Diagnostyka po leczeniu uzupełniającym

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Diagnostyka po leczeniu uzupełniającym

Postprzez ventor1990 » 17 Gru 2013, 16:44

Witam wszystkich!
Mam 23 lata. W okolicy kwietnia tego roku wyczułem na lewym jądrze mały guzek. Następnego dnia wybrałem się do urologa na USG. Lekarz (dr hab. Wojciech Szewczyk z Katowic) stwierdził, że zmianę trzeba obserwować, i że nie warto ryzykować operacji, bo możliwe że to nic poważnego. Zmiana zaczęła się powiększać w lipcu, po raz kolejny poszedłem na USG, inny urolog natychmiast skierował mnie na oddział. 31 lipca miałem operację usunięcia jądra lewego. Wynik histopatologii: Nasieniak. Markery w normie. Udałem się do Gliwic, tam skierowano mnie na radioterapię - 15 frakcji, łącznie 30 grejów na węzły chłonne zaotrzewnowe. Przed naświetleniami miałem robione TK - węzły chłonne i wątroba czyste, płuca też - remisja. Radioterapię zakończyłem 9 listopada, po miesiącu zalecono kontrolę w poradni oknologicznej w Katowicach. Tam dr Robert Kwiatkowski mnie lekko zadziwił - z góry założył, że po radioterapii jest wszystko ok, i jedyne, na co mnie skierował to rentgen płuc i morfologia. Czy to normalne, że pomija się badanie TK i markery? Następny termin wizyty mam za 3 miesiące, w laboratorium powiedzieli mi, że dopiero wtedy mam zrobić badanie krwi i rentgen. Co dalej robić panowie?
ventor1990

Re: Diagnostyka po leczeniu uzupełniającym

Postprzez troll » 17 Gru 2013, 20:09

Witaj,

Mógłbyś przytoczyć wynik hist-pat, opisy TK brzucha i miednicy oraz RTG klatki? Nie możemy dyskredytować zaproponowanej radioterapii ponieważ jest to leczenie właściwe, choć na Forum preferujemy podanie uzupełniająco karboplatyny AUC 7 w jednym wlewie, ewentualnie obserwacją (w zależności do zaawansowania guza w jądrze - w pT1 w 99% wypadków jedynie obserwacja, w pT2-pT4 w większości karboplatyna). Jeśli chodzi o obserwację, to pamiętaj, że radioterapia nie ogranicza możliwości nawrotu w miejscach, które nie były napromieniane. Owszem - redykuje ryzyko wznowy w najbardziej narażonym na to miejscu - węzłach chłonnych zaotrzewnowych i (w zależności od wybranego wariantu napromieniania - także węzłach chłonnych zasłonowych biodrowych - wariant starszy) ale nie wpływa na przykład na płuca itd. Stąd obserwacja powinna być prowadzona wnikliwie, zgodnie z zaproponowanym harmonogramem: http://annonc.oxfordjournals.org/conten ... phic-4.gif.
Generalnie cały skan TK raz na 3-4 miesiące jest właściwym sposobem obserwacji. Co 3 miesiące w pierwszym roku - markery.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości