Dziś stwierdzony rak lewego jądra - Kraków - prośba o poradę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Dziś stwierdzony rak lewego jądra - Kraków - prośba o po

Postprzez DaKor » 27 Paź 2019, 17:22

Dziękuję. Biorę teraz urlop z pracy przed operacją, mam czas na szukanie miejsc na TK albo zrobienie jej prywatnie jeżeli jest to dobry pomysł. Czy sposób przeprowadzenia TK jest zależny od wyników operacji, czy mogę zrobić TK nawet przed operacją czy lepiej nie?
Wcześniej dostałem tutaj taką poradę:
"TK muszą zrobić, ale róznie to bywa z kolejnością. Bardziej zapobiegliwy (rzadko) lekarz zrobi TK jak najszybciej, może już przy wypisie po operacji, a taki bardziej "przepisowy" lekarz skieruje dopiero po tym jak przyjdzie wynik od histopatologa że to guz złośliwy. Mi po operacji kazali czekać na wyniki guza i dopiero onkolog dał mi skierowanie na TK. OD skierowania z kartą dilo czeka się do 7 teoretycznie na TK. Potem kilka tygodni na opis."

Kilka tygodni na opis - mógłbym to skrócić i zrobić jak najszybciej TK ale nie wiem czy to dobry pomysł bez konsultacji z onkologiem. Z 2 strony pewnie będę próbował uderzać potem do Warszawy więc i tak zmienię lekarza.
DaKor

Postprzez troll » 27 Paź 2019, 17:25

Możesz zrobić przed, jeśli czas od operacji do stagingu miałby się znacząco wydłużyć to wtedy konieczne będzie powtórzenie badania, zapewne w ośrodku w którym będzie konsultował Cię onkolog. Jeśli jest możliwość zrobienia TK przed operacją lub niedługo po niej - warto!

Pozdrawiam,
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez DaKor » 27 Paź 2019, 17:29

Operację będę miał w najbliższy czwartek lub 4 listopada, generalnie do 4 listopada powinienem ją mieć. Mieszkam w Krakowie, myślę, że jest tu dużo możliwości wykonania TK prywatnie. Tylko jak do tego podejść? Urolog pewnie nie będzie wiedział co mam zrobić, szukać onkologa który mógłby podpowiedzieć jakiego rodzaju TK zrobić? No i ostanie pytanie - czy w ogóle bez skierowania nawet prywatnie mogę zrobić TK ot tak oraz czy dwie TK jeśli coś się wydłuży w odstępie np. 1 miesiąca nie są w jakiś sposób szkodliwe?
DaKor

Postprzez tobson85 » 27 Paź 2019, 18:20

Wspominales o tym, ze byles w luxmed u urologa. Nie wiem jaki masz pakiet, ale mi urolog w Luxmed podczas diagnozy wystawil skierowanie na badanie TK. Termin w trybie pilnym dostalem 3 dni pozniej (w Luxmed), jeszcze przed operacja. Chodzi o TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej. Jesli sie uda, to popros od razu tez o TK klatki piersiowej.
Jak ogarniesz przed operacja to spoko, jednak priorytetem jest teraz operacja. Nie przekaldaj wiec terminu operacji ze wzgledu na TK. Jesli nie zdazysz teraz to zdazysz spokojnie po zabiegu.
pozdrawiam
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez DaKor » 27 Paź 2019, 18:26

Nie mam niestety żadnego pakietu w Luxmedzie. Wczoraj po stwierdzeniu u mnie guza na darmowych badaniach w ramach programu Movember, udało mi się dostać do Luxmedu do urologa (jak najszybciej chciałem uzyskać poradę) i to on ma mnie operować (już na nfz ale w Suchej Beskidzkiej). Jutro idę na 7 rano do tegoż luxmedu na badania krwi - bedą one płatne ale nie chcę nic opóźniać i szukać innych miejsc, zrobię te badania po prostu.
Dzięki za informację odnośnie TK. Zobaczę czy uda się ja zrobić tuż przed operacją czy nie.
- TK jamy brzusznej
- TK miednicy mniejszej
- TK klatki piersiowej
Mają to być badania z kontrastem, tak?

Czy jeżeli uda mi się zrobić TK na przykład dzień-dwa przed operacją, to czy fakt tego badania może np. osłabić mój organizm przed operacją, przed narkozą itp?
DaKor

Postprzez romi » 27 Paź 2019, 20:55

Bez pośpiechu, bo to jest najgorszy doradca, zdążysz wszystko zrobić po zabiegu.
Na wynik badania histopatologicznego będziesz czekał w najlepszym przypadku tydzień, ale z reguły jest to dwa-trzy tygodnie. W tym czasie będziesz mógł spokojnie zrobić wszystkie badania.
Tomografia musi być z kontrastem i dlatego niezbędne jest skierowanie, bez tego nigdzie nawet prywatnie badania nie zrobisz.
Koszt tomografii nie jest niski, staraj się wszystko zrobić na NFZ - należy Ci się to jak przysłowiowa "psu zupa". pieniądze mogą się przydać później jeśli niezbędne będą wyjazdy np. do Warszawy.
Nie rób byle gdzie badania TK, poszukaj miejsca w którym pracują doświadczeni radiolodzy i mają w miarę nowy wielorzędowy sprzęt, wtedy badanie jest krótsze, a wyniki dokładniejsze.
Nie ma znaczenia czy zrobisz badanie przed czy po zabiegu, ale dzień czy dwa przed operacją raczej nie rób ze względu na możliwą reakcję alergiczną na kontrast stosowany w badaniu. Jeśli już to po zabiegu.
Pozdrawiam
romi

Postprzez DaKor » 27 Paź 2019, 21:40

Dziękuję za pomoc. W takim razie skupię się na szukaniu dobrego TK w Krakowie, bo podejrzewam, że w niewielkim szpitalu powiatowym w którym mam mieć wycięcie, sprzęt może być trochę gorszy. Zgłębię temat, ale jeśli np. ktoś z Krakowa jakimś trafem przeczytałby ten post, to moze znacie sprawdzone miejsca w Krakowie, gdzie mógłbym wykonac TK.
Pozdrowienia
DaKor

Postprzez Jeek » 27 Paź 2019, 22:50

Witam

TK mógłbyś spróbowac wykonać w SCANMED w szpitalu św. Rafała.
Poproś lekarza aby na skierowaniu dopisał CITO , to termin będzie krótszy, ok. 2 tyg. opis niestety po 2 tygodniach.
Syn w tym szpitalu robi TK prawie od pięciu lat. Sprzęt dobry, opisy dokładne, tomografia całego ciała w jednym badaniu, jeżeli tak będzie na skierowaniu.

Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

Postprzez DaKor » 28 Paź 2019, 10:29

Prosze o porade co byscie zrobili na moim miejscu.
Lekarz, ktory przyjmowal mnie w luxmedzie prywatnie i zaproponowal operacje w czwartek lub 4.11 jednak nie moze wtedy operowac. Moge juz dzis isc do szpitala i jutro miec usuniecie. Lekarz ten nie wypisal skierowania na ldh, mialem tez total beta a nie beta, ale zrobilem samemu beta. Za wszystkie badania dzis zaplaciem prawie 150zl.

Spytalem sie lekarza - bedzie operacja pachwinowa . Spytalem sie o karte DILO - stwierdzil ze nie bedzie wydawal bo to za duzo papierkologii, zrobi sie bez tego. Co o tym sadzicie? Powiedzial ze da potem skierowanie na TK ale nie mowil o miednicy.

Czy mam szukac jak najbszybciej innego miejsca w Krakowie, czy skoro juz jutro moge miec wyciecie to dzis isc do Suchej Beskidzkiej do szpitala? Decyzje musze podjac w ciagu 1.5-2h...
DaKor

Postprzez Ewa i Adam » 28 Paź 2019, 10:39

Usunięcie jądra to prosty zabieg i nie ma znaczenia gdzie jest wykonany - pod warunkiem, że jest robiony z dostępu pachwinowego.
Karta DILO zapewnia Ci dostęp do szybkiej diagnostyki i gwarantuje pierwszeństwo w dostępie do badań obrazowych. Poza tym raczej niczego nie gwarantuje.
Jeśli chodzi o TK to ja regularnie robię je w szpitalu wojskowym na Wrocławskiej (nowy aparat i dobrej jakości skany). Wcześniej robiłem i-Med gdzie mieli krótkie terminy.
Bez względu na to czy chcesz TK zrobić prywatnie czy na NFZ musisz miec skierowanie. Pamietaj, że TK miednicy mniejszej i brzucha wykonuje się podczas jednego badania.
Moim zdaniem najdłużej bedziesz czekal na opis his-pat i ewentualny opis TK.
Proszę pamiętaj, że podczas leczenia to Ty wielokrotnie będziesz podejmował decyzje o leczeniu.

Adam
Awatar użytkownika
Ewa i Adam

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości