09.10.2024
Poszedłem na USG ze względu na powiększone prawe jądro. Stwierdzono guz. Dostałem skierowanie na TK klatki, miednicy mniejszej, jamy brzusznej oraz markery AFP, LDH, hCG.
04.10.2024 zrobiłem jeszcze USG jamy brzusznej ze względu na zaczynające się bóle w odcinku lędźwiowym. Opis poniżej:
USG jamy brzusznej:
Badanie wykonano aparatem Versana Premier
Wątroba jednorodna, prawidłowej wielkości i echostruktury, bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez kamieni, drogi żółciowe nieposzerzone, bez złogów.
Trzustka i śledziona bez zmian. Aorta brzuszna prawidłowej szerokości. W przestrzeni zaotrzewnowej nie stwierdza się powiększonych węzłów chłonnych.
Nerki bez zastoju i kamicy, z prawidłowym zróżnicowaniem miąższowo-zatokowym. Pola nadnerczowe wolne.
Pęcherz moczowy gładkościenny, zawiera jedynie 50ml moczu, trudny do oceny, bez ewidentnych zmian.
Prostata jednorodna, prawidłowej wielkości, o objętości 14ml.
Nie uwidoczniono wolnego płynu w jamie brzusznej.
11.10.2024
Zrobiłem markery oraz TK.
Wyniki markerów:
AFP 1,24 (norma 0-7)
LDH 265 (norma 135-225)
hCG 1,3 (norma 0-2)
Opis TK (otrzymałem go 22.10):
KLP:
Upowietrznienie miąższu płuc prawidłowe, bez podejrzanych zmian guzkowych i nacieków miąższowych.
Jamy opłucnowe bez cech płynu.
Węzły chłonne nadobojczykowe, pachowe, śródpiersia i wnęk płucnych niepowiększone.
Serce i duże naczynia śródpiersia w normie.
JB i MM:
W przestrzeni zaotrzewnowej jamy brzusznej, pomiędzy aortą i vci, pakiet patologicznych, niejednorodnych węzłów chłonnych, największe wym ax do 63x45mm, na dł. do 89mm. Zmiany zaczynają się tuż poniżej poz. lewej ż. nerkowej i sięgają do poziomu podziału aorty.
Aorta odcinkowo otoczona przez zmiany w ponad 50% obwodu. VCI modelowana, odcinkowo jej zarysy są nierówne.
Kilka węzłów przy nacz. biodr. wsp P do 7mm niediagnostyczne.
Wątroba niepowiększona, bez zmian ogniskowych.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez uwapnionych złogów.
Trzustka niepowiększona, bez zmian ogniskowych. Przewód trzustkowy nieposzerzony.
Śledziona o prawidłowych wymiarach, bez zmian ogniskowych.
Nadnercza niepowiększone.
Nerki położone typowo, prawidłowej wielkości, bez zmian ogniskowych. Układy kielichowo miedniczkowe obustronnie nieposzerzone, bez widocznych uwapnionych złogów.
Pęcherz moczowy gładkościenny.
Gruczoł krokowy niepowiększony.
Bez wolnego płynu w j. otrzewnej.
Aorta brzuszna nieposzerzona.
Części kostne bez destrukcji.
Wnioski - pakiet węzłowy w przestrzeni zaotrzewnowej j. brzusznej 63x45mm, cc do 89mm.
15.10.2024:
Wizyta w Narodowym Instytucie Onkologii w Warszawie. Termin przyjęcia do szpitala 22.10. Zabieg usunięcia prawego jądra 23.10. Zlecono zrobienie RTG klatki piersiowej + prawy bok oraz ponownie badania krwi, w tym markery.
RTG opis:
Miąższ płucny bez uchwytnych zmian guzkowych i naciekowych. Cienie wnęk i śródpiersia nieposzerzone. Jamy opłucnej bez cech obecności płynu. Sylwetka serca niepowiększona. Krążenie płucne wydolne.
AFP 1,0 (norma <5.80)
LDH 284 (norma <247)
hCG 1,53 (norma <2.60)
17.10.2024
Zabezpieczenie nasienia.
24.10.2024
Wypisanie ze szpitala, dzień po usunięciu jądra. Za 5-7 dni mam się zgłosić na kontrolę pooperacyjną rany. Wtedy też dostanę skierowanie na badanie markerów. Nie ma nic napisane o ponownym TK.
06.11.2024 mam się spodziewać telefonu w sprawie wyniku histopatologicznego i dalszych zaleceń.
Martwi mnie długi czas oczekiwania na wynik histopatologii. Czy taki czas oczekiwania jest normalny? Czy można zacząć chemioterapię przed otrzymaniem wyniku histopatologii?