proszę o napisanie co to może być

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

proszę o napisanie co to może być

Postprzez rafaelo » 08 Lut 2012, 11:02

Poniżej przepisałem wynik badania proszę o napisanie co to może być faktycznie guz jądra ? czy coś innego ? i jaki w jakim czasie można zrobić wynik po pobraniu jak najszybciej 2,3,4,5, dni z góry dziękuje za odpowiedz

rozpoznanie kliniczne : podejrzenie guza jądra - jadrą prawe

wynik badania :

Jadro wymiarów 3,5x2,5x2,2cm pokryte osłonkami,z powróżkiem nasiennym dł.8cm . Najądrze wym. 5,5x1x1cm . Na przekrojach jądro bez wydzielającego się guza;obecne są wcałym jądrze rozlane,szarawe obszarylśniącej tkanki /włóknienie?/ które znajdują sie równiż w wnęce jądra.Osłonki jądra,najądrze oraz powrózeknasienny bez zmin ogniskowych .

Mikroskopowo

Wwycinkach z jądra obraz zmin dysgenetycznych oraz wykładniki pozapalnego włóknienia (trichrom Massona+)w kilkunastu cewkach zachowana spermiogeneza, ale większości plemników ma nieprawidło wąbudowę.ilość komórek leydiga jest zwiększona. Śieć jądra ,najądrze oraz powrózek nasienny, także jego płaszczyzna odcięcia ,zwykłe .
Nowotworu nie ma.
rafaelo

Re: proszę o napisanie co to może być

Postprzez troll » 08 Lut 2012, 16:25

Witaj,

Przed zabiegiem, w przypadku wszystkich podejrzeń guza jądra należy oznaczyć poziom biologicznych markerów nowotworowych - AFP, bHCG oraz LDH. Czy u Ciebie oznaczenie tych parametrów zostało wykonane?
W materiale operacyjnym nie stwierdza się utkania nowotworu. Wszystko wskazuje więc na to, że jest to jądro atroficzne, to jest takie, które uległo zanikowi, jednak przyczyna tego, na podstawie Twojego opisu nie jest możliwa do określenia.
Tak więc nie był to nowotwór jądra.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez rafaelo » 08 Lut 2012, 22:34

Witam

dotyczy to mojego brata czy mial robione te badania hmmm duzo ich mial zebym wiedzial tylko co oznaczaja a ten wynik ktory napisalem to jest z wycinka wezwlow chlonych ktory zostal pobrany podczas operacji usuniecia jadra i wyniki byly po 8 dniach i w jakim czasie mozna zrobic wyniki chodzi mi o czas jak najszybciej ?

dzikuje pozdrawiam
rafaelo

Postprzez troll » 09 Lut 2012, 01:37

Witam,

Markery oznacza się w surowicy krwi (czyli po pobraniu krwi jak do "badania krwi"). Zwykle ich wynik powinien być na karcie wypisowej ze szpitala (ogólnie rzecz ujmując "w dokumentacji"). Jeśli jakiś wynik nie jest zrozumiały, pytaj. Natomiast przytoczony przez Ciebie wynik histopatologiczny na moje oko dotyczy jednak usuniętego jądra (jego wycinków) a nie usuniętych węzłów chłonnych.
Pytasz też "w jakim czasie mozna zrobic wyniki chodzi mi o czas jak najszybciej ?", nie bardzo rozumiem zadane pytanie. Jakie wyniki masz na myśli?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez rafaelo » 09 Lut 2012, 12:31

a to tak mam trzy wypisy z szpitala i faktycznie tam sa wszystkie wyniki jak nazwy badan co bylo robione mam tez opisy tych badan tylko troszku tego jest , a to ten wynik to jest z usunietego jadra acha ok a co do tego wyniku tak chodzi mi w jakim czasie jak najszybciej mozna zrobic ten wynik ile dni ? czy skan ewentualnie dokumentow tych co mam da sie tu jakos wstawic ?
rafaelo

Postprzez troll » 09 Lut 2012, 12:42

Witaj,

Oczywiście, można wstawić skany, korzystając z funkcji "dodaj załącznik", na dole pod oknem wpisywania tekstu odpowiedzi.
Wciąż nie wiem o zrobienie jakiego wyniku masz na myśli. Czy chodzi o wynik histopatologiczny czy o badanie markerów?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez rafaelo » 09 Lut 2012, 12:53

aj przepraszam chodzi w jakim czasie moza zrobic jak najszybciej wynik histopatologiczny ile dni ? dziekuje z gory
rafaelo

Postprzez troll » 09 Lut 2012, 18:28

Witam,

Wynik histopatologiczny można zrobić nawet w ciągu godziny, szczególnie dotyczy to tzw "intry", pobieżnej oceny materiału w czasie operacji. Natomiast zwykłe badanie histopatologiczne trwa około trzech tygodni. Czas zależy od konieczności przeprowadzenia dodatkowych barwień na przykład.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez rafaelo » 09 Lut 2012, 23:58

dziekuje za odpowiedz czyli jak mam to zrozumiec cytuje : szczególnie dotyczy to tzw "intry", pobieżnej oceny materiału w czasie operacji
rozumiem ze podczas operacji kazdy lekarz pan pani dr.ocenia co jest czy to jest rak , nowotwor w danym naczyniu podczas zabiegu , operacji to widac i mozna cos na ten temat powiedziec
rafaelo

Postprzez troll » 10 Lut 2012, 05:27

Witaj,

rozumiem ze podczas operacji kazdy lekarz pan pani dr.ocenia co jest czy to jest rak , nowotwor w danym naczyniu podczas zabiegu , operacji to widac i mozna cos na ten temat powiedziec

Nie, wręcz przeciwnie :) Intra jest wykonywana tylko jeśli istnieje taka konieczność. Natomiast standardowo wykonywane jest badanie histopatologiczne usuniętego materiału po operacji.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości