podwyższone AFP

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

podwyższone AFP

Postprzez Divo » 08 Paź 2014, 13:41

Witam, jestem po usunięciu dwóch jąder (nasienniak) pierwsze w 2001 drugie w 2012, przy pierwszym miałem chemię przy drugim radioterapię. przez dwa lata markiery były Ok, teraz mam podwyższone AFP 6,1 UI/ml, LDH i HCG w normie. USG brzucha nie wykazało zmian podstawowych narządów. Czy to może oznaczać, że mam jeszcze gdzieś komórki nowotworowe, czy też to mogą być jakieś inne dolegliwości np wątrobowe, proszę o opinie.
Divo

Re: podwyższone AFP

Postprzez arek » 08 Paź 2014, 14:30

Witaj!
Aby otrzymać rzetelne informacje napisz proszę więcej szczegółów dotyczących Twojej choroby i przebiegu leczenia. Wyniki his-pat, badań obrazowych, markerów (wraz z zakresem referencyjnym)
Pozdrawiam!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 08 Paź 2014, 16:52

Witaj,

Przede wszystkim podaj zakresy referencyjne (normy) i jeśli to możliwe pozostałe wyniki badań krwi. Generalnie nasieniak AFP nie produkuje, choć bardzo, bardzo rzadko może zdarzyć się tak, że wznowa taki marker wytwarzać będzie. Nie straszę już więcej ;) Najprawdopodobniej przekroczenie nie ma podłoża nowotworowego i nie jest związana z nowotworem jądra.

Pozdrawiam!
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez Divo » 10 Paź 2014, 07:56

Witajcie
norma na AFP do 5,8 przez ostatnie dwa lata miałem poniżej 5; LDH - 319, HCG - 05 są w normie. Przez ostatnie 10 miesięcy wrósł mi gruczoł krokowy z 36x22x30 do 39x36x38. rozpoznania to pT1 w przypadku pierwszego jądra i pT1c przy drugim. W lipcu 2012 miałem radioterapię: 20Gy/10x/2Gy.
Divo

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości