guz jadra schowanego w pachwinie

Działania profilaktyczne oraz diagnostyka nowotworów jądra.

Re: guz jadra schowanego w pachwinie

Postprzez romi » 04 Lis 2013, 22:07

Witaj
Kilka postów wcześniej masz program obserwacji który w Twoim przypadku musi być bezwzględnie realizowany w ściśle określonych terminach. Przynajmniej taki, jeśli będzie częściej to tym lepiej. To wynika z wieloletnich doświadczeń i nie powinno być modyfikowane na niekorzyść pacjenta. Tu chodzi o Twoje zdrowie i życie także powinieneś bardziej o to zadbać.
Zrób to dla siebie, żebyś później nie żałował.
Pozdrawiam
romi

Postprzez felix1984 » 04 Lis 2013, 22:33

witam przyznam sie bez bicia że nie zadałem tego pytania bo powiem tak byłem u niego prywatnie i że ma napisane prof.dr nie ośmieliłem się , ale to zrobie właśnie na tej wizycie pojecia nie mam jaka jest różnica miedzy tk a usg ale napewno tomograf jest dokladniejszy (chyba) , napewno spytam i dla własnego zdrowia i pewnosci powiem zeby dal skierowanie na tk , no tak by wynikało operacje mialem poczatkiem kwietnia wynik prawie koncem kwietnia po nieudolnych probach w rodzinnym miescie i konsutlacjach z "lekarzami" trafilem na tego Profesora , bedzie to moja 3 wizuta w ciagu 6 miesiecy u niego wiec no nie wiem jezeli chodzi o czestotliwosc wizyt to chyba nie jest zle z badaniami gorzej, ale powiem ci darek ze jezeli nie uzyskam konkretnych odpowiedzi to zmienie goscia bo dziwne podjescie skoro jak roomi pisze po to sa dane i wytyczne zeby sie do nich stosowac pozdrawiam
felix1984

Postprzez Adrian1975 » 04 Lis 2013, 22:36

felix, po to są wytyczne by je stosować też, a głownie o to, by w razie jakiejkolwiek wznowy mieć dość czasu na adekwatną reakcję i możliwość wyleczenia

pzdr
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez dar122333 » 04 Lis 2013, 23:15

Hej!

To że odwiedzisz prywatnie profesora 3 razy w ciągu pół roku nie może być uznawane jako ścisła obserwacja. Z całym szacunkiem dla Pana z tytułami ale liczą się konkrety tj. markery komplet AFP, BhCH, LDH a do tego przede wszystkim badania obrazowe! Tym bardziej, że jesteś w pierwszym roku obserwacji. Nikt bez powodów nie wymyślił standardów dotyczących obserwacji i ich częstotliwości względem stopnia zaawansowania choroby. Piszesz, że chodzisz na prywatne wizyty. Ile 100 zł... więcej?
Jesteś z okolic Dębicy tak? Nie byłoby taniej zmienić lekarza prowadzącego na poradnię onkologiczną w większym ośrodku, który zna się na rzeczy i ma dobrą opinią? Gliwice, ewentualnie Kraków? Koszty dojazdów i prywatnych wizyt będą się mniej więcej pokrywać. Chodzi tylko o wizyty kontrolne. Badania z krwi czy TK możesz robić w dowolnym miejscu nie musisz za każdym razem jechać przez pół kraju.

Musisz być tego świadom, że Twoje zdrowie zależy tylko od Ciebie. Od Ciebie poniekąd zależy prawidłowe postępowanie dotyczące obserwacji. Jeśli autorytet, jakim jest Pan profesor, nie kieruje się obowiązującymi standardami, to z całym szacunkiem ale trzeba Panu podziękować i zacząć szukać pomocy u innych. Mimo, że rak jądra stosunkowo dobrze reaguje na leczenie to musisz wiedzieć, że późne wykrycie przerzutów zmniejsza możliwość całkowitego wyleczenia (o takich przypadkach możesz także poczytać tutaj). Po to jest to forum aby najbardziej zainteresowane osoby wiedziały jak ich leczenie powinno tak naprawdę wyglądać.

Przemyśl sprawę,

Darek
dar122333

Postprzez daro » 04 Lis 2013, 23:45

Dokładnie tak jak piszą koledzy.
Ja jestem na obserwacji i idąc do lekarza co 3 m-ce wiem jakie badania powinien mi zlecić. Jestem na to przygotowany, bo zaglądam do wytycznych zamieszczonych na forum. Mam duże szczęście, gdyż jeszcze mi się nie zdarzyło, aby badania zlecone przez moją panią onkolog były inne niż w wytycznych. Nie muszę się o nic dopominać. Nie jest lekarzem z tytułem profesora, czy też doktora. Ale masz rację taki tytuł do czegoś zobowiązuje!!! Życie jednak pokazuje co innego, niestety na Twoim przypadku. Może druknij sobie te wytyczne i pokaż lekarzowi, to nauczy się czegoś od Ciebie.
Szkoda, że część lekarzy nie zagląda nawet do publikacji fachowych, gdzie przecież jest wszystko opisane, wystarczy otworzyć książkę, aby się upewnić, to przecież nie jest nic złego.
Kolego, to Twoje życie i Ty sam musisz o nie zadbać.
Życzę wytrwałości.
daro

Postprzez troll » 05 Lis 2013, 00:30

Witam serdecznie,

Poza tym pan profesor jest specjalistą urologiem i doskonale usunie Ci jądro, nerkę czy prostatę. Opiekę nad pacjentem onkologicznym zawsze musi prowadzić specjalista onkolog kliniczny a chorobie jaką jest nowotwór jądra dodatkowo musi być to onkolog kliniczny posiadający doświadczenie w prowadzeniu takich pacjentów! Pan profesor może po prostu nie chcieć Ci powiedzieć, że musisz iść do onkologa klinicznego.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez felix1984 » 05 Lis 2013, 14:04

witam słuchajcie uczeszczam do tego goscia http://www.znanylekarz.pl/andrzej-w-ste ... log/krakow przyjmuje w krakowie , pochodze z pod Tarnowa co innego moge wam powiedziec pojade teraz na wizyte powiem mu ze chce zebysmy postepowali wedlug wytycznych ktore sa na tym forum jezeli nie bedzie reakcji zmieniam lekarza cp wiecej :? pozdrawiam
felix1984

Postprzez romi » 05 Lis 2013, 14:43

Witaj
Właśnie do tego chcemy Cię skłonić. Zrób tak jak piszesz i napisz jak się wszystko udało.
Może trochę napadliśmy na Ciebie, ale po to jest to Forum, żeby wskazywać wszystkim prawidłowe postępowanie w ich chorobie.
Każdy, nawet profesor może czegoś nie wiedzieć. Tak bardzo często bywa z wiedzą o dość rzadkiej chorobie jaką jest nowotwór jądra.
Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 05 Lis 2013, 15:00

Witam,

Szczególnie, że powtórzmy to raz jeszcze - pan profesor NIE JEST onkologiem klinicznym!

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez m9nika » 05 Lis 2013, 15:20

Witam
Proponuję byś te pieniądze, które niepotrzebnie wydajesz na prywatne wizyty u profesora, wydał na bilet do ośrodka referencyjnego np. w Otwocku, w którym specjalistą onkologii klinicznej w leczeniu raka jądra jest dr Iwona Skoneczna.
troll napisał(a):Otwock
Europejskie Centrum Zdrowia (ECZ)
Oddział Onkologii
05-400 Otwock, ul. Borowa 14/18
tel. (rejestracja ogólna) - (22) 710 30 10

lub do Warszawy zgodnie z viewtopic.php?f=5&t=160
Nie czekaj do wizyty u profesora, tylko dzwoń i się umawiaj.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Profilaktyka i diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości