Cześć,
zostałem zakwalifikowany do operacji RPLND w Narodowym Instytucie Onkologii (COI) im. Marii Skłodowskiej-Curie ul. W. K. Roentgena 5 w Warszawie. Podczas kwalifikacji na zabieg RPLND urolog lek. P. Nalej poinformował mnie, że operacja odbędzie się metodą otwartą oraz że bardzo częstym skutkiem ubocznym operacji pomimo próby oszczędzania nerwów jest ejakulacja wsteczna (RE). Lekarz dał do zrozumienia, że 3/4 operacji kończy się z takim właśnie skutkiem ubocznym. Nie wiadomo też na tą chwilę kto będzie wykonywał zabieg (wstępny termin - 19.02.26).
Dzisiaj byłem również na konsultacji u dr. Tomasza Sarosieka, który potwierdził słuszność kwalifikacji na zabieg RPLND jednak nieco zdziwił się, kiedy przytoczyłem mu słowa lekarza urologa z NIO w Warszawie. W tym momencie zaproponował mi wykonanie zabiegu u lek. Łukasza Sawickiego w Lux Med. Dr Sarosiek bardzo go polecił i stwierdził, że miał kontakt z pacjentami po zabiegach RPLND wykonanych u lek. Sawickiego i problemy z ejakulacją wsteczną owszem zdarzały się jednak nie tak często na ilość wykonanych zabiegów.
W związku z tym chciałbym poznać opinie osób, które miały wykonany zabieg RPLND w NIO (COI) w Warszawie jak również w innych placówkach w Warszawie (np. u lek. Łukasza Sawickiego lub innych) czy miały skutki uboczne związane z ejakulacją wsteczną?
Wiem, że zabieg RPLND jest skomplikowany, dlatego chciałbym wykonać go w najlepszym możliwym miejscu.