Limfadenektomia zaotrzewnowa RPLND - placówka, chirurg

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Limfadenektomia zaotrzewnowa RPLND - placówka, chirurg

Postprzez Szuf » 21 Sty 2026, 21:47

Cześć,
zostałem zakwalifikowany do operacji RPLND w Narodowym Instytucie Onkologii (COI) im. Marii Skłodowskiej-Curie ul. W. K. Roentgena 5 w Warszawie. Podczas kwalifikacji na zabieg RPLND urolog lek. P. Nalej poinformował mnie, że operacja odbędzie się metodą otwartą oraz że bardzo częstym skutkiem ubocznym operacji pomimo próby oszczędzania nerwów jest ejakulacja wsteczna (RE). Lekarz dał do zrozumienia, że 3/4 operacji kończy się z takim właśnie skutkiem ubocznym. Nie wiadomo też na tą chwilę kto będzie wykonywał zabieg (wstępny termin - 19.02.26).

Dzisiaj byłem również na konsultacji u dr. Tomasza Sarosieka, który potwierdził słuszność kwalifikacji na zabieg RPLND jednak nieco zdziwił się, kiedy przytoczyłem mu słowa lekarza urologa z NIO w Warszawie. W tym momencie zaproponował mi wykonanie zabiegu u lek. Łukasza Sawickiego w Lux Med. Dr Sarosiek bardzo go polecił i stwierdził, że miał kontakt z pacjentami po zabiegach RPLND wykonanych u lek. Sawickiego i problemy z ejakulacją wsteczną owszem zdarzały się jednak nie tak często na ilość wykonanych zabiegów.

W związku z tym chciałbym poznać opinie osób, które miały wykonany zabieg RPLND w NIO (COI) w Warszawie jak również w innych placówkach w Warszawie (np. u lek. Łukasza Sawickiego lub innych) czy miały skutki uboczne związane z ejakulacją wsteczną?

Wiem, że zabieg RPLND jest skomplikowany, dlatego chciałbym wykonać go w najlepszym możliwym miejscu.
Szuf

Re: Limfadenektomia zaotrzewnowa RPLND - placówka, chirurg

Postprzez Jeek » 21 Sty 2026, 22:40

Witam
Syn miał zabieg RPLND w COI w Warszawie w styczniu 2015r bez żadnych powikłań.
Zabieg wykonał prof. Tomasz Demkow.
Przed zabiegiem pytałem o ejakulacje wsteczną, stwierdził, że zdarza się to rzadko i aby sie nie przejmować.
Jeżeli nadal wykonuje takie operacje to polecam.
Pozdrawiam
Nigdy nie trać nadziei
Jeek

Re: Limfadenektomia zaotrzewnowa RPLND - placówka, chirurg

Postprzez Podpretekstem » 22 Sty 2026, 22:57

Hejka, mąż po RPLND u dr Żaka z polecenia dr Sarosieka.
Dr Żak współpracuje z dr Sawickim, to wysokiej klasy specjaliści, wykonujący te operację dużo częściej, niż chirurdzy w innych ośrodkach w kraju.
Dr Żak poinformował nas o możliwości wytrysku wstecznego, jako najczęściej występującym powikłaniu, jednak nie mówił, że to częsty skutek uboczny.
Mąż po operacji nie miał żadnych powikłań.
Polecam z naszego doświadczenia operacje w Luxmed na sw. Wincentego, opieka na bardzo dobrym poziomie.
Podpretekstem

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 32 gości