Problem z przyjęciem do szpitala?

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: Problem z przyjęciem do szpitala?

Postprzez romi » 08 Gru 2012, 22:17

Witaj
Na badanie musisz mieć skierowanie. Dziwne, że lekarz nie wypisał Ci ich, może zapomniał. Spróbuj skontaktować się ze swoim lekarzem i poproś go o skierowania. Tak będzie najprościej, bo termin rejestracji do 106 może być długi.
Powodzenia
romi

Postprzez m9nika » 08 Gru 2012, 23:34

Widocznie idą na oszczędności. Idź na oddział do lekarza prowadzącego i powiedz, że zapomniał wypisać Ci skierowanie ba te badania. Ewentualnie możesz jeszcze zwrócić się o skierowanie do lekarza rodzinnego.
Powodzenia.
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Lukas » 09 Gru 2012, 00:32

Dzięki. Zapisałem się na wtorek do internisty w klinice gdzie mam pakiet z pracy, do urologa terminy były zbyt odległe. Mają już moją historię, rozpoznanie itp, więc sądzę że bez problemu wypisze mi skierowanie i od razu zrobię sobie badania. W ostateczności mogę je zrobić odpłatnie, od ręki.
Jeszcze raz dzięki za info. Też nie wiem dlaczego nie dostałem tego skierowania, na wypisie w zaleceniach była o tym wyraźna informacja.
Lukas

Postprzez romi » 09 Gru 2012, 00:55

Dobrze jest robić badania w jednym laboratorium, wtedy będzie je można porównywać. Pewnie i tak będziesz miał badania w CO-I na wizycie.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Lukas » 09 Gru 2012, 02:01

Mogę tak zrobić. Pojadę po prostu do tej samej placówki co ostatnio.
Lukas

Postprzez daro » 09 Gru 2012, 20:48

Ja przy zdjęciu szwów zarejestrowałem się od razu do onkologa i natychmiast dostałem skierowanie na markery (lekarz powiedziała, że należy je zrobić do 7-10 dni po zbiegu), oraz skierowanie na TK, które miałem w ciągu 2 tygodni w ramach tzw.serwisu. Za następne 3 m-ce same markery, a za nst.3 m-ce TK i markery. W styczniu ponownie markery. Co dalej nie wiem, ale podporządkuję się w 100%.
Wyniki markerów przed zabiegiem również miałem w porządku i nic nie wskazywało praktycznie na nowotwór.
Przy wypisie ze szpitala miałem skierowanie tylko do onkologa, ale moja dociekliwość i chęć życia nie pozwalały mi czekać. I to się opłacało.
Od początku leczę się we Wrocławiu (szpital ul. Kamińskiego), wspaniali ludzie, i czasem, choć to śmieszne nawet zaczynam mile wspominać pobyt na oddziale.
Dopytuj, bądź ciekawy, bo przecież chodzi o Twoje życie.
Ja nigdy nie miałem wrażenia, że jakieś pytanie, które zadałem jest nie na miejscu. Co więcej spotkałem się z wielką pomocą, bezinteresownością i wręcz współczuciem.

Pozdrawiam i wracaj do zdrowia, teraz będzie tylko lepiej.
daro

Postprzez Lukas » 11 Gru 2012, 12:14

Mam już wyniki markerów po operacji.

HCG - <0,100 MI/ml max 2,00
AFP - 1,92 ng/ml max-7,00
LDH - 206 U/l min - 135 max - 225

Przed operacją wyglądały tak:

HCG - <0,100 mIU/ml max. 2.0
AFP - 1,76 ng/ml max 7.00
LDH - 194 U/l min - 135, max - 225
Lukas

Postprzez m9nika » 11 Gru 2012, 14:27

Witam
Póki markery mieszczą się w zakresie referencyjnym to nie ma powodów do niepokoju.
Teraz należy czekać na wynik hist.-pat.
Pamiętaj, że kolejne oznaczenie markerów należy wykonać po wizycie u specjalisty onkologa z badaniem histopatologicznym.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Lukas » 11 Gru 2012, 16:13

Tak już wiem, zresztą dr. Wiechno też będzie wiedział.
Lukas

Postprzez Lukas » 08 Sty 2013, 21:09

Witam się z wami po nieplanowanej dłuższej przerwie, niestety aż do dzisiaj czekałem na wyniki badania hist-pat. Na szczęście wszystko wskazuje na to, że teraz jestem zdrowy. Nie ma potrzeby chemioterapii. Poniżej wrzucam wynik badania hist-pat. W 106 spędziłem dziś ledwie kilka minut, masakryczny młyn, dlatego rad byłbym ujrzeć opinię kogoś kto zna się na rzeczy.
Zdrowia w nowym roku.

Materiał:
JĄDRO PRAWE Z GUZEM.

Wynik makroskopowy:
Guzowato zmienione jądro 6x3x2,5 cm z powrózkiem nasiennym dł. 9 cm. Osłonka pochwowa dobrze oddziela się od jądra. Na przekrojach ogniskowo bezpośrednio pod osłonką białą prawdopodobnie nacieczoną dobrze ograniczony kremowy guz o najw. wym. 1,55 cm. Guz dochodzi do najądrza prawdopodobnie nie naciekając go - do weryf. mikro. pozostały miąższ marko b/z .
x, mchpn+pn, nJ, j+gA, J+gC

Wynik mikroskopowy:
NEOPLASMA GERMINALE MALIGNUM MIXTUM TESTIS (MIXED GERM CELL TUMOR)

Mieszany guz germinalny złożony ze struktur: Seminoma (ok 50%). Carcinoma Embryonale (ok 50%). Martwica łącznie ok 10%.
Angioinwazji nie stwierdzono.
Nowotwór nie przekracza osłonki białawej.
W sąsiedztwie guza - blizna łącznotkankowa z rozproszonym naciekiem zapalnym.
W jądrze poza guzem - zanik utkania nasieniotwórczego (spermatogeneza widoczna w ok 10% kanalików, w pozostałych - wyłącznie komórki seroliego) bez obecności nowotworzenia wewnątrzkanalikowego (IGCN - )
Najądrze i powrózek w obrębie linii cięcia - bez utkania nowotworu
Lukas

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości