Ciężka praca

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Ciężka praca

Postprzez wasq » 05 Mar 2012, 15:33

Witam, w 2002 roku miałem nieciekawy zabieg. Mam teraz pytanie czy mogę ciężko pracować oraz czy mogę mieć dzieci. Wtedy miałem 13 lat.

Rozpoznanie: torsio subscapularis testis sinistri
Badania:
Krew: "A" Rh/+/dodatni
USR:/-/ ujemny
Morfologia Hb: 14,5 g/dl, E: 4,71 T/L, L: 12,3 G/L HTC: 42,6 I/I, PLT: 306/nl
Mocz: SG: 1.015, PH: 6,5, LEU: /-/, NIT: /-/, PRO: /-/, GLU: /-/ KET:/-/, UBG: /+/, BIL: /+/, ERY: /+/.
Osad: nabł.pł.poj.w.p.w.L:0-2 w.p.w.E:św.4-6 w.p.w.śluz obfity
APPT: 59,8 sek

Leczenie:
hemicastratio sin

Epikryza:
13letni chłopiec z bólem i powiększeniem jądra lewego z wywiadem w kierunku przebytego skrętu jądra. W oddz. rozpoznano j.w. 9.02.02. wykonano zabieg operacyjny bez powikłań klinicznych.
Pacjent wypisany do domu w stanie ogólnym dobrym
wasq

Re: Ciężka praca

Postprzez troll » 05 Mar 2012, 21:18

Witam,

Wykonany zabieg nie jest przeciwwskazaniem do pracy, szczególnie po tylu latach. O ile drugie jądro jest zdrowe, nie ma najmniejszych przeszkód by posiadać potomstwo :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości