Prośba o interpretację wyników

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Prośba o interpretację wyników

Postprzez agapawel » 05 Lis 2012, 15:58

Mam pytanie, mamy szansę trochę po znajomości zrobić tomografię. Tak dla pewności chciałam zapytać to ma być TK jamy brzusznej i miednicy małej??? I ma być z kontrastem?
Z góry dziękuję.
agapawel

Postprzez romi » 05 Lis 2012, 16:16

Witam
Klatka, brzuch i miednica mała. TK z kontrastem. I pamiętajcie o markerach AFP, bHCG i LDH.
Pozdrawiam
romi

Postprzez agapawel » 05 Lis 2012, 17:20

Dziękuję bardzo Romi
agapawel

Postprzez agapawel » 11 Lis 2012, 20:32

Charakter zmiany -pierwotna
Nasieniak jądra lewego. Kikut powrózka, osłonki jądra oraz najądrze bez nacieków nowotworu.
W jednym z wycinków pobranych z podstawy powrózka stwierdza się w naczyniu krwionośnym zator z komórek nowotworowych. Opisywany makroskopowo lito torbielowaty guzek zbudowany ze szkliwiejącej tkanki łącznej włóknistej z licznymi cienkościennymi naczyniami krwionośnymi z obecnością wapniejących ognisk wapnicy skrzepowej otoczonej ziarniną gruźliczopodobną. Ponadto w utkaniu guza obecne torbielowate struktury wysłane komórkami nabłonka bez cech atypii (CKAE1/AE3+pT2NX)
OPIS MAKROSKOPOWY
Rozcięte jądro z osłonkami 6x6x5cm, kikut powrózka nasiennego długości 9 cm, waga 121g. Jądro w całości objęte przez kremowy guz. guz dochodzi do osłonki białawej ale wydaje się jej nie przekraczać. Pod osłonkami białawy litotorbielowaty guzek śr do 2.5 cm.

To są wyniki, które w końcu do nas dotarły.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak to wygląda????
Co oznacza zdanie, że w jednym z wycinków z podstawy powrózka istnieje zator z komórek nowotworowych a zdanie wczesniej że kikut powrózka bez nacieków nowotworu...?

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
agapawel

Postprzez troll » 11 Lis 2012, 23:36

Witaj,

Wg opisu badania histopatologicznego jest to nasieniak pT2. Całe badanie dotyczące guza jądra jest sporządzone rzetelnie. Natomiast zastanawiają mnie zmiany gruźliczopodobne w jądrze. Jestem także ciekaw, czy zostały one posiane i czy coś zostało z nich wyhodowane?
Kiedy wyniki TK?

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez agapawel » 12 Lis 2012, 11:01

Dziękuję Trollu za szybką odpowiedź. Na temat tych zmian gruźliczopodobnych to nic więcej nie wiem i chyba raczej nic z tym nie było robione. A czy to może mieć związek z nowotworem czy to całkiem odrębna sprawa??? Jak ci się wydaje?.
Jeśli chodzi o nasieniaka stopień PT2, to jeśli nie będzie żadnych przerzutów uwidocznionych przez TK to jaki będzie stopień klasyfikacji - 1A czy 1B???
To wszystko tak jakoś strasznie brzmi w tym opisie, że znowu padł na nas blady strach.
Pozdrawiamy.
agapawel

Postprzez m9nika » 12 Lis 2012, 14:03

Witam,
pT2 jest to IB
patrz tutaj viewtopic.php?f=6&t=8
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 14 Lis 2012, 08:24

Witaj,

Wydaje mi się, że zmiany opisywane w badaniu h-p mogą mieć związek z nowotworem ale bardziej taki, że jedno przyczyniło się do powstania drugiego. Zapytaj koniecznie Waszego lekarza o jego propozycję co do wzmianki zamieszczonej w badaniu h-p.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez agapawel » 15 Lis 2012, 18:12

Mam do was pytanie. W związku z wizytą u onkologa. Odbyła się w Wielkopolskim Centrum Onkologii na ul. Garbary 15. Nie otrzymaliśmy żadnego skierowania. Mamy okazję zrobić szybko Tk w szpitalu w Tomyślu ale pani doktor stwierdziła, że TK musi być zrobione w Centrum i ona żadnego skierowania nie da i jutro będzie dzwonić w sprawie terminu, co wydaje nam się bezpodstawne gdyż chyba mamy prawo umawiać się na tomograf tam gdzie bliższe terminy????? Czy się mylę??? Na markery też skierowania nie dała gdyż były robione 7 dni po operacji i to wystarczy- czy ma rację? czy powinniśmy je już powtórzyć? ostatnie były robione 4 tygodnie temu. Pani doktor stwierdziła, że my jej nie musimy mówić co ma robić bo oni wiedzą jak się leczy. . Jesteśmy skołowani i źli na całą sytuację. (A może tak to po prostu wygląda?)
Pozdrawiam
agapawel

Postprzez romi » 15 Lis 2012, 19:52

Witaj
Badanie markerów powinno się robić do czasu ustabilizowania się wartości. Teraz też powinno się takie badania zrobić. Nie podałaś jakie były wyniki markerów 7 dni po zabiegu, może wtedy już były ok i dlatego pani doktor stwierdziła że nie ma potrzeby robić ich kolejny raz. Jeśli chodzi o tomografię to oczywiście, że najlepiej jest jak najszybciej i dziwne jest że lekarz nie chce dać skierowania (może ma jakieś wytyczne od kierownictwa w tej sprawie - chodzi pewnie o kasę). Ot cała polska rzeczywistość. Walczcie o swoje, może do innego lekarza, macie do tego prawo, a może trzeba uświadomić pani doktor, że tutaj czas gra ogromną rolę.
Powodzenia
romi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości