Rak jądra prawego - nowy

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Rak jądra prawego - nowy

Postprzez szendzi » 02 Paź 2012, 15:21

Witajcie, od kilku dni przeglądam internet oraz to forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytania w stylu co dalej. Wiele się słyszy o naszej służbie zdrowia, więc chciałbym być pewny jak proces leczenia ma przebiegać by wszystko się udało.

26.09 wizyta u rodzinnego, 27.09 wizyta u urologa USG i diagnoza Guz jądra prawego, 28.09 badanie krwi na AFP i bHCG, RTG klatki oraz skierowanie do szpitala.
01.10 Wyniki krwi AFP 341, bHCG 1,31, płuca czyste.
02.10 rano przyjęli mnie w szpitalu w Chorzowie Śląskie Centrum Urologii na Strzelców Bytomskich. Miałem pobraną krew i zrobione EKG.
Do 16:00 mogę jeszcze coś zjeść potem już nic pić do 20:00 rano operacja.Kazali wygolić klejnoty no i czekać...

To czekam, dobrze wziąłem laptopa to siedzę i czytam. Jutro rano mam mieć operację, tyle się dowiedziałem.
Jest 15:15 ale jeszcze nikt nie przyszedł ze mną porozmawiać ani lekarz ani anestezjolog.
No i tu moje pytania:
Jakie jeszcze powinienem mieć badania przed operacją? np. USG jamy brzusznej i miednicy, czy badanie testosteronu a może TK brzucha.
Poza tym kiedy da się określić typ i stadium raka?
Kiedy oddać plemniki do banku spermy?
Kiedy Chemia?
Prosiłbym o uwagi co mam przypilnować gdyby w szpitalu zapomnieli mi o czymś powiedzieć lub nie zrobili jakiś badań. I do czego mam prawo?

Pozdrowienia dla wszystkich
"Wybraniec" Szendzi
Ostatnio edytowany przez szendzi, 23 Lis 2012, 01:28, edytowano w sumie 1 raz
szendzi

Re: Rak jądra prawego - nowy ze śląska

Postprzez troll » 02 Paź 2012, 16:29

Witaj,

Bardzo dobrze, że czekasz już na operację bo praktycznie diagnoza została już postawiona.
Jest 15:15 ale jeszcze nikt nie przyszedł ze mną porozmawiać ani lekarz ani anestezjolog.

Możesz spodziewać się lekarza anestezjologa, który będzie miał dziś dyżur, spokojnie :)
Jakie jeszcze powinienem mieć badania przed operacją? np. USG jamy brzusznej i miednicy, czy badanie testosteronu a może TK brzucha.

Przed operacją powinieneś mieć jeszcze oznaczony poziom LDH we krwi. Jest to tak samo ważny marker jak AFP czy bHCG i może być potem kluczowy w dalszym postępowaniu. Wielu pacjentów na Forum nigdy(!) nie miało oznaczanego tego markera i są zdrowi jednak to tak jak naprawiać samochód jakimś drutem i kombinerkami - niby jeszcze pojeździ ale nie wiadomo ile. Żadnych innych badań obrazowych przed operacją nie musisz mieć wykonanych, choć dobrze, gdyby Twój lekarz urolog na wyjściu ze szpitala napisał Ci skierowanie na tomografię komputerową jamy brzusznej i miednicy małej. Postaraj się przekonać lekarza, że to kluczowe badanie aby ustalić stopień zaawansowania klinicznego choroby, terminy oczekiwania do onkologów, na tomografie itd. itd. są bardzo długie i bardzo by Ci takie skierowanie pomogło ponieważ ewentualne dalsze leczenie do 8 tygodni od operacji - czas jest więc ograniczony. Nie masz potrzeby oznaczać poziomu testosteronu. Drugie jądro poradzi sobie z jego produkcją.
Poza tym kiedy da się określić typ i stadium raka?

Typ nowotworu zostanie określony automatycznie po operacji przez lekarza patologa w badaniu histopatologicznym, które zostanie przesłane Tobie do domu po 2,3 tygodniach od zabiegu. Do określenia stopnia zaawansowania klinicznego choroby potrzeba:
- badania histopatologicznego
- badania TK jamy brzusznej i miednicy małej
- badania (co najmniej) RTG klatki piersiowej
- badania poziomu markerów nowotworowych (AFP, bHCG, LDH) po zabiegu i świeżego w momencie wykonywania stagingu (określania stopnia zaawansowania klinicznego).
Istotne jest więc aby po zabiegu oznaczyć poziomy markerów nowotworowych i potem regularnie, cotygodniowo oznaczać ich poziomy do momentu, gdy wejdą one w granice normy lub tendencja ulegnie zmianie (stabilizacja lub wzrost). Taki częsty monitoring po zabiegu jest również wskaźnikiem rokowniczy bowiem spadek zgodny z okresem półrozpadu poszczególnych markerów jest czynnikiem rokowniczym.
Istotne jest również byś zdobył skierowanie na TK brzucha i miednicy i wykonał badanie w 2,3 tygodniu po operacji - wraz z otrzymanym wtedy wynikiem histopatologicznym będzie wiadomo dokładnie z czym mamy do czynienia i jakie będzie dalsze postępowanie.
Kiedy oddać plemniki do banku spermy?

Przed ewentualną chemioterapią. Jedno jądro produkuje wystarczającą ilość nasienia i tak na prawdę to nie orchidektomia decyduje o możliwej bezpłodności ale leczenie cytostatyczne.
Kiedy Chemia?

Możliwe, że nigdy :) Bez stagingu to jak wróżenie z fusów.
Prosiłbym o uwagi co mam przypilnować gdyby w szpitalu zapomnieli mi o czymś powiedzieć lub nie zrobili jakiś badań. I do czego mam prawo?

Nalegaj na zrobienie LDH (z krwi), dodatkowo poproś ładnie o skierowanie na wspomnianą tomografię jamy brzusznej i miednicy małej. Jeśli takowej nie otrzymasz to umawiaj się zaraz po zabiegu do poradni onkologicznej i tam już stanowczo nalegaj na wydanie takich skierowań.

Póki co tyle. Powodzenia jutro :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 02 Paź 2012, 16:38

Witaj
Pozostałe niezbędne informacje są tutaj:
viewtopic.php?f=6&t=192
Powodzenia
romi

Postprzez m9nika » 03 Paź 2012, 08:44

Witam,
Akurat właśnie czytałam i pozwoliłam sobie zacytować ;)
romi napisał(a):Marker LDH jest mniej specyficznym markerem niż bHCG i AFP, ale jest jednym z czynników prognostycznych. Dla celów diagnostycznych należy rozpatrywać wyniki wszystkich trzech markerów. Dlatego zaleca się zawsze w przypadku nowotworów jądra wykonywanie badań wszystkich markerów.
Więcej na temat markerów znajdziesz tutaj: http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?3106

Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez acidtekk » 03 Paź 2012, 08:57

A ja tylko dodam, że przy poziomie AFP 341 na 99-100% możesz spodziewać się nienasieniaka, bo nasieniaki nie produkują tego białka. co nie zmienia faktu, że leczenie może zakończyć się na obserwacji :)

Pozdrawiam,
acidtekk

Postprzez arek » 05 Paź 2012, 12:16

Witaj Szendzi!
I jak po zabiegu? Powracasz do zdrowia?
Czekam na informacje :)
Pozdrawiam Serdecznie!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez daro » 05 Paź 2012, 20:44

Trzymaj się kolego. Daj sygnał jak tam po operacji.
Ja miałem ten problem w marcu. jak do tej pory jest wszystko OK.
Wczoraj miałem TK i RTG+markery po pół roku i czekam na wyniki.
Pamiętaj, aby chodzić do lekarzy według zaleceń, a będzie wszystko dobrze.
U mnie obyło się bez chemii i radio..., czego i Tobie życzę.

Pozdrawiam.
daro

Postprzez szendzi » 15 Paź 2012, 19:18

Joł, jestem w 12 dobie po zabiegu.
Generalnie wracam do formy, choć przez 8 dni bardzo bolała mnie ta rana.
Dziś już jest dobrze.

Wyniki markerów w piątej dobie wynosiły:
bHCG poniżej 0,1
AFP 174

W dziesiątej dobie
bHCG poniżej 0,1
AFP 82,20

Rana dość dobrze się goi, jedynie w miejscu drenu trochę się ślimaczy.
No i jest tam dość twarde i nabrzmiałe miejsce. Mam nadzieję że to tylko opuchlizna a nie nabawiłem się jakiejś przepukliny bo wprawdzie nie nosiłem nic ciężkiego ale miałem dość aktywny weekend w pracy.

Jutro jadę oddać nasienie na wszelki wypadek.

Czekam na wyniki z guza.
szendzi

Postprzez romi » 15 Paź 2012, 20:14

Witaj
Nie podałeś wyników LDH, czyżby nie były zrobione? LDH jest bardzo ważne bo wskazuje na aktywność procesu nowotworowego. Teraz czekasz na wynik badania histopatologicznego, a w międzyczasie spróbuj załatwić skierowanie na TK lub zarezerwuj termin. Skierowanie dostaniesz od lekarza onkologa do którego możesz zapisać się bez skierowania. Czas jest ważny, bo gdyby miałaby być chemioterapia to powinna rozpocząć się nie później niż 8 tygodni po zabiegu.
AFP spada zgodnie z okresem półrozpadu, także trzeba być dobrej myśli.
Powodzenia
romi

Postprzez szendzi » 16 Paź 2012, 00:01

ale póki nie mam wyniku histopatologicznego to nie mam po co iść do onkologa. Czy mam już się rejestrować i jak długo czeka się na wizytę, czy poczekać aż bedę mieć wszystkie badania i dopiero wtedy iść do onkologa (przynajmniej tak mi mówili w szpitalu).
szendzi

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości