Witam!
Zapewne jak większość trafiłem na forum w związku z chorobą.
Jestem młodym mężczyzną (wiek: 26 l.), który wykrył u siebie guza w prawym jądrze.
Została mi WSKAZANA droga leczenia, aczkolwiek po przeczytaniu kilku wątków na tym forum (i znalezieniu innych rozwiązań) chciałem się upewnić czy jest właściwa, jedyna i czy istnieją inne rozwiązania.
Od wizyty u urologa wszystko potoczyło się szybko, ale zacznę po kolei.
Guza stwierdzono u mnie badaniem usg dopplerowskim. Markery zrobione przed usg (bo lekarz nie był pewny) wynosiły:
AFP: 1,5 (0.0 - 7.0)
HCG: 0,100 (0.0 - 5,0)
LDH: 467 u/l (225,0 - 450 )
Następnie przeszedłem zabieg orchidektomii i otrzymałem badanie histopatologiczne, które brzmiało:
Obraz makroskopowy:
W dolnym biegunie jądra widoczny białawy, słabo odgraniczony guzek w największym wymiarze 1,5 cm. Naciek makroskopowo dochodzi do listka trzewnego osłonko pochwowej. Jądro w całości o wymiarach 4,4x2,6x2,6
Miejsce pobrania: Guz
Rozpoznanie patomorfologiczne: Nasieniak seminoma T1, guz ograniczony do jądra, nie stwierdzono naciekania naczyń, w kanalikach jądra rozległa wewnątrznabłonkowa neoplazja komórek gremialnych (IGCNU)
Miejsce pobrania: jądro poza guzem
Rozpoznanie patomorfologiczne: Jądro z cechami zaniku. Wewnątrzkanalikowa neoplazja komórek gremialnych (IGCNU)
Miejsce pobrania: Linia odcięcia powrózka nasiennego, Powrózek z części środkowej, Najądrze.
Rozpoznanie patomorfologiczne: Bez istotnych zmian mikroskopowych
Następnie dostałem skierowanie do lekarza onkologa (specjalista onkologii klinicznej), który zlecił mi TK jamy brzusznej, miednicy małej i klatki piersiowej oraz powtórne badania markerów.
Wynik TK:
Pola płucne bez zmian ogniskowych i naciekowych
Tchawica i oskrzela bez zmian.
Węzły chłonne śródpiersiowe i wnękowe niepowiększone
Jamy opłucnowe obustronnie bez obecności płynu.
Duże naczynia klatki piersiowej w normie.
Wątroba nioepowiększona, bez zmian ogniskowych. Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez uwapnionych złogów.
Trzustka niepowiększona bez widocznych zmian ogniskowych. Przewód trzustkowy nieposzerzony.
Śledziona powiększona w osi długiej 160mm jednorodna.
Nadnercza prawidłowiej wielkości, bez zmian ogniskowych.
Obie nerki o prawidłowej lokalizacji, kształcie i wielkości, bez zastoju moczu, bez złogów wapniowych.
W górnym biegunie nerki prawej hipodensyjna zmiana ogniskowa zawierająca gęstości tłuszczowe o śr. 6mm - najprawdopodobniej AML
Węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe niepowiększone.
Pęcherz moczowy gładkościenny bez zmian. Gruczoł krokowy jednorodny, niepowiększony.
Ściana odbytnicy z cechami zmian zapalnych.
Okolice pachwinowe, okoliczne węzły chłonne niepowiększone w osi krótkiej do 6mm.
Pozostałe narządy jamy brzusznej bez uchwytnych nieprawidłowości.
Nie wykazano płynu w jamie otrzewnowej w zakresie objętym badaniem.
Wnioski: Zmian o charakterze meta w badanym zakresie nie stwierdzono, splenomegalia, w górnym biegunie nerki prawej zmiana ogniskowa 0 najprawdopodobiej AML (do kontroli).
Markery (nie widziałem i nie znam dokładnych danych) są w normie.
Po takim opisie i rozpoznaniu zostałem skierowany na radioterapię, stwierdzono, że nie będzie konieczności podawania chemii.
Wizytę u radiologa mam za kilka dni.
Moje pytanie: czy z takim niskim zaawansowaniem choroby również stosuje się chemię? (wolałbym "ubić dziada" w zarodku jeśli jest taka możliwość) czy właśnie raczej starczy radioterapia?