Guzek _ Interpretacja wyniku

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guzek _ Interpretacja wyniku

Postprzez yamaharxv » 18 Lut 2014, 21:20

Ok tak zrobie, a jutro dam znać co się dowiedziałem :-).
Jeszcze raz dzięki
yamaharxv

Postprzez romi » 18 Lut 2014, 21:40

Witam
yamaharxv napisał(a):Z tego co napisałeś nie zrozumiałem za dużo :-D.
HCG u mnie wynosi <2.00 mlU/ml , a ten zakres referencyjny wynosi <10.00.
Teraz można z tego coś wywnioskować ?

W zależności od laboratorium wyniki badania markerów mogą być różnie podane. Wynika to z dokładności pomiaru. Nie zawsze jest wymagana tak duża dokładność jak do celów kontrolnych przy nowotworach jądra. Jeśli zrobisz badanie w laboratorium które wykonuje badanie bHCG w celach wykrycia ciąży to zakresy są mniej więcej takie <2, od 2 do 5 i >5. Dlatego określenie <2 może oznaczać zarówno 1,9 jak 0,1. Poza tym jak wcześniej zauważył kolega czasami wykonywane jest badanie HCG całkowite (alfa +beta), a dla celów diagnostyki nowotworów jądra istotna jest tzw. podjednostka beta.
Pozdrawiam
romi

Postprzez yamaharxv » 18 Lut 2014, 21:51

Ok teraz mój wolno pracujący mózg przyswoił tą informacje. Ale :D jak podałem ten zakres referencyjny "<10" to te moje HCG jest w normie ? Czy jak ? Przepraszam jeżeli się powtarzam ale jestem trochę zestredowany ;-)
yamaharxv

Postprzez romi » 18 Lut 2014, 22:08

Witam
Z podanych przez Ciebie wartości i zakresu referencyjnego wynika że jest w normie.
Pozdrawiam
romi

Postprzez yamaharxv » 19 Lut 2014, 20:47

Witam
Byłem dzisiaj ponownie u urologa z tymi wynikami. Lekarz stwierdził że wszystko jest dobrze. Zrobił ponownie USG i taki opis dał, prawe jądro bez zmian, lewe powiekszone, najądrze lewe powiekszone, splot żyl poszerzony. Powiedział że nic mi nie jest, na moje pytanie czy powinienem czuć to jądro że tak jakby mi ciąży i zajmuje prawie cała powieszchnie moszny. Odpowiedział że może ciäżyc ze zmęczenia :-o. Zapisał mi olfen i diosminex i koniec ...
co mam o tym myśleć ?
yamaharxv

Postprzez Adrian1975 » 19 Lut 2014, 20:56

weż leki a jak ci nie przejdzie pójdź do innego urologa

a jak wszystko minie, to za jakis czas (2-3 miesiące) idź do kontroli i zrób ponowne USG moszny
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez yamaharxv » 19 Lut 2014, 21:34

No ok :-) zobaczymy czy od leku na poprawe krążenia moje jądro wróci do swoich dawnych rozmiarów.
yamaharxv

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości