Guz jądra - droga przez mgłę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra - droga przez mgłę

Postprzez Simon » 13 Mar 2013, 22:01

Witam,

Jestem już po odebraniu wyników TK i konsultacji. Wyniki są następujące:

Badanie TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej wykonano techniką spiralną (rekonstrukcja przekrojów osiowych 2.5 mm) przed i po dożylnym podaniu środka kontrastowego i.v. (w późnej fazie tętniczej i wrotnej), po doustnym podaniu kontrastu.
Nie wykazano znamiennie powiększonych węzłów chłonnych w obszarze jamy brzusznej i miednicy mniejszej. Kilka drobnych węzłów chłonnych krezki jelitowej po stronie prawej.
Obraz narządów miąższowych jamy brzusznej oraz układ żółciowy bez zmian. Duże naczynia jamy brzusznej prawidłowe. Części kostne bez cech destrukcji.

Badanie TK klatki piersiowej wykonano po dożylnym podaniu środka kontrastowego, rekonstrukcja przekrojów osiowych 1.25 mm i 2.5 mm, algorytm rekonstrukcji obrazu płucny i miękkotkankowy.
Stan po metastatektomii w obrębie płuca prawego w przebiegu raka jądra. Stan po Chth. W segmentach 8/9 płuca prawego widoczne klipsy chirurgiczne, wokół nich skupisko zmian włóknistych - na pierwszym miejscu zmiany pooperacyjne. W segmencie 10 tego płuca, nadprzeponowo widoczne liczne zrosty i zgrubienia opłucnowe. Ponadto obustronnie w segmentach przypodstawnych obszary perfuzji mozaikowej. Nie wykazano opisywanych w badaniu TK z 12.2012 zmian ogniskowych w miąższu płuc - regresja zmian. Nie wykazano znamiennie powiększonych węzłów chłonnych śródpiersia i wnęk płucnych. Części kostne bez cech destrukcji.

A więc nerwy były niepotrzebne - chemioterapia przyniosła oczekiwane efekty. :D Z lekarzem prowadzącym ustaliłem jeszcze, że przeprowadzę konsultację ze specjalistą od RPLND, który określi czy widzi podstawy do usunięcia węzłów chłonnych. Jeśli nie, to kończę leczenie i przechodzę pod obserwację. :D O wynikach konsultacji oczywiście dam znać na forum.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez troll » 13 Mar 2013, 22:18

Witaj,

TK masz świetne! Gratuluję :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Laili » 14 Mar 2013, 10:45

:D To wszystko dzięki wskazówkom Pana, Troll-u, romi-ego i pozostałych uczestnikom forum. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy i będziemy Was wspierać, bo robicie rzecz bezcenną. Rozumieliśmy co się dzieje i dało się uniknąć niepotrzebnych komplikacji. Podobnych sukcesów w walce z rj życzę pozostałym chłopakom.

mama Simona
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 14 Mar 2013, 10:54

Witam
Cieszymy się razem z Wami :)
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 14 Mar 2013, 12:01

Witaj
Dużo zdrowia i samych dobrych wyników.
Powodzenia
romi

Postprzez oczarownica » 15 Mar 2013, 00:11

i ja trzymam kciuki i życze zdrowia i siły do pokonania kazdej zyciowej przeszkody! jestem tu swierzynką z racji nowotworu jadra mojego narzeczonego. Piękne w tej chorobie jest to ,ze okazuje się ze na wsparcie tak wielu osób mozna liczyć. I stanowimy tu jakby taką rodzinę , ktora uczyniła nas wspólna walka i wzajemne wspieanie. oczarownica
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez Simon » 27 Mar 2013, 12:53

Witam wszystkich,

dzięki oczarownico za słowa wsparcia. Co jakiś czas zaglądam do Waszego wątku i również trzymam kciuki za powodzenie leczenia. Będzie dobrze, bo jesteście pod dobrą opieką. Chemia szybko zleci i będzie znów mogli cieszyć się życiem. Życzę wiele sił do walki.

A ja jutro mam jeden z końcowych etapów leczenia - konsultacja w sprawie RPLND. Właściwie sam nie wiem, jaki wynik konsultacji będzie dla mnie lepszy. Czy operacja i pewność na podstawie wyników badań czy oparcie się na wynikach badań radiologicznych. Cóż jutro się okaże.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez oczarownica » 27 Mar 2013, 13:28

Simon! i ja jestem z Tobą i wspieram niech bedzie tak ,żeby decyzja co do dalszego postepowania była najlepsza dla Ciebie. Jak najlepsza. A Tobie życzę wiele nadziei i wiary w to ,ze panem swojego życia jesteś Ty sam niezależnie od tego co się wydarza. Bo to Ty decydujesz o tym jak podchodzisz do tego co Cie spotyka i jak to przeżywasz i wcale nie mam na mysli samej choroby lecz wszytskiego co składa sie na Twoje życie. Niech Moc będzie z Tobą! ;) ;) ;)
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez Simon » 29 Mar 2013, 20:31

Witam wszystkich,

jestem już po kosultacji u dr Rogowskiego. Ostatecznie stwierdził, że w moim przypadku nie widzi konieczności wykonywania RPLND. A więc koniec leczenia - przechodzę na obserwację. :D

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez m9nika » 29 Mar 2013, 23:02

Witam
Bardzo dobre wieści i oby takich więcej :)
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości