Guz jądra - droga przez mgłę

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Guz jądra - droga przez mgłę

Postprzez troll » 07 Gru 2012, 17:55

Witam,

Oczywiście w każdym kursie bleomycyna jest podawana 3 razy. Raz z pozostałymi lekami na 5-dniówce a później dwie dolewki. Czyli w dniach 1, 8, 15 lub 2, 9, 16 - w zależności od preferencji.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez arek » 07 Gru 2012, 18:35

Aaaa to przepraszam za wprowadzenie kolegi w błąd :?
Nie słyszałem o takich preferencjach. Przepraszam
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez Simon » 07 Gru 2012, 19:55

Witam,

dzięki za ostateczne wyjaśnienie. Tak mi się wydawało, że w którymś z wątków widziałem informację o dniach 9 i 16, ale po korekcie Arka myślałem, że coś pokręciłem. Zorientuję się kiedy będzie podana bleomycyna podczas pięciodniówki i wtedy będę wiedział kiedy powinny być podane następne porcje.

z pozdrowieniami Simon
Ostatnio edytowany przez Simon, 07 Sty 2013, 11:09, edytowano w sumie 1 raz
Simon

Postprzez Simon » 09 Gru 2012, 10:42

Witam ponownie,

jak na razie leczenie przebiega bez problemów. Objawy uboczne jak na razie nie dają mi się we znaki. Trochę zmniejszony apetyt to tyle. Bleomycynę otrzymałem pierwszego dnia (w piątek), więc rozumiem, że kolejne dawki również powinny być w piątki.

Mam jeszcze pytanie co do tego uważania na nerki. Jutro mam zaległą tomografię miednicy (w czwartym dniu podawania chemii) i chciałbym się dowiedzieć co mogę w ramach tego uważania zrobić. W ramach podawania leków mam po cisplatynie kroplówkę ze środkiem Manitol 20% Fresenius. Pielęgniarka mówiła mi, że jest to środek osłonowy na nerki. Tomografia jest rano - mogę uzgodnić przesunięcie podawania chemii na godziny popołudniowe. Czy to wystarczy czy można/należy zrobić coś jeszcze?

z pozdrowieniami Simon
Ostatnio edytowany przez Simon, 07 Sty 2013, 11:09, edytowano w sumie 1 raz
Simon

Postprzez Laili » 09 Gru 2012, 12:10

Mam wątpliwości czy można zażywać suplementy diety mające witaminy B6 i B12 pomiędzy wlewkami?
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

Postprzez Laili » 09 Gru 2012, 12:14

Przepraszam za to wtrącenie, ale nie tylko leczenie, ale i dieta w sytuacji jak u Simona ma znaczenie, tak mi się wydaje z punktu laika.
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

Postprzez troll » 09 Gru 2012, 15:01

Witaj,

Simon, dużo pić wody przede wszystkim. Im szybciej wypłukasz kontrast po tomografii tym lepiej dla Twoich nerek. Tak samo po chemioterapii. Mannitol również działa moczopędnie i zwiększa wydalanie moczu. Dlatego woda i mannitol jak najbardziej powinny być wystarczające.

Laili, wszelka suplementacja w czasie leczenia jest niepożądana. W organizmie człowieka zachodzą reakcje biochemiczne, które w dużym stopniu zrozumieliśmy i potrafimy wytłumaczyć. Istnieje jednak jeszcze wiele zagadnień, które nie są dobrze poznane. W czasie leczenia lekami cytostatycznymi należy unikać podawania jakichkolwiek suplementów (witamin itd.) ponieważ nie jesteśmy w stanie przewidzieć ich wpływu na skuteczność leczenia a chcielibyśmy aby skuteczność ta była jak największa. Dlatego w czasie chemioterapii suplementami niech będzie po prostu smaczne jedzenie (które przecież witaminy także zawiera :) ) natomiast wszelkie preparaty witaminowe jak najbardziej po zakończeniu leczenia na przykład celem przyspieszenia regeneracji organizmu.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Laili » 09 Gru 2012, 20:06

Dziękuję, za odpowiedź tak też myślałam, że można przedobrzyć.
Nie wiem jak się Wam odwdzięczyć, wiem felicjanie wynaleźli pieniądze to oczywistość, że należy się Wam wsparcie finansowe, ale to jakby za mało.

Piękne motto DSS. Jesteście oddechem nadziei dla nas, laików błądzących we mgle.
Szczególne podziękowania dla ekspertów, dziękuję troll.
Serdecznie pozdrawiam
Laili
Przyjaciel Forum

Postprzez Simon » 09 Gru 2012, 21:03

Witam,

pić to ja mogę, tylko drugi wieczór z rzędu mam uczucie ciężkich nóg. Dzisiaj wszedłem na wagę i... przybyło mi 5 kg od przyjęcia do szpitala czyli od czwartku. Zgłosiłem to do lekarza dyżurnego, ale stwierdził, że nie będzie mi dawał teraz nic moczopędnego, bo będę nocował w toalecie. Jutro, w dzień dadzą mi coś dodatkowo oprócz Mannitolu. Teraz pozostaje pytanie czy pić więcej czy raczej poczekać na ten lek?

--
z podrowieniami
Simon
Simon

Postprzez troll » 10 Gru 2012, 01:32

Witaj,

Moim zdaniem nawet wypicie 5 litrów wody mineralnej, niegazowanej będzie z korzyścią dla Ciebie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość