Guzek _ Interpretacja wyniku

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Guzek _ Interpretacja wyniku

Postprzez yamaharxv » 18 Lut 2014, 18:17

Witam
Proszę o intermpretacje wyniku bo google za mało mówi a do lekarza dopiero w piątek.

Odkryłem na lewym jądrze guzek. Oczywiście do urologa > USGk > i badanie markerów.
białko c - reaktywne (CRP) 1.01 mg/l
gonadotropina kosmówkowa w surowicy <2,00 mlU/mlA
AFP 2,6 ng/ml
CEA 0,9 ng/ml

Może ktoś sie zna i mi to przetłumaczy na polski ? Najbardziej niepokoi mnie
gonadotropina . . .
yamaharxv

Re: Guzek _ Interpretacja wyniku

Postprzez Adrian1975 » 18 Lut 2014, 18:40

cześć,

jak na razie zachowaj spokój,
genatropina kosmówkowa (w skrócie B-hcg) to jest hormon ciążowy, który u faceta powinien oscylować w granicach zera a jest czasem ( nie zawsze) podwyższony w przypadku stwierdzenia raka jądra.

masz zrobiony jeszcze jeden potrezbny marker tj. AFP - nie wiem czy jest w normie, bo nie podałeś wartości referencyjnych. Do tego masz zrobiony niepotrzebny marker CEA a brakuje jeszcze jednego LDH + USG jajka.

Napisałeś tak, że nie wiem, czy to USG miałeś, czy dopiero masz mieć robione.
Generalnie urolog powinien Ci "pomacać" jajka (badanie palpacyjne) i właśnie zrobić USG.
Polecam przed kolejną wizytą poczytac sobie to co jest najważniejsze w diagnostyce raka jądra, którego wcale nie musisz mieć.

viewtopic.php?f=6&t=192
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez yamaharxv » 18 Lut 2014, 18:55

Dziękuje za szybką odpowiedz.
Urolog najpier mnie pomacał po jajkach :-) , zrobił USG, porobił jakieś zdjęcia i stwierdził źe jest jakiś guzek i dał mi skierowanie na te markery. No cóż :-) mam nadzieje że to HCG nie oznacza nowotworu.
yamaharxv

Postprzez romi » 18 Lut 2014, 20:31

Witaj
Wartość bHCG którą podaje laboratorium zależy od czułości testu <2 może oznaczać, że jest np 0,1.
Jeśli z tymi wynikami pójdziesz do urologa pewnie stwierdzi, że nic się nie dzieje. Pozostaje sprawa tego guzka. Jeśli urolog nie będzie w stanie jednoznacznie określić co to jest pozostaje Ci konsultacja u innego urologa który potwierdzi lub nie rozpoznanie.
Pozdrawiam
romi

Postprzez yamaharxv » 18 Lut 2014, 20:42

Z tego co napisałeś nie zrozumiałem za dużo :-D.
HCG u mnie wynosi <2.00 mlU/ml , a ten zakres referencyjny wynosi <10.00.
Teraz można z tego coś wywnioskować ? Jądro jest powiekszone i tak jakby "deformuje ?" mi moszne :-). No poprosu gołym okiem widać że coś z nim nie tak
yamaharxv

Postprzez Adrian1975 » 18 Lut 2014, 20:59

jak masz wątpliwości, zrób tak, jak Ci poradził Romi, idź do innego urologa z tym co masz i poproś o USG moszny + markery (AFP, Bhcg, LDH),
Bhcg u faceta ma być poniżej dwóch, w okolicy zera.

jeśli masz jajko zdeformowane, powiększone , twarde z wyczuwalnymi guzkami i do tego uczucie ciężkości w dole brzucha to nie lekceważ tego, bo rak jądra owszem jest wyleczalny, ale wcześnie wykryty.
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Postprzez kaziu1 » 18 Lut 2014, 21:01

Witam,
Powinieneś mieć markery zbadane AFP, B-HCG i LDH. Tobie podejrzewam, iż zamiast B-HCG (samej podjednostki beta gonadotropiny kosmówkowej) zbadano HCG (podjednostkę beta i alfa gonadotropiny kosmówkowej). Wnioskuje to po dużej normie jaką podajesz (<10).
Po za tym przepisz wynik USG jąder. Bez tego nic nie można stwierdzić. Prawidłowy wynik markerów niestety nie wyklucza raka jądra. Gorąco polecam konsultacje z innym urologiem jak w postach wyżej, ponieważ zdarzały się sytuacje "leczenia" raka jądra antybiotykami.
Pozdrawiam.
kaziu1

Postprzez Adrian1975 » 18 Lut 2014, 21:09

dokładnie tak jak pisze Kaziu, do tego czasem bywa tak, że brak markerów nei oznacza choroby. są w skrócie takie guzy, które markerów nie tworzą i wówczas jedynie badanie obrazowe mogą potwierdzić obecność choroby

jak masz zrobione usg daj opis
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Postprzez yamaharxv » 18 Lut 2014, 21:11

No ok :-) dziękuje Wam bardzo. Niestety wyniku USG nie mam bo go nie dostałem, szczerze to lekarz zbadał mnie, coś tam sobie pipisał dał mi skierowanie na te badania, nie powiedział co to może być. Prawie nic nie powiedział :-) tylko tyle że z wynikami do niego. Przyśpieszyłem wizyte i idę do niego jutro tj.środa. Może jutro odezwie się do mnie więcej niż tylko dzień dobry :-)
yamaharxv

Postprzez Adrian1975 » 18 Lut 2014, 21:17

daj znać co się dowiedziałeś po poproś o właściwe markery i zabierz opis USG - jest Twój
Adrian
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Następna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości