Moze jestem tu za wczesnie?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Moze jestem tu za wczesnie?

Postprzez sroczka » 21 Sie 2013, 13:37

Dziekuje Wam , sama pomyslalam , ze to gdzies zaginelo , tak jak trzeba bylo poprawiac 3 probki : z nosa,ust i pomiedzy odbytem an moszna , bo maz mial operacje w PL . Lekarz domowy oddzwonil i stwierdzil , ze zadne telefony nie pomoga przyspieszyc wyniku AFP i taka jest procedura , ze trzeba czekac . Krew pobierano w laboratorium miejscowym , przy lekarzu domowym i dlatego to tyle trwa , moze w szpitalu wszystko idzie szybciej .Tak mi powiedziano , wiec tu juz nie dzwonie a do szpitala dopiero jutro , bo dzisiaj jestem jak zombi i nie chce juz gorszyc tych u ł o ż o n y c h holendrow . Jezu jak ja sie ciesze , ze jestem Polka , przynajmniej czuje , ze zyje , oni wszystko robia i czuja "'''''''' na letnio "'''''''' .
Jeszcze raz dziekuje , wiem , ze sami macie nielekko .
Iwona
sroczka

Postprzez oczarownica » 21 Sie 2013, 17:28

o tak ! odpocznij Iwono ;) ;) ;) ale to gadanie ze tak musi byc to ściema kompletna. Chyba ze to bardzo ekologiczne i naturalne panstwo i z gabinetu lekarza domowego goniec pieszo musiał zaniesc próbkę do innego - odległego miasta a stamtąd inny ( a po drodze musiał jeszce odpocząć) do kolejnego większego...takie procedury świadczą o wysokim zacofaniu owego kraju lub poprostu wyjątkowym ściemnianiu..moze lekarz domowy przetrzymal próbke tydzien w swojej lodowce bo goniec mial urlop lub zapomnial zabrać. A teraz opowiada dyrdymały na temat długości czasu oczekiwania.To są kłamstwa niestety i ktos na pewno po drodze zawalił... ale mam nadzieję ,że to Wam nie zaszkodzi. Pozdrawiam bardzo Beti ;)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez sroczka » 21 Sie 2013, 18:08

Albo zawalili albo maja takie kwadratowe przepisy , ja nie rozumiem ich poukladanych zasad , jak jest pilne to sie robi od reki ale oni nas Polakow nie rozumieja a ja ich . Trzymajcie sie :P
sroczka

Postprzez oczarownica » 21 Sie 2013, 18:13

chodzi o to ,ze tu przepisy nie maja nic do rzeczy technologie medyczne są jakie są więc albo sie z nich korzysta albo nie. Natomiast wiem i pamietam z przed lat u nas w Polsce kiedy nowoczesne laboratotria były rzadkoscią trzeba było zbierac surowicę , mrozic i wysylac iles probek gdzies tam gdzie badanie wykonywano..ale to było ponad 20 lat temu...
więc zostaje tylko odpocząć i pomodlić się ;) ;) ;) ;) pozdrawiam Beata ;)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez sroczka » 26 Sie 2013, 14:04

Witam !
Mamy wyniki zaleglego AFP , krew pobrano 12.08 :

AFP 19,5 < 2,6 >
tydzien wczesniej :
AFP 62,4 < 5,8 >

nie wiem , czy jest to znaczacy spadek ,bo norma dwa razy mniejsza w tym laboratorium .
W srode 28.08 mamy wizyte u onkologa i dowiemy sie , jak wygladaja wyniki markerow z dn 16.08
Co sadzicie o wartosci AFP ?
Dziekuje z gory za odpowiedzi , Iwona
sroczka

Postprzez romi » 26 Sie 2013, 14:23

Witaj
Zawsze jest dobrze robić badania w jednym laboratorium, żeby można było porównać. Jeśli są takie same jednostki (podaj je) to jest ok, spada prawidłowo. Jeśli są inne jednostki to dla porównania trzeba przeliczyć.
A może norma odnosi się do bHCG bo coś za jest za niska dla AFP?
To z 16 jeszcze nie ma?
Pozdrawiam
romi

Postprzez sroczka » 26 Sie 2013, 14:32

Witaj Romi
nie,z 16.08 jeszcze nie mamy , dowiemy sie w srode na wizycie , dla odmiany byly robione w szpitalu
zas z 12.08 w laboratorium przy osrodku zdrowia
sroczka

Postprzez m9nika » 29 Sie 2013, 16:17

Witam
Jakie wieści?
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez sroczka » 29 Sie 2013, 18:03

Witaj

bylismy dzisiaj bo wczoraj lekarz byl chory , dzis powiedziano , ze AFP z 16.08 wynioslo 19 przy normie < 9 >
dzis pobrano krew na wszystkie trzy markery , jutro maja dzwonic , jaki jest wynik .Jesli juz w normie to nastepne spotkanie dopiero 25.09.
Wiec czekamy do jutra z nadzieja , ze wszystko jest w porzadku.
Czego sie dowiedzialam : scan beda robic co 4 a nie jak powiedziano wczesniej co 3 m-ce , markery i trg pluc kazdy m-c .
W razie ODPUKAC chemii bedzie podana BEP 3 cykle 3 lub 5 - dniowe , co dwa tygodnie,czemu co dwa - nie wiem , ale dr powiedziala , ze nas to nie dotyczy i ma nadzieje , ze nie bedzie .
Iwona
sroczka

Postprzez romi » 29 Sie 2013, 18:37

Witam
To decydujące będą wyniki AFP z dzisiaj, bo różnica między 12 a 16 jest minimalna. Jeśli AFP zatrzyma się na takim poziomie to może to oznaczać chorobę uogólnioną i wtedy chemioterapia będzie nieodzowna. To jednak dopiero będzie wiadomo za kilka dni jak będą wyniki. Co do BEP to kurs trwa 21 dni i to jest standard. Może pani doktor miała co innego na myśli, trzeba byłoby ją o to zapytać - niech dokładnie wyjaśni.
Czekamy do jutra z nadzieją, że będzie ok.
Pozdrawiam
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości