CO DALEJ

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: CO DALEJ

Postprzez aloj65 » 28 Sie 2013, 01:01

Witaj,
Doktor Tomasz Sarosiek na naszym wątku napisał:
" Mam wątpliwości co do prawdziwości stwierdzenia, że "chemioterapia adjuwantowa podana w teminie powyżej 8 tygodni od operacji nie ma sensu" Przejrzałem jeszcze raz rekomendacje dotyczące raka jądra, a nawet oryginalną pracę na podstawie której karboplatyna została dopuszczona do leczenia uzupełniającego w nasieniaku (http://jco.ascopubs.org/content/29/8/957.full.pdf+html), ale nigdzie nie znalazłem wymogu tych 8 tygodni. Owszem, taka rekomendacja obowiązuje w raku piersi i raku jelita grubego - ale są to zupełnie inne nowotwory i zaleceń tych nie można automatycznie przenosić do leczenia nasieniaka - nowotworu który jest wysoce chemiowrażliwy.
Pozwolę wyrazić tu swoje przekonanie, że komórki nasieniaka nie stają się mniej wrażliwe na chemioterapię po upływie 8 tygodni od operacji - może być ich co najwyżej nieco więcej."

I słynne już rozważania Trolla na temat co wybrać:
Na koniec nieco obrazowo - masz 5 mężów zamiast jednego :) Są oni identyczni (jak sklonowani), mają tę samą diagnozę. Rozważamy dwa przypadki - przypadek numer 1 - decydujecie się na karboplatynę, mężowie 1,2,3,4,5 otrzymują leczenie, wszystko jest ok oprócz skutków ubocznych leczenia. W tym przypadku tylko u męża nr 2 doszło by do wznowy (20% ryzyka) więc mężowie 1,3,4,5 zostali przeleczeni bez sensu. Przypadek numer 2 - decydujecie się na obserwację, po jakimś czasie u męża nr 2 dochodzi do wznowy (reszta jest zdrowa). Mąż nr 2 otrzymuje 3 kursy chemioterapii BEP po której zostaje wyleczony. Wszyscy mężowie są ok ale tylko mąż nr 2 musi zmagać się ze skutkami ubocznymi leczenia, pozostali mężowie nie przechodzili niepotrzebnego leczenia. A teraz pytanie do Ciebie - którym numerem jest Twój mąż? :) Nr 2 u którego dojdzie do wznowy (oby nie!), czy numerem 1,3,4,5 u których wznowy nie będzie? :) Nikt z nas tego oczywiście nie wie ale od razu widać, że łatwiej trafić na tego z liczniejszej grupy. A więc jednak ryzyko nie jest tak wielkie!
Może coś Ci to pomoże.Pozdrawiam
aloj65

Postprzez romi » 28 Sie 2013, 09:13

Witam
Słowa Figaro i Tom-sar moim zdaniem nie wykluczają się choć na pierwszy rzut oka tak by się wydawało. Te 8 tygodni to czas w którym można przyjąć, że określony wcześniej stopień zaawansowania nie zmieni się, a co za tym idzie adekwatny do tego sposób postępowania (obserwacji czy leczenia). Później jak napisał Tom-sar komórek nowotworowych może być więcej i wtedy stopień zaawansowania może ulec zmianie, a w związku z tym sposób leczenia.
Oczywiście poza wszelką dyskusją jest to, że komórki nowotworowe zarówno po 8 jak i 10 tygodniach będą tak samo chemiowrażliwe.
Jeśli jak napisałeś strach przed nawrotem jest duży to nie masz się co zastanawiać, dla psychicznego komfortu trzeba to zagrożenie zmniejszyć do minimum i poddać się chemioterapii.
Pozdrawiam
romi

Postprzez mariomario » 28 Sie 2013, 12:30

w poniedziałek jadę do wawy na przyjecie karboplatynki. trzeba sie do tego jakoś specjalnie przygotować? czy wymioty mam po tym jak w banku czy to tylko możliwe skutki uboczne? pytam bo będę miał przed sobą długą podroż pociągiem...
mariomario

Postprzez romi » 28 Sie 2013, 13:25

Witam
Nie musisz się do tego specjalnie przygotowywać, poza tym, żeby wziąć wygodne ubranie (dres, buty), coś dla zabicia czasu, do zjedzenia i dużo picia. Cała impreza trwa kilka godzin. Co do skutków ubocznych to trudno przewidzieć jak będzie, to sprawa indywidualna. Na podróż możesz poprosić jakieś środki przeciwwymiotne. Z reguły dyskomfort pojawia się następnego dnia. Na Forum sporo napisano na ten temat, trzeba poczytać. Czy zadbałeś o banking nasienia?
Bardzo dobrze, że dokonałeś wyboru, to dobry wybór bo Twój, będziemy Ci kibicować.
Powodzenia
romi

Postprzez mariomario » 28 Sie 2013, 14:30

nie zadbałem o banking mam nadzieje ze nie spowoduje to całkowitej niepłodności tylko okresową a po tym czasie karencji bede mogl sie starac o dziecko.
mariomario

Postprzez oczarownica » 28 Sie 2013, 15:06

i tak trzymaj , nie ogladaj się wstecz idz na przod i chwytaj wsztrsko to co los da Ci dobrego ;) ;)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez daro » 28 Sie 2013, 21:39

Powodzenia kolego i daj oczywiście znać co i jak.
Pozdrawiam
daro

Postprzez mariomario » 30 Sie 2013, 07:36

przytrafił się komus szybki guz w drugim jądrze? dopiero co jedno wycieli a juz drugie mnie niepokoi....ide dzis do urologa..
mariomario

Postprzez arek » 30 Sie 2013, 07:50

Hej
Zdarzyć się może każdemu, ale to byłby pech nie z tej Ziemi...
Daj znać po powrocie.
Pozdrawiam
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez mariomario » 30 Sie 2013, 15:55

na szczescie nic nie zauwazyl urolog zeby cos bylo nie tak. chyba przewrazliwiony jestem. w poniedzialek karboplatynka
mariomario

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości