TK czy MR, Tomograf komputerowy czy Rezonans magnetyczny

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

TK czy MR, Tomograf komputerowy czy Rezonans magnetyczny

Postprzez supernik » 26 Lis 2024, 20:02

Jak w tytule: Tomograf komputerowy czy Rezonans magnetyczny
Jakie badanie mieliście TK czy MR i dlaczego ?
Zastanawiam się bo mam skierowanie na TK i to chyba wszystkiego miednicy, brzucha, płuc i mózgu - ale ono jest chyba szkodliwe bo promieniowanie RTG i to chyba najbardziej dla mózgu szkodliwe, może lepiej MR ??
Jak to było u was, też mieliście tak dużo prześwietlane ?
supernik

Re: TK czy MR, Tomograf komputerowy czy Rezonans magnetyczny

Postprzez mikey » 26 Lis 2024, 21:49

Zrobiłem komplet TK jama klatka, i dodatkowo na innym terminie głowa; przy następnej rundzie obrazowej sobie wymyśliłem MRI że zdrowszy, nie tylko jest problem z terminami w Wawie (MRI o 3 w nocy), ale trwa godzinę lub więcej, a dodatkowo po zrobieniu rezonansu diagnosta powiedział że mi płuc nie oceni bo nie robi się MRI żeby szukać przerzutów. Diagnosta od jamy brzusznej nie miał takich uwag i opisał normalnie. Ja wracam do TK, można spróbować poszukać jakiegoś nowoczesnego (?) który mniej promieniuje ale nie orientuje się w jego nazwie jeszcze
mikey

Postprzez tomowen » 26 Lis 2024, 22:04

U mnie:
- diagnoza wstępna 1x TK
- ocena stanu zaawansowania przed konsylium 1x PET/TK
- ocena leczenia po 2/4 cykli 1x TK
- zakończenie leczenia 1x PET/TK
- pierwsza kontrola 1x PET/TK
- druga kontrola 1x PET/TK
- trzecia kontrola (2 tyg temu) 1x PET/TK
tomowen

Postprzez miszcz » 26 Lis 2024, 22:29

Szukaj pracowni z tomografem nowej generacji. W moim szpitalu przy TK jamy brzusznej, miednicy i klatki piersiowej emituje o połowę mniej promieniowania niż w ośrodku onkologicznym, w którym się leczyłem, przy badaniu tylko jamy brzusznej I miednicy.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez supernik » 02 Gru 2024, 22:13

Szukałem, u mnie w Lublinie są tomografy 64 rzędowe, o takie: Philips ingenuity Core 128 oraz GT CT660 Optima - który jest lepszy nie wiem.
Nie wiem ile to jest połowa mniej promieniowania - bo to się dobiera do narządu i masy - głowa potrzebuje mniej miednica i brzuch więcej.
supernik

Postprzez supernik » 05 Gru 2024, 12:10

Finalnie zrobiłem TK głowy, płuc, jamy brzusznej, miednicy małej, aparat: SIEMENS SOMATOM Definition AS+,
Dawka promieniowania jaką przyjąłem łącznie to DLP=5445 mGy.cm ( 45,15 mSv)
Głowa bez kontrastu = DLP = 1377.75 mGy.cm (2,9 mSv)
Głowa z kontrastem = DLP = 1372.02 mGy.cm (2,8 mSv)
Jama brzuszna bez kontrastu = DLP = 910.67 mGy.cm (13,65 mSv)
Jama brzuszna z kontrastem AR DLP = 861.9 mGy.cm (12,9 mSv)
Jama brzuszna z kontrastem VE DLP = 861.77 mGy.cm (12,9 mSv)
plus po kilka mGy na kalibrację każdej części ciała.

dawka promieniowania >100 mSv zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego (badania osób, które przeżyły bombardowanie atomowe), osiągnięcie tej dawki w krótkim czasie nie jest możliwe w trakcie badań obrazowych.
W przypadku dawek <10 mSv, w których mieści się dawka promieniowania związana z typowymi badaniami rentgenowskich oraz częścią badań izotopowych i badań tomografii komputerowej, nie ma żadnych bezpośrednich dowodów potwierdzających zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe.

Bardziej kontrowersyjną kwestią jest ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego przy dawkach 10-100 mSv - tu zdania są podzielone...
Źródło: https://podyplomie.pl/medycyna/10726,ryzyko-napromieniowania-zwiazane-z-badaniami-obrazowymi-w-medycynie?srsltid=AfmBOopb2JckXoWvvdnscWzTpZ2DEjiBpHF_xo6CbpAPcowTGlEmutgB
supernik

Postprzez adamus09 » 08 Gru 2024, 22:26

tomowen napisał(a):U mnie:
- diagnoza wstępna 1x TK
- ocena stanu zaawansowania przed konsylium 1x PET/TK
- ocena leczenia po 2/4 cykli 1x TK
- zakończenie leczenia 1x PET/TK
- pierwsza kontrola 1x PET/TK
- druga kontrola 1x PET/TK
- trzecia kontrola (2 tyg temu) 1x PET/TK

Sporo tego PETa :o
adamus09

Postprzez tomowen » 08 Gru 2024, 22:59

Fakt. Moja Pani onkolog w zasadzie tylko wysyła mnie na PET, markery i rozszerzoną morfologię.
Nie trafiłem na to forum przed leczeniem, a już w zasadzie po.

I z opisów wynika, że PET raczej macie rzadko.
tomowen

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości