Prośba o interpretację wyników

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Prośba o interpretację wyników

Postprzez agapawel » 15 Lis 2012, 20:14

Dziękuję Romi.
agapawel

Postprzez poznaniak » 15 Lis 2012, 22:53

Witam,
ja mam obserwację na Garbarach w Poznaniu i też mi kiedyś lekarz powiedział, że oni mogą kierować tylko do swoich poradni na miejscu. A propo coś się tam teraz zmienia, pacjentów "z zewnątrz" podobno przyjmują dopiero po 13-ej i terminy oczekiwania na wizytę znacznie wzrosły (nawet do kilku tygodni). Ja do tej pory na USG i RTG chodziłem tego samego dnia co u lekarza, ale musiałem być najpóźniej u lekarza w gabinecie do 8:30, teraz nie mam pojęcia jak będzie. Z tego co wiem, nie każdy lekarz mógł tak kierować od ręki - byli niektórzy uprzywilejowani. Co do TK to wogóle nigdy w WCO nie miałem zlecane, więc nie wiem...
Pozdrawiam i życzę zdrowia :)
poznaniak
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 16 Lis 2012, 02:15

Witaj,

Mam wrażenie, że "bogate doświadczenie" poznańskiego ośrodka to głownie te zaawansowane przypadki w których rozkładano ręce... Uściślając informacje:
- markery muszą być oznaczane po zabiegu do czasu ich: - normalizacji, - stabilizacji, - progresji
- tomografia komputerowa powinna (może) być zrobiona w ośrodku w którym terminy są najkrótsze - wszak determinuje to czas określenia dalszego postępowania.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez agapawel » 19 Lis 2012, 13:53

Wątroba niepowiększona o prawidłowej gęstości, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez uwapnionych złogów.Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Trzustka niepowiększona bez zmian ogniskowych. Przewód Wirsunga nieposzerzony. Śledziona o prawidłowych wymiarach w normie. nadnercza o prawidłowej wielkości i morfologii, bez zmian ogniskowych.Nerki połozone typowo, prawidłowej wielkości. W warstwie korowej nerki lewej torbiel 11mm. obie nerki ulegaja jednoczasowemu wzmocnieniu kontrastowemu. Układy kielichowo miedniczkowe obustronnie nieposzerzone bez widocznych uwapnionych złogów. Okołoaortalnie po stronie lewej węzeł chłonny 9mm (norma). Węzły chłonne trzewne i zaotrzewne niepowiększone. Aorta brzuszna drożna, nieposzerzona. Pęcherz moczowy, gładkościenny, dobrze wypełniony. Gruczoł krokowy powiększony 50mm/38mm. Pęcherzyki nasienne prawe 16mm, lewe 20mm(górna granica normy). Pozostałe narządy miednicy mniejszej o prawidłowej morfologii bez zmian ogniskowych. Płaszczyzny tłuszczowe zachowane prawidłowo. W widocznym zakresie badania węzły chłonne pachwinowe obustronnie 10mm odczynowe.Pętle jelitowe położone typowo bez zmian ogniskowych. Wysepka sklerotyczna w kości krzyżowej po stronie prawej 3mm.

To wynik TK który włąśnie dostaliśmy. Proszę dajcie znać jak to wygląda. Co z tą torbielą na nerce?, powiększonym gruczołem krokowym i wysepką sklerotyczną?
Jeśli po morfologii klayfikacja była PT2 to jaka będzie teraz zakłądając że markery są unormowane (tera nie robił) ale po operacji były w normie?? Proszę o szybką odpowiedź.
agapawel

Postprzez m9nika » 19 Lis 2012, 14:22

Witam,
agapawel napisał(a):Co z tą torbielą na nerce?, powiększonym gruczołem krokowym i wysepką sklerotyczną?

Może torbiel powoduje utrudnienia w odpływie moczu i przyczynia się do powstania infekcji, stad powiększony gruczoł krokowy. Nie jestem specjalistą i to tylko takie moje domysły. Jednak należałoby to skonsultować z urologiem.
Poczytaj sobie tutaj http://www.eurologia.pl/g/115,torbiel-nerki
A ta wysepka sklerotyczna, to obstawiałbym na zwyrodnienie kręgosłupa.
Pozdrawiam.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez agapawel » 19 Lis 2012, 15:46

A co z resztą wyników jak myślicie wszystko ok?
agapawel

Postprzez agapawel » 19 Lis 2012, 17:18

czy ten węzeł okołoaortalny wspomniany w opisie (9mm) norma ale czy to juz blisko granicy normy że akurat został wspomniany?
agapawel

Postprzez romi » 19 Lis 2012, 18:05

Witam
Wszystkie węzły poniżej 10mm to norma, to że tak został opisany to nic nie znaczy, po prostu lekarz zaznaczył że norma. Nie ma się czym przejmować. To tak jak z opisem pęcherzyków nasiennych, lekarz skomentował, że to górna granica normy. Poza tymi nieonkologicznymi sprawami opisanymi w TK to wszystko wydaje się ok.
Teraz na podstawie wszystkich wyników lekarz może określić stopień zaawansowania, a co za tym idzie schemat obserwacji lub leczenia.

Pozdrawiam
romi

Postprzez agapawel » 20 Lis 2012, 12:16

Biorąc pod uwagę wyniki TK podane kilka postów wyżej , fakt że markery się unormowały 7 dni po operacji, rtg klatki piersiowej ale tylko zdjęcie z przodu było ok ( czy musimy jeszcze zrobić w projekcji bocznej i czy musimy powtarzać markery?) Histopatologia nasieniak PT2. Jak określicie stopień zaawansowania choroby a co za tym idzie najbardziej prawdopodobny scenariusz leczenia. Według zaleceń użytkowników tego forum chcemy wybrać się do Warszawy na konsultację, żeby od razu byc w najlepszych rękach. Jak długo czeka się tam na termin ? Czy wybrać MAgodent czy COi?
Z góry bardzo dziękuję za radę i informacje.
agapawel

Postprzez agapawel » 20 Lis 2012, 13:49

Dodzwonilismy się do Magodentu niestety nie da rady umówić się z dr Sarosiekiem polecanym tutaj. Umówiono nas z dr Jankowską czy ktoś coś o niej słyszał? Czy umówienie się do Magodentu bez względu na jakiego doktora się trafi gwarantuje leczenie nowotworu jądra według najnowszych wytycznych?
Trollu możesz odnieść się też do mojego wcześniejszego postu?
agapawel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości