Guz jądra - droga przez mgłę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra - droga przez mgłę

Postprzez Laili » 04 Gru 2012, 02:19

Proszę o wyjaśnienie o jakie badania audiometryczne chodzi w tym przypadku. Będę wdzięczna za szybką odpowiedź
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

Postprzez romi » 04 Gru 2012, 12:46

Witam
Chodzi o to, że chemioterapia może (nie musi) uszkadzać słuch. Zdarza się to bardzo rzadko, ale dobrze zrobić badania audiometryczne przed leczeniem i po zakończeniu, żeby ocenić ewentualny ubytek słuchu. Nie jest to badanie obligatoryjne i z reguły nie jest robione, ale według zaleceń powinno być wykonane. Proszę tego nie odbierać jako straszenie, ale kilka osób na forum opisywało swoje problemy w tym zakresie.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Laili » 05 Gru 2012, 16:00

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dziękuję że jesteście i że się Wam chce!
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 06 Gru 2012, 03:22

Witam,

Pamiętaj, że badanie audiometryczne (przynajmniej w teorii, "złoty standard") powinno się wykonać zawsze przed chemioterapią, której składową jest cisplatyna. A że mamy troszkę bałagan (z resztą widać na Forum opisy przypadków) to niestety jest to badanie pomijane z nadzieją "a może słuchu nie straci". Niestety jest to wrażenie mylne a ubytki słuchu mogą być skutecznie leczone jedynie w krótkim czasie po rozpoznaniu. Jeśli po pół roku od zauważenia objawów problemów ze słuchem pacjent zgłosi się do lekarza to niestety jedynym co może lekarz to słowa "bardzo mi przykro, współczuję". Dlatego warto badanie audiometryczne wykonywać przynajmniej przed i po zakończeniu chemioterapii!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Simon » 06 Gru 2012, 16:15

Witam,

no i jestem w COI w Bydgoszczy. Jest decyzja co do sposobu leczenia 3xBEP i sprawdzamy efekty. Mam jednak trochę wątpliwości, bo chemię chcą mi podać już dzisiaj, ale:
- nie było badań audiometrycznych,
- nie udało mi się wykonać TK miednicy - termin mam na poniedziałek czyli 10 grudnia (jeśli dzisiaj zacznie się chemia, to badanie będzie wykonane w 5-tym dniu pierwszego cyklu)

Proszę o opinie ekspertów. Co Wy na to?

z pozdrowieniami Simon
Ostatnio edytowany przez Simon, 07 Sty 2013, 11:10, edytowano w sumie 1 raz
Simon

Postprzez troll » 06 Gru 2012, 16:42

Witaj,

Audiometria niestety nie jest w Polsce częstym badaniem, co nie znaczy, że nie powinna być wykonana. Po prostu może najpierw osiągnijmy wyleczalność taką jak w Europie, Stanach czy innych cywilizowanych krajach a później minimalizujmy skutki uboczne leczenia (tak jak robi się to np. w I stopniu zaawansowania nasieniaków). Dlatego najważniejsze abyś otrzymał wszystkie leki w czasie (bez opóźnień i wykluczania np. bleomycyny) a audiometria obligatoryjnie gdybyś sam wyczuł, że coś się dzieje. Oczywiście zapytać o nią możesz - ciekaw jestem jaka będzie odpowiedź Twojego lekarza :)
Tomografię można zrobić w 5 dniu chemioterapii - najważniejsze to szybkie podanie leków, 5 dni od podania pierwszego leku tak na prawdę nie ma znaczenia. Uważać tylko na czynność nerek - kontrast.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Simon » 06 Gru 2012, 16:51

Witam ponownie

wielkie dzięki za błyskawiczną odpowiedź. O audiometrię zapytałem i... będzie. Leczenie jest przez to przesunięte o jeden dzień - ale wolę mieć to badanie, a jeden dzień moim zdaniem to niewielka cena jak za dobry słuch. :) Przy okazji dowiedziałem się, że badanie jest wykonywane tylko, gdy ktoś deklaruje kłopoty ze słuchem (i pewnie gdy ktoś się o nie upomni) No cóż jutro laryngolog i zaczyna się chemia. Mam nadzieję, że dalej już pójdzie bez zgrzytów.

Pytałem lekarza o wyniki z TK, to powiedział, że są bez zmian w porównaniu do wcześniejszych. Markery również w normie. A więc jestem dobrej myśli i czekam na kroplówy.

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez Simon » 07 Gru 2012, 16:30

Witam,

właśnie siedzę pod pierwszą kroplówką - 38 mg cisplatyny. Wcześniej dostałem kroplówkę z przeciwwymiotnymi. Tak się jeszcze zastanawiam a propos Twojego maila, na co mam jeszcze zwrócić uwagę podczas podawania leków. Rozumiem, że w schemacie BEP otrzymuję wlewy z cisplatyny przez pierwsze 5 dni kursu. Później wlewka z bleomycyny 9 i 16 dnia kursu. Po 21 dniach kurs powtarza się od nowa. Tego mogę pilnować. Coś jeszcze?

z pozdrowieniami Simon
Simon

Postprzez arek » 07 Gru 2012, 17:27

Część Adam!
Simon napisał(a):Później wlewka z bleomycyny 9 i 16 dnia kursu

dolewka jest w 8 i 15 dzień.
Jeśli zacząłeś w piątek, za tydzień dolewka, za dwa - kolejna itd.
Pozdrawiam!
Arek
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez Simon » 07 Gru 2012, 17:50

Cześć,

dzięki za naprostowanie. Skorygowałem harmonogram - nawet bardziej mi to pasuje. :D

z pozdrowieniami Simon
Simon

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości