimy..... kiedyś tak nie było.
Może długotrwałe siedzenie, ucisk w ty miejscu latami po 8 godzin prze kompem w pracy może mieć na to wpływ ..... może może....

Inaczej jest z chorobami albo się ją ma albo nie. W liście jest związek z HIV można zrobić test , ale czy są inne choroby indukujące których tu nie ma na liście bo nikt nie zrobił badań statystycznych ...
A co z HPV, które u kobiet powoduje raka, a u mężczyzn ?....Albo innymi chorobami przenoszonymi drogą płciową ?
A alkohol, używki , papierosy ?

Oczywiście lekarze mają to w głębokim poważaniu oni tylko leczą objawy przyczyny, od zapobiegania są pacjenci ..

Takie mam przemyślenia, że trzeba zwrócić uwagę również na inne aspekty - jak żyjemy ....
supernik

Re: Przyczyny Raka jądra ?

Postprzez miszcz » 01 Sty 2025, 12:15

W moim przypadku za pierwszym razem długotrwały, intensywny stres, za drugim wyrażam przypuszczenie graniczące z pewnością, że przyczyną był pewien preparat w połowie 2021 r., bo po jego przyjęciu robiłem badania i było czysto, a za 3 miesiące wyczuwalny guz.

Stres przede wszystkim.

Praca siedząca niby tak, ale na raka jądra chorują również sportowcy, górnicy, a znam takich, co spędzili w domu przy kompie całe życie (dosłownie) i są zdrowi.

Przyczyną raka jądra mogą być substancje dodawane do żywności, związki chemiczne używane do produkcji odzieży lub wykładzin i wiele innych rzeczy. W wielu przypadkach wspólnym mianownikiem jest ogromny stres bezpośrednio przed zachorowaniem.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez supernik » 04 Sty 2025, 11:33

Ja bym jeszcze dodał do tego żylaki jądra (akurat miałem) - mechanizm - ciepło, mniejsza płodność, nowotwór.

Stress, to jestem zdziwiony, mi też stresu nie brakowało długotrwałego na wysokim poziomie ale nie było to na takim poziomie jak zagrożenie życia jak ci ktoś przystawia pistolet do głowy....
Z internetu znalazłem raczej że stres może pośrednio wpływać na nowotwory przez to, że: Stres powoduje, że możemy zacząć palić lub więcej palić, albo spożywać alkohol albo mniej się ruszać i dopiero wtedy te czynniki sprzyjają rozwojowi nowotworów - ogólnie. https://openbadania.pl/educations/article/czy-stres-prowadzi-do-choroby-nowotworowej
supernik

Postprzez CRS » 04 Sty 2025, 11:44

Poczytaj sobie o GCNIS. Tu masz przykładowy artykuł:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8233172/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6563414/

I tak jak piszesz - ciepło. Trzymanie laptopa na udach, praca (strażacy są narażeni na raka jądra).
CRS

Postprzez mikey » 05 Lut 2025, 19:38

do dzisiaj się zastanawiam, 8 miesięcy po rj i co jakiś czas szukam odpowiedzi dlaczego ja

co znalazłem u siebie to:
- stres początek 2022 - sytuacje przemocowe w związku, przeżywane za mocno przeżycia prywatne
- wakacje 2022 - mnóstwo roweru szosowego, na standardowym siodełku, zacząłem z dnia na dzień jeździć dużo, podejrzewam jakieś stany zapalne
- marzec 2023 - uraz narciarski, trauma kolanowa, artroskopia, sporo stresu z powodu samodzielnego życia i problemów zdrowotnych
- czerwiec 2024 - seminoma 2 x 2 cm
- ostatnio zacząłęm się zastanawiać też nad HPV - czy nie zrobić sobie testu
- bokserki majtkościski przez pół życia? pewnie nie pomogły
- jest też jakieś badanie że covid (nudne, wiem), u mnie akurat początek 2022 - więc być może też

nic z listy "bezpośredniej" (wnętrostwo, rj w rodzinie), ale kilka nieofrtunnych zdarzeń, również stresujących. Chociaż potem sobie myślę o tych wszystkich wypadkach narciarskich i żaden nie dostał rj, o większości mężczyzn noszących przegrzewające gacie - a rj to tylko 1000 mężczyzn rocznie, więc co jest najbardziej przyczyną?
mikey

Postprzez PiotrekzŁodzi » 07 Lut 2025, 23:36

Nie szukaj przyczyny w sobie, bo to do niczego nie prowadzi.
Sam drążyłem ten temat, szczególnie, że miałem ostatnie, ale wszystko wskazuje, że "bomb has been planted" zanim się urodziłem.
Wg. tego co ja wiem, jest to sprawa losowa.
Wnętrostwa nie miałem, przypadków w Rodzinie też nie.
Ciesz się, że żyjesz i korzystaj z niego, inni mieli mniej szczęścia.
PiotrekzŁodzi

Postprzez supernik » 11 Gru 2025, 23:19

To pytanie wzięło się stąd że lekarze nie szukają przyczyny, oni tylko znajdują szybko usuwają i dalej obserwacja albo leczenie chemią i obserwacja.
Ale nikt nie szuka przyczyny, a jeśli jest jakaś przyczyna to ona może siedzieć dalej w nas bo lekarz nie likwiduje przyczyny tylko skutek.
supernik

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości