ryzyko wznowy - prosze o pomoc

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: ryzyko wznowy - prosze o pomoc

Postprzez ona » 14 Lis 2013, 12:10

Na pewno powtórzymy badanie aczkolwiek boje się strasznie czy to nie wznowa. Dodam tylko że Bartek ma przewlekłe zapalenie wątroby typ b i nie wiem czy to ma związek ze soba ale tak czy tak nie wrózy to dobrze.
ona

Postprzez romi » 14 Lis 2013, 12:32

Witam
Będzie dobrze, stres nie wpływa dobrze na wyniki badań.
Pozdrawiam
romi

Postprzez kaziu1 » 14 Lis 2013, 14:31

Witam,
Podwyższone LDH może wynikać także z wirusowego zapalenia wątroby, zapalenia płuc, zawału serca, problemów z nerkami, od niektórych leków itd. Jak napisano wyżej powtórzył bym za kilka dni badanie, chociażby żeby wykluczyć błąd laboratorium. Osobiście nie sadzę, żeby taki nagły skok LDH odpowiadał za wznowę. Tym bardziej, iż pozostałe markery są w normie. Ale sprawę należy wyjaśnić.
Pozdrawiam
kaziu1

Postprzez ona » 15 Lis 2013, 16:00

Czy ktoś z Was miał taki przypadek że wzrosło mu ldh podobnie jak mojemu Bartkowi a potem wróciło do normy i nie wiązało się to z żadną chrobą. M9nika chciałam jescze sptać odnośnie Twoich wyliczeń. Npisałaś że mieści się to w normie a wiec nie toczy sie aktywny proces nowotworowy oznacza to ze zaden czy tlko odnosnie raka jadra. Może to głupie pytanie ale wolę się dopytać i jescze jedno pytanie jesli by jednak owa norma była przekroczona to oznacza zgóry aktywny proces nowotworowy? dzięki za odpowiedź. Co do tomografów robione były teraz na dniach i są ok - jest czysto.
ona

Postprzez romi » 15 Lis 2013, 16:21

Witam
U mojego syna tak było, jednorazowy wyskok LDH później wróciło do normy. Może to być również błąd laboratorium, choć to mało prawdopodobne.
LDH nie jest markerem charakterystycznym dla nowotworów jądra, ma jednak wartość prognostyczną.
Pozdrawiam
romi

Postprzez ona » 22 Lis 2013, 14:05

Cześć kochani,

Powtarzalismy wszystkie wyniki Bartka i jeszcze mase innych heheh i uwaga uwaga wszystkie absolutnie wszystkie (markery, morfologia, watroba) razem z
ldh wyszły dobrze. Bylismy też u Słonia i ok mamy się niczym nie martwić. Ldh obecnie wynosi 290 przy normie od 240 do 450. Nie wiem sama cóz o tym sądzić czemu tamto wyszło tak wysokie czy to jakis błąd czy co sama nie wiem ale teraz już będe mieć stresa przed nastepnymi badaniami kontrolnymi eh:(
pozdrawiamy
ona

Postprzez m9nika » 22 Lis 2013, 14:41

Witam
Świetne wieści, oby tak dalej :)
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez acidtekk » 15 Gru 2013, 22:20

Czasami LDH wychodzi wysokie ze względu na hemolizę krwi po pobraniu. To enzym cytoplazmatyczny i uwalniany jest po uszkodzeniu ciągłości błony komórkowej, więc jeśli przy pobraniu np. nie do końca było osuszone miejsce wkłucia albo źle założono stazę (opaskę uciskową) mogło dojść do uszkodzenia błon komórkowych erytrocytów i wynik mógł być zafałszowany.
Pozdrawiam,
Adam
acidtekk

Postprzez mlodyyyy21 » 17 Sty 2014, 11:10

Nie wiem czy Ci się to przyda ale miałem podobny przypadek ze zwiększonym poziomem LDH po zakończonym leczeniu.

Okazało się, że zwiększony poziom LDH był wynikiem problemów przy pobieraniu krwi (przed badaniem nie byłem wystarczająco nawodniony i krew nie chciała lecieć). Od momentu kiedy przed pobraniem krwi wypijam ok 0,5 l wody niegazowanej nie ma już żadnego problemu i wszytkie wyniki są w normie.

Pozdrawiam
Mlodyyyy21 (Adam)
mlodyyyy21

Poprzednia

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości