guz jadra schowanego w pachwinie

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: guz jadra schowanego w pachwinie

Postprzez oczarownica » 10 Sie 2013, 22:37

witaj kolejny dezerterze! :) oh ja chyba obóz dla Was zorganizuję za te dezercje i głupotki...
brat..zapalenie jądra? hm mozliwe ale tez mozliwy jest nowotwor jądra poniewaz to Twoj brat. Niech spieszy czympredzej do urologa ktory zrobi mu USG i niech sam zrobi sobie markery.Nie ma wyjscia w obecnej sytuacji.niestey jest wieksze prawdopodobienstwo ze to nowotwor niz ze zapalenie jądra. Ale jesli byłoby zapalenie to tez leczy się długo i poprawa nie następuje od razu a po dosc dlugim czasie ok co najmiej tygodnia. Pytanie czy gorączkuje? Znam zapalenie jądra z praktyki i wiem ze leczenie jest dosc mozolne a jądro bardzo bolesne nie do wytrzymania. Ale poki co łatwiej bnedzie za pomoca usg i markerow wykluczyc lub potwierdzic zmiany nowotworowe niz wykluczyc czy potwierdzic zapalenie. Więc do boju chłopaki i napisz jak z goraczka i skad jest brat. Pozdrawiam Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Miejscowość: mazury

Postprzez romi » 10 Sie 2013, 22:39

Witaj
To co zrobiłeś i robisz nadal to igranie z własnym życiem. Dostajesz "czerwoną kartkę". Masz tyle szczęścia, że jest to nasieniak niskozaawansowany i prawdopodobnie stan zaawansowania jest taki, że możesz pozostać pod obserwacją. Czy oznaczyłeś LDH, to ważne.
Niezależnie od wszystkiego to intensywna obserwacja nakłada na pacjenta rygor w postaci przestrzegania terminów kontroli. Jeśli będziesz do tego tak podchodził jak do tej pory, to napytasz sobie biedy. Musisz pamiętać, że w przypadku obserwacji ryzyko nawrotu jest około 20% i gdyby coś się działo to można efektywnie działać tylko wtedy, jeśli regularnie przeprowadza się badania kontrolne w terminach wyznaczonych przez lekarza.
Czy jesteś na to przygotowany, bo po tym jak zajmowałeś się tą sprawą to chyba nie?
Ponieważ minęło już sporo czasu od zabiegu, to prawie na pewno będziesz musiał powtórzyć wszystkie badania w celu podjęcia właściwej decyzji. Czyli RTG, TK i wszystkie markery: AFP, bHCG i LDH.
Co do Twojego brata to koniecznie i jak najszybciej musi pójść do urologa który wykona USG żeby nie było żadnych wątpliwości co się dzieje.
Bliskie pokrewieństwo jest jednym z czynników większego narażenia na nowotwór jądra (tak się przypuszcza), także weź to pod uwagę.
Na Forum już był taki przypadek, niestety nie skończył się dobrze (to do przemyślenia)
viewtopic.php?t=117#p1488
Pisz częściej, będziemy motywować Cię do działania.
Pozdrawiam
romi

Postprzez felix1984 » 11 Sie 2013, 10:28

Witam jeżeli chodzi o brata raczej wykluczam podobna sytuacje co u mnie ale isc musi dla własnego spokoju i wiedzy - nie jesteśmy z tego samego ojca co do mnie odzywam się 19 sierpnia po wizycie u lekarza pozdrawiam a swoją drogą co to za lekarz co bada rękawiczkami porażka , pozdrawiam
felix1984

Postprzez oczarownica » 11 Sie 2013, 10:41

wiesz picieszające jest ze z innego ojca ale bywa roznie, zapalenie jądra zle leczone a czasem nawet dobrze leczone i tak moze się zakonczyc jego amputacją lub zanikiem i to raczej pewne jesli zapalenie duże. Ale niezaleznie musi byc wykonane usg jąder poprostu musi. Zadbaj o brata a badac trzeba zawsze w rękawicach:) ale zeby badać rękawicą? hmmm mam nadzieję ze nie bokserską. O siebie tez zadbaj , trzymam kciuki za Twoja wytrwałość i pozdrawiam Beata
czasami czekanie jest celem samym w sobie a nie jest celem to co przyniesie czas
oczarownica

Postprzez felix1984 » 23 Sie 2013, 21:09

Witajcie więc byłem u Profesora Dr stelmacha urolog/onkolog zbadał mnie zrobił mi usg oglądnął wyniki tk , rtg klatki i wszystkie inne wyniki kończąc na badaniu wyciętego jądra , powiedział że mam więcej szczęścia niż rozumu że jest to seminoma tak jak z reszta pisaliście mi jak dostałem czerwoną kartkę , zatwierdził sćisłą obserwację czyli tk mam mieć robioną 5 wrzesnia i pozniej z wynikiem tk i pozostałymi mam do niego przyjechać , powiedział żeby nie robić markerów bo to nic nie daje przy tym nowotworze :shock: mam mieć zrobione spermogram ? no i gadał coś o wspomaganiu drugiego jądra czyli zastrzyki lub tabletki pewnie chodzi o hormony, czy ktoś sie orientuję ile kosztuje to badanie spermogramu ? to narazie tyle jezeli chodzi o mnie no i tk co 3 miesiące + co miesiąc usg moszny . Braciak dostal sie do powiedzmy normalnego urologa ktory zrobił mu usg no i sie okazalo że faktycznie stan zapalny na usg nie było zadnego guza lub zmian dodał mu lek przeciwosłonowy bo tamten lekarz oczywscie nic nie dał no i jest git ma isc na kontrole nie dlugo po mnie ,narazie tyle piszcie pytajcie opieprzajcie mnie :D jak trzeba . A tak na poważnie chciałem wam jeszcze raz podziękować za wsparcie i za wiedze jaka mi przekazaliscie nawet jeżeli było to w nerwach to z ręką na sercu jestem wam wdzięczny .Jedyna rzecza jaką mogę zaoferować to wspomóc finansowo to Forum żeby istniało pozdrawiam będziemy w kontakcie
felix1984

Postprzez romi » 23 Sie 2013, 21:47

Witaj
No to dobrze, że tak się skończyło szczęśliwie dla Ciebie, ale już nie zaniedbuj kolejnych kontroli. Co do markerów to pan profesor nie ma racji mówiąc że nic nie dają, bo badania markerów są jednym z istotnych elementów okresowych badań kontrolnych, także nie oglądając się na nic rób je (AFP, LDH i bHCG). To jest naprawdę ważne, a koszt niewielki.
Jeśli chodzi o drugie jądro, to z reguły nie ma potrzeby wspomagania, jedno jądro dobrze sobie radzi w większości przypadków z produkcją hormonów.
Pamiętaj o badaniach markerów.
To co w tabelce dotyczy właśnie Ciebie.
Pozdrawiam
Załączniki
obserwacja.jpg
obserwacja.jpg (81.69 KiB) Obejrzany 8565 razy
romi

Postprzez oczarownica » 23 Sie 2013, 21:51

Witaj Chłopczyku :lol: :lol: :lol: :lol: cieszce sie ze massz wiecej szcescia niz rozumu bo szcescia nie da sie uzupełnic wysilkiem a rozum tak :lol: :lol: :lol:
ale mam ale co do postepowania lekarza wg wytycznych i zalecen powinienes regularnie wykonywac markery na rowni z badaniami obrazowymi i koniec kropka. Druga sprawa to co to za zastrzyki i z jakiego powodu????? mogę sie jedynie domyslac ze chodzi o kuracje hormonalną uzupełniająca ale tą podaje sie tylko i wylącznie kiedy sytuacja tego wymaga i przy posiadaniu 1 jądra najczesciej jest o nie potrzebne.
Tak więc napisz dokładnie co za leki zalecił Ci lekarz i zagladaj tu częściej. I miej oko na siebie i brata:) pozdrawiam choć żeś Łobuz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: beata
oczarownica

Postprzez daro » 27 Sie 2013, 01:15

Faktycznie, szczęście to Ty masz, może zagraj w Lotto.
W Twoim przypadku dobrze byłoby, aby szczęście było na równi z rozumem. Twoja lekkomyślność może Cię w przyszłości sporo kosztować ( czego oczywiście Ci nie życzę ).
Usiądź cichutko ze swoim rozumem i zastanówcie się wspólnie nad dalszym postępowaniem, gdyż jak Wiesz czasu cofnąć się nie da.
Twoje życie zależy w dużej mierze od Ciebie.
Życzę dużo zdrowia.
daro

Postprzez felix1984 » 04 Lis 2013, 17:56

Witam was po dosc długiej mojej nie obecnosci , byłem na kolejnej wizycie u Prof Stelmacha w Krakowie było robione 9 wrzesnia usg klatki piersiowej i miednicy nie bylo zadnego tomografu porofesor nie zlecił tego badania , spermogram wyszedl mi slaby bo niestety nie mialem wystarczajacej abstynencji ( oczywiscie Pani w rejestracji mi nie powiedziala ze musi wynosic przynajmniej 3 dni ) wiec to badanie wyszlo slabe i jest do powtorzenia . Na usg zadnych zmian nie zaobserwowano , 25 listopada mam miec robione kolejne usg moszny i tylko moszny co mnie troche dziwi (chodz lekarzem nie jestem) no ale ma byc robione , do tego na wizyte na 25 listopada markery maja byc robione + spermogram i te wyniki mam zabrac ze soba , narazie wszystko jest spoko nie odczuwam zadnych powikłań po operacji prowadze norlamny tryb zycia :D , czasem mnie łeb boli (ale wydaje mi sie ze to przez moja prace , ponad 8 h przy komputerze) no i chyba tyle , pisalem kiedys o braciaku , zdecydowal sie isc prywatnie do urologa i sie okazalo ze bol jadra to jest spowodowany przez zapalenie prostaty i promieniowalo do jadra brał czopki+ doustnie tabletki no wygalda na to ze wyleczył to (bylo robione usg jader + brzucha ) coz wiecej jestem dobrej mysli , lekarz kazal na ostatniej wizycie wrocic do norlmanego zycia no to wrocilem :) . Po 25 listopada mamy sie spotkac gdzies w lutym a pozniej jak wszystko bedzie git to co pol roku , kontroluje sie w miare mozliwosci narazie tyle wroce z listopadowej wizyty to sie odezwe
felix1984

Postprzez dar122333 » 04 Lis 2013, 21:37

Hej!

Pisałeś we wcześniejszym poście, że 9 września będziesz miał robione TK a co to czego było tylko USG...jakich argumentów użył profesor nie zlecając Ci TK?
Co do badania nasienia to faktycznie tak jest. 3 dni to takie minimum, w przeciwnym razie liczba plemników jest niewiarygodna. Jeśli chodzi o USG moszny to to taka przenośnia. U mnie na skierowaniu również miałem napisane USG moszny a co do czego było robione USG pozostałego jądra i węzłów pachwinowych.
Głowa? zdecydowanie od przemęczenia :)
Co do brata to bardzo dobra wiadomość, jednak niepokoi mnie Twoje ostatnie zdanie...skąd pomysł na tak rzadkie kontrole w pierwszym roku ŚCISŁEJ OBSERWACJI?
Nie myślałeś, żeby zmienić przychodnię/lekarza prowadzącego?

Pozdrawiam
Darek
dar122333

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości