Kolejny NOWY

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Kolejny NOWY

Postprzez dar122333 » 14 Lis 2013, 22:03

Hej!

Jakie wieści? masz juz wyniki markerów?

Darek
dar122333

Postprzez Adam28 » 15 Lis 2013, 19:24

Witajcie,
Nie odzywałem się tak długo bo nadal nie mam wyniku his.pat, markery przedstawiają się następująco: AFP przed zabiegiem 467,6 po zabiegu 104,8, Beta HCG przed 2990 po 34,64, LDH przed 269 po 324. Kontaktowałem się ze Słoniem na PW oraz telefonicznie, w poniedziałek jestem umówiony na USG brzucha w celu potwierdzenia lub zaprzeczenia przerzutu na wątrobę. Chciałbym Wam jeszcze coś wyjaśnić cyfra/liczba przy moim imieniu to nie jest mój wiek, 28 to po prostu moja szczęśliwa liczba (28 miałem pierwszą wypłatę i tak już zostało, że ta cyfra kojarzy mi się z czymś przyjemnym, pozytywnym, np. 28,10 miałem zabieg usunięcia "szkodnika' ) obecnie mam 42 lata. Nadal jestem na etapie wyboru ośrodka onkologicznego, trochę podzwoniłem, trochę popytałem, nawet umówiłem się na konsultację z jednym z ordynatorów. Jak będę miał wszystkie wyniki to wrzucę je na forum, pozdrawiam Was serdecznie Adam.
Adam28

Postprzez m9nika » 15 Lis 2013, 19:33

Witam
Markery spadły lecz nie podając zakresów referencyjnych nie wiemy czy są w normie czy jeszcze nie.
Dlatego podając wyniki zawsze podawaj zakresy referencyjne, i jeszcze jak byś przed wynikami podawał datę wykonania badań to też było by łatwiejsze do interpretacji.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Adam28 » 18 Lis 2013, 19:43

Witajcie,
W końcu otrzymałem wynik histopatologiczny, przedstawia się on następująco:
Jądro z osłonkami o wym 8x6,5x5cm i powrózek nasienny 6cm, na przekroju guz zajmujący 90% powierzchni jądra o wym 6x4,5x4,5cm. Na przekroju z drobnymi cystami w części wypełnionymi krwią, nie nacieka osłonek
299413-15 guz
299416-guz+najądrze
299417-guz
299418-granica powrózka
299419-powrózek w połowie długości
299420 powrózek przy jądrze
Tumors of more than one histological type (mixed forms) choriocarcinoma and teratoma /embryonal carcinoma ICD-O 9101/3 pT1
Główne utkanie około 50% zajmuje carcinoma embryonale, teratoma to około 15% utkania guza. Martwica zajmuje 10%, wylewy krwawe 25% utkania nowotworu
Nowotwór nie nacieka osłonek jądra najądrza i powrózka nasiennego. W naczyniach limfatycznych przy najądrzu obecne zatory nowotworowe-carcinoma embryonale. W powrózku nasiennym żylakowato poszerzone sploty żylne. W granicy cięcia chirurgicznego powrózka nasiennego brak tkania nowotworowego.

Dla przypomnienia podaję wyniki markerów :
AFP przed zabiegiem w dniu 24.10 wynosiło 467,60 po zabiegu w dniu 08.11 104,8 norma <7,
Beta HCG przed zabiegiem w dniu 24.10 wynosiło 2990 po zabiegu w dniu 08.11 34,64 norma <2,6,
LDH w dniu 28.10 wynosiło 269, w dniu 08.11 324 norma <480.

Z badań TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej zachodziło podejrzenie wystąpienia przerzutu na wątrobę, za radą Słonia wykonałem dodatkowe USG w celu wykluczenia lub potwierdzenia przerzutu. Po badaniu Pani Doktor stwierdziła, że z dużym prawdopodobieństwem jest to naczyniak a nie przerzut, oprócz niego stwierdziła jeszcze obecność drugiego naczyniaka o którym w TK nie było mowy (zdaniem Pani doktor Badanie TK było robione co najmniej nie starannie), zaleciła wykonanie MR (rezonans magnetyczny) lub PET.

Pozdrawiam Was serdecznie i czekam na Wasze opinie ;)
Adam28

Postprzez romi » 18 Lis 2013, 20:26

Witam
Jeśli obecne są zatory w naczyniach limfatycznych to według
viewtopic.php?f=15&t=7
stadium zaawansowania jest pT2 a nie pT1.
Badanie PET nie jest przydatne w pierwotnej diagnostyce nowotworów jądra, a co najwyżej w ocenie leczenia w nasieniakach.
Stwierdzenie, że badanie TK było zrobione niestarannie mija się nieco z prawdą, bo może opis jest niestaranny a nie samo badanie. Mając płytę z badania możesz poprosić o dokładniejszy opis innego radiologa.
W obecnej chwili masz wszystkie niezbędne badania potrzebne na wizytę u onkologa.
Powinieneś już teraz wykonać kolejne badania markerów.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Słoń » 18 Lis 2013, 21:18

hej,
1. jeżeli markery ulegną normalizacji - rozpoznać I stopień zaawansowania (PT2N0M0 - zakładam że w tk są niepowiększone węzły chłonne zaotrzewnowe) - i podać 2 uzupełniające cykle BEP
2. jeżeli markery nie znormalizują się - rozpoznać stadium IS - i podać 3xBEP;
3. w każdym z ww wypadków po 2 cyklach BEP powtórzyć USG u tego samego lekarza; jeżeli zmiany w wątrobie nie zmieniają się to są to naczyniaki, jeżeli uległy znacznemu zmniejszeniu albo poznikały - były to przerzuty. Wtedy dociągnąć do 4 cykli BEP. Potem TK całości i dalsze decyzje.
Powodzenia
Słoń
Słoń
Ekspert

Postprzez Adam28 » 25 Lis 2013, 08:15

Witajcie,
Za godzinę jadę do szpitala na pierwszą chemioterapię (trochę mam stresa), markery spadły do wartości referencyjnych tylko AFP wynosi 23,75 przy normie 7 (przy początkowym stanie 2990 to i tak niezły wynik), pozdrawiam Was wszystkich Adam.
Adam28

Postprzez sroczka » 25 Lis 2013, 12:20

Witaj Adam
Trzymaj sie , u mnie slowo '' chemia '' wywoluje dreszcz strachu , moj maz boi sie jej jak ognia .
Zycze Ci , abys ja przetrwal i zeby nie byla tak straszna , jaka jest w pojeciu osob , ktore jej nie mialy .
Powodzenia
Iwona
sroczka

Postprzez Adrian1975 » 25 Lis 2013, 12:42

sroczko,

chemia jest straszna przede wszytkim dla tych, co jej nie mieli, bo wszystko co nowe i utarte w stereotypach negatywnych jest straszne

trzeba chemię traktować jako trudny w zyciu epizod w drodze do zdrowia, wówczas jest łatwiej i każdy ból i trudności są do przezwyciężenia
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez Adam28 » 06 Gru 2013, 12:41

Witajcie,
Jestem już po pierwszym kursie chemii i jednej wlewce ale od początku, gdy zgłosiłem się na oddział Pani Ordynator mnie poprosiła i powiedziała, że wyszły mi źle próby wątrobowe, powtórzyliśmy badania i za dwie godziny mieliśmy powtórny wynik ale jeszcze gorszy niż za pierwszym razem, po konsultacjach doszli do wniosku, że rozpoczynamy leczenie. Przez pierwsze dwa dni nie odczuwałem żadnych objawów brania chemii, na trzeci dzień między godziną 18 a 22 miałem atak czkawki, pieczenie i ucisk na klatkę , zrobiło się małe zamieszanie na oddziale, ściągnęli jakiegoś lekarza z radioterapii, zmierzyli mi ciśnienie, było podwyższone, 3 krotnie robili EKG ale przy takiej czkawce nic im nie wychodziło (pozwoliłem sobie nawet zadzwonić do Słonia o tak późnej porze w celu zasięgnięcia porady) koło 23 to wszystko ustało. Czwartego dnia objawy były trochę inne a mianowicie miałem czkawkę co godzinę przez całą noc. I w zasadzie to wszystko co przytrafiło mi się podczas brania leków w szpitalu. Po przyjściu do domu doszły dodatkowe atrakcje (ból głowy, drętwienie kończyn, problemy z koncentracją itp.) Dzisiaj w nocy poczułem ból w klatce piersiowej oraz krtani (mam wrażenie, że w tych dwóch miejscach mam kamienie- mam problemy z przełykaniem wody nie mówiąc o jedzeniu, doszło do tego jeszcze krwawienie z nosa i krwioplucie). Zgłosiłem się na SOR, zrobili mi prześwietlenie płuc i podstawowe badania ale nic nie wykryli i odesłali do domu, za trzy dni mam się zgłosić na kolejną wlewkę ale płytki i krwinki strasznie mi pospadały, dostaję jakieś zastrzyki na wzmocnienie. To na razie wszystko, wybaczcie, że piszę trochę chaotycznie ale tak się też czuję, pozdrawiam Adam.
Adam28

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości