Po diagnozie

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Przed diagnozą

Postprzez romi » 20 Mar 2013, 16:13

Witaj
Prawdę mówiąc to trochę późno. W przypadku nowotworu jądra każde opóźnienie zwiększa ryzyko pojawienia się przerzutów. Ten typ raka jest wysoce złośliwy co przekłada się na łatwość rozprzestrzeniania się. Spróbuj może gdzie indziej będą szybsze terminy. Bardzo dobry przykład:
viewtopic.php?f=9&t=374
"Powoli" tutaj nie ma zastosowania, w tej chwili trzeba działać zdecydowanie i szybko.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Diabeł » 21 Mar 2013, 12:43

Witam,

obdzwoniłem trzy szpitale i w każdym nie ma możliwości przyjęcia przed 2 kwietnia. Zresztą moi rozmówcy stali na stanowisku, iż termin 2 kwietnia to termin niemal ekspresowy i dziwili się, że szukam pomocy w innych ośrodkach.

Dodatkowo, konsultowałem się wczoraj z onkologiem, który między innymi również próbował mnie uspokajać odnośnie tego terminu przyjęcia do szpitala.

Mając na uwadze powyższe, nie pozostaje mi chyba nic innego jak nastawić się psychicznie na przyjęcie do szpitala za 12 dni, i jedynie się tym pocieszam, iż oddział urologii i urologii onkologicznej, na który trafię, ma bardzo dobre opinie, między innymi dzięki temu, że pracują tu cenieni specjaliści.

Wczoraj zrobiłem badania markerów - wyniki w piątek.

Pozdrawiam.
Diabeł

Postprzez romi » 21 Mar 2013, 12:56

Witam
Widać z tego że nowotwór jądra nie ma u nich priorytetu, a szkoda, bo jest to narażanie pacjenta na rozwój choroby. Tam gdzie jest traktowany jako zagrożenie życia termin zabiegu jest kilkudniowy.
Powodzenia
romi

Postprzez troll » 21 Mar 2013, 17:29

Witam serdecznie,

A ja uważam, że 12 dni to nie jest jeszcze maksymalnie długo. Oczywiście w polecanych na Forum ośrodkach można liczyć na maksymalnie skrócony czas od diagnozy do zabiegu ale niestety nie wszędzie tak jest. Natomiast 12 dni to na pewno nie jest termin karygodny, choć rzeczywiście zabieg mógłby być szybciej.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Diabeł » 22 Mar 2013, 19:59

Dobry wieczór,

do zabiegu 11 dni, a już dziś odebrałem pierwsze wyniki badań.

Poniżej wartości oznaczonych markerów:

LDH 371 Z.Ref.: 240-480
AFP 3,4 Z.Ref.: <5,8
BHCG <0,100 Z.Ref.: <2,6

Proszę ekspertów o ocenę wyników, za którą z góry dziękuję.
Diabeł

Postprzez troll » 22 Mar 2013, 22:50

Witaj,

Markery masz w normie co w połączeniu z Twoim wiekiem silnie sugeruje klasycznego nasieniaka. Na potwierdzenie moich przypuszczeń będziesz musiał jednak poczekać aż do wyniku badania histopatologicznego :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Diabeł » 31 Mar 2013, 18:36

Witam,

z 12 dni pozostały już tylko 2 do przyjęcia do szpitala. Jak nigdy chyba, zależy mi na tym aby czas płynął szybko coraz szybciej, i aby zabieg mieć już za sobą. Po zabiegu liczę jednak, że czas zwolni i będzie się wlókł niemiłosiernie :)

Na samym początku miałem wiele obaw, dziś między innymi dzięki forum podchodzę do tego z większym spokojem, choć cały czas obawiam się co przyniesie przyszłość.

Przez ostatnie dni miałem okazję odczuć szczere wsparcie udzielone mi przez wiele osób, za które w tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować.

Oczywiście po zabiegu odezwę się i dam znać, co i jak, a tym czasem pozdrawiam wszystkich z fantastycznie zaśnieżonego Bielska-Białej.
Diabeł

Postprzez tiger73 » 31 Mar 2013, 22:57

Myśl pozytywnie,jestem z Tobą ;)
tiger73

Postprzez Diabeł » 02 Kwi 2013, 16:43

Witajcie, właśnie zostałem przyjęty do szpitala. Jestem już po badaniach krwi, RTG i usg. Z rozmowy z lekarzem wnioskuję, że czuje temat, więc jestem troszkę spokojniejszy. Pozdrawiam serdecznie.
Diabeł

Postprzez tiger73 » 02 Kwi 2013, 22:41

Witaj!
Teraz masz już z górki.Też we wtorek zacząłem przygodę w Szpitalu Wojewódzkim,w piątek miałem operację.Ciekawe czy też będziesz miał w tym terminie czy wcześniej? Czy rozmawiałeś z lek. med. Michałem Marszolikiem?

Pozdrawiam!
tiger73

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości