Rak jądra prawego - nowy

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Rak jądra prawego - nowy ze śląska

Postprzez m9nika » 29 Paź 2012, 10:53

Zapomniałam dodać ;)
Pan dr Świątoniowski, to jest słoń z naszego forum, wiec trafiłbyś bezpośrednio do eksperta :)
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez szendzi » 05 Lis 2012, 13:11

Hej, dzięki za wszystkie rady ale jednak będę leczyć się w Katowicach.
Sprawa poszła troche do przodu, tydzien temu dostałem się na wizyte w poradni na ochojcu. Dostąłem skierowanie na tomografie brzucha, miednicy i węzłów chłonnych, badanie markerów i skierowanie do szpitala.
Markery zrobiłem wyszło że AFP spadło mi do 8,3 bhcg w normie a LDH 256
Jak tylko dostane wyniki z tomografii to idę do szpitala na chemię.
szendzi

Postprzez szendzi » 08 Lis 2012, 07:44

Znów minęło trochę czasu.
W poniedziałek miałem miec TK ale po przyjeździe okazało się że się zepsuł, tak więc aby wyrobić się w czasie postanowiłem że pójdę prywatnie.
Wczoraj miałem TK zrobiłem klatkę, brzuch i miednicę. Okazało się że nigdzie nie ma ognisk rozsiania nowotworu. Jak to przeczytałem to cieszyłem się jak dzieciak.
Dziś idę do szpitala na chemię, ale powiedzcie mi jeżeli bo jeżeli markery spadły mi prawie że do normy nie mam żadnych ognisk to czy powinienem mieć chemię a jeżeli tak to ile cykli??????????????????????????
szendzi

Postprzez romi » 08 Lis 2012, 16:26

Podaj jakie masz aktualne wyniki badań markerów. Piszesz, że spadły prawie do normy co oznacza, że jednak są powyżej, a to może oznaczać, że coś się dzieje, mimo, że tomograf tego nie "widzi". Poza tym miałeś wyjściowo dość wysokie AFP.
viewtopic.php?f=6&t=192
Pozdrawiam
romi

Postprzez szendzi » 09 Lis 2012, 16:17

Mam dwa markery z ostatnich paru dni 30.10.2012 wynosiły AFP 9,7 reszta w normie, a 3.11.2012 AFP było już 8,3. Wczoraj po przyjęciu też miałem badane markery ale w końcu zapomniałem zapytać jak wyszły.
Po przyjęciu do szpitala i analizie wyników z TK, Rentgena, USG i markerów, znachorki stwierdziły że proponują dwa cykle chemii choć mogłaby być też obserwacja ale jak one stwierdziły że są za chemią to zdecydowałem się na chemie. Ponieważ żałowałbym gdybym jej nie zrobił a miałbym mieć kiedyś nawrót choroby, tak to będzie że zrobiłem wszystko by się przed tym ustrzec.
Dziś dostałem drugą dawkę chemii, na razie jest ok nie mam żadnych skutków ubocznych typu mdłości czy wymioty, zobaczymy co będzie dalej...
Z tego co widzę w szpitalu to mój przypadek to nic w porównaniu z tym jak tu ludzie walczą latami, masakra.
szendzi

Postprzez m9nika » 09 Lis 2012, 16:34

Witam,
Według jakiego schematu jesteś leczony?
szendzi napisał(a): ... znachorki stwierdziły że proponują dwa cykle chemii choć mogłaby być też obserwacja ale jak one stwierdziły że są za chemią to zdecydowałem się na chemie. Ponieważ żałowałbym gdybym jej nie zrobił a miałbym mieć kiedyś nawrót choroby, tak to będzie że zrobiłem wszystko by się przed tym ustrzec.

Mój maż tez przeszedł chemioterapię ale miał zastosowany zły schemat więc ryzyko nawrotu może zaistnieć.
Dlatego tak ważne jest w jakim ośrodku się leczymy i jakie ma ten ośrodek doświadczenie w przypadku nowotworów jądra.
Poczytaj sobie doniesienia z kongresu viewtopic.php?f=6&t=302 pkt. 1 dotycz. nawrotom.
Mam nadzieje, że twoje "znachorki" wiedza co robią.
Nie bój się konsultować zaproponowany sposób leczenie w ośrodkach referencyjnych podanych tutaj viewtopic.php?f=6&t=160
Pozdrawiam.
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 09 Lis 2012, 16:44

Nie napisałeś jaki Ci określili stopień zaawansowania klinicznego :?
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez szendzi » 13 Lis 2012, 13:50

Po sprawdzeniu wyników z TK, RTG i markerów stwierdzono że mam pierwszy stopień, że rak nie wyszedł poza jądro.

Wczoraj wróciłem z chemii, czuję się w miarę ok, bez wymiotów ale jestem słaby, odbija mi się i bolą mnie miejsca po wkłuciach welfronów.
W jednym miejscu mam aż twardą i nabrzmiałą żyłę, czy jest jakaś maść na złagodzenie tego bólu?

Lekarze kazali mi siedzieć w domu bym się nie zaraził bo organizm jest osłabiony i że jak się przeziębię to przesunie się reszta chemii.
szendzi

Postprzez troll » 14 Lis 2012, 08:26

Witaj,

Stosuj okłady z altacetu, mogą pomóc "rozmiękczyć" żyły. Za to na oddziale nie udawaj twardziela twardszego niż jesteś :) Jeśli wkłucie szczypie, boli, puchnie - przekłuwać! Skutki uboczne wynaczynienia chemioterapii to nierzadko nawet martwica kończyny!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez szendzi » 18 Lis 2012, 22:30

mam maść i diosmine, z żyłami już lepiej ale od trzech dni łupie mnie głowa a od wczoraj dostałem gorączki 37,5 zbiłem polopiryną a dziś 38,3 i znów zbijam polopiryną. Czy jutro jak sie pojawi mam dzowinić lub jechac do lekarza czy to normalne?
szendzi

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości