seminoma testis z przerzutami..pomocy!

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: seminoma testis z przerzutami..pomocy!

Postprzez shakur84 » 08 Lut 2012, 21:52

Lecze sie w instytucie Onkologii w Gliwicach,w sumie z tych osrodkow najblizej mam do Wrocławia.Jedynym powazniejszym problemem dla mnie jest czas w przyszlym tygodniu musze dac odpowiedz,bo przeciez na mnie sie swiat nie konczy,nic bede probowal sie z nimi skontaktowac,A i jeszcze jedno jezeli chodzi o naswietlanie ma miec 25 grejow,powiedz Trollu czy to duza czy mala dawka.Serdecznie pozdrawiam :)
shakur84

Postprzez troll » 09 Lut 2012, 01:41

Witam,

Nie można powiedzieć, że 25 grejów to dużo albo mało. Akurat w nowotworach jądra to niższa dawka całkowita ale moim zdaniem nie do końca potrzebna. Choć też nie błędna. Fajnie, gdyby lekarz uzasadnił Ci swój wybór jakimś przykładem w piśmiennictwie.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez shakur84 » 09 Lut 2012, 15:22

No pani dokotor tylko powiedziala ze ryzyko nawrotu jest duze,i ze jest rutynowa czynnosc w takich przypadkach jezeli stwierdza nieaktywnosc metaboliczna wezlow i ze to jest pewnego rodzaju zabezpieczenie wiec mnie tym troche nastraszyla nie wiem czy celowo czy tylko chce bym wziol ta radioterapiie,czytajac to forum chyba nieudalo mi sie trafic na podobny przypadek przewaznie jezeli sie stwierdzalo ze metabolizmu nie ma nikt nie mowil o dodatkowym naswietlaniu .Jakie twoim zdaniem drogi Trollu jest ryzyko nawrotu choroby,przynajmniej jak to wyglada w przypisach medycznych.Serdecznie pozdrawiam i bardzo dziekuje za cierpliwosc i odpowiedzi na moje pytania :) :)
shakur84

Postprzez troll » 09 Lut 2012, 19:04

Witaj,

Przede wszystkim istotny jest fragment:
nccn.jpg
NCCN Guidelines - Irradiation after PET scan in seminomatous GCT.
nccn.jpg (237.71 KiB) Obejrzany 3779 razy

W którym padają stwierdzenia:
- pacjenci bez zmian przetrwałych i z normalnym poziomem markerów nie potrzebują dodatkowego leczenia - obserwacja
- u pacjentów z obecnością zmian przetrwałych należy wykonać badanie PET, które jeśli jest negatywne nie wymaga dalszego leczenia - obserwacja ale bardzo uważna.
- u pacjentów z obecnością zmian przetrwałych aktywnych metabolicznie - biopsja oraz rozważenie resekcji chirurgicznej lub chemioterapia II rzutu. Alternatywnie radioterapia.

Procentowe dane ryzyka nawrotu w Twoim przypadku nie istnieją.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości