Dwa guzy, prawe jądro, nasieniak pT2 L/V1 PN0 R0

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Re: Dwa guzy, prawe jądro, nasieniak pT2 L/V1 PN0 R0

Postprzez miszcz » 17 Sty 2026, 22:58

Taki obraz w usg to rzeczywiście zwiększone ryzyko raka drugiego jądra w przyszłości, ale nie ma pewności, że zostanie zaatakowane przez nowotwór. Będziesz musiał regularnie robić samobadanie.

Na razie skup się na leczeniu.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Podpretekstem » 18 Sty 2026, 23:50

Mój mąż ma dokładnie tak opisane mikrozwapnienia jako obraz gwiezdzistego nieba. No jest większe ryzyko, ale nakręcanie się niewiele pomoże.
Samobadanie regularnie, usg co pół roku i lecimy z tym życiem!
Podpretekstem

Postprzez nskn » 20 Sty 2026, 15:14

Jestem po wizycie u onkologa. Z tego co zrozumiałem mam dostać karboplatyne 1 wlew, pytałem o 2 i powiedziano mi że niektóre ośrodki dają, ale nie zmniejsza to znacząco ryzyka względem jednej dawki, a może być dużo więcej powikłań. Po pierwszym wlewie i kontroli pewnie będzie jakaś decyzja co dalej.
Dziś pobrano mi krew i mam mieć chemię w czwartek.
Onkolog uczulił, że w 2-3 tygodniu wypadną włosy i zalecił się obciąć żeby nie było wielkiego szoku. Jak to jest z tymi włosami? Śledziłem kilka wątków i różnie z tym bywa, a tutaj powiedziano mi wprost że dawka będzie duża i żeby się przygotować
nskn

Postprzez miszcz » 20 Sty 2026, 16:35

Po karboplatynie włosy nie zawsze wypadają. Powiedziałbym, że częściej pozostają na głowie, ale to kwestia indywidualna.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez nskn » 25 Sty 2026, 13:41

Jestem po pierwszym wlewie karboplatyny (1050mg). Dzień wlewu był w porządku, gorzej było przez kolejne 2 dni. Bardzo dużo wymiotowałem i przepisane leki nie pomagały, ogólne osłabienie, ciągłe nudności i temperatura do 37.8 stopni. Kilka razy też mnie przeczyściło. Praktycznie nie wstawałem z łóżka.
Dziś od rana jest delikatnie lepiej i mam nadzieję, że tak pozostanie. Kontrola u onkologa za dwa tygodnie.
Niestety zaczynam obserwować wypadanie włosów.
nskn

Postprzez nskn » 07 Lut 2026, 19:07

Aktualizacja.
Jestem po wizycie kontrolnej u onkologa (2 tygodnie po chemii), wyniki krwi mam dobre jak na osobę po chemii - tak twierdzi onkolog.
Jedynie płytki krwi spadły do 130 tysięcy (przed chemią 250). Podobno to normalne (?).
Mój onkolog odradza drugą dawkę karboplatyny. Twierdzi, że ten jeden wlew był silny i co miał zrobić to zrobił, a jeżeli coś zostało to drugi wlew i tak prawdopodobnie sobie z tym nie poradzi.
Podobno nie ma dowodów i badań naukowych, że drugi wlew poprawia sytuację, a jeżeli już to jest to bardzo niewielki procent kosztem dużo większego obciążenia organizmu.
W związku z powyższym przegrzebałem internet, chyba wszystkie dostępne badania i jestem w lekkiej rozterce. Faktycznie w niektórych badaniach po podaniu dwóch dawek ryzyko spadało o dodatkowy 1-3%, natomiast nigdzie, ale to nigdzie nie znalazłem wspominki, że obowiązują dwa wlewy. Żadne wytyczne o tym nie mówią. W międzyczasie też wszedłem w kontakt z dr Sarosiekiem, twierdzi, że bez chemii w mojej sytuacji ryzyko na nawrót to około 20%, po karboplatynie ok. 5%. Nie zalecił wprost żeby wziąć 2 dawki, napisał, że podaje się 1-2 i to wystarcza.
W wielu badaniach za dodatkowe czynniki ryzyka uznaje się inwazje jądra rete, naciekanie sieci jądra, guż większy niż 4 cm, angioinwazję oraz podwyższone markety przed operacją.
Znalazłem badanie https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.23.00959 według którego to faktycznie ryzyko w mojej grupie to ok. 10-20% (bez leczenia). Zakładam, że pewnie więcej skoro inwazję miałem dosyć liczną. O wieloogniskowości nie znalazłem badań ani dowodów, że zwiększa ryzyko. Generalnie trudna sytuacja...
nskn

Postprzez miszcz » 11 Lut 2026, 19:54

Bardzo trudna decyzja. Nie da się nic doradzić.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez nskn » 20 Lip 2026, 19:02

Aktualizacja.
Jestem po kontrolnym TK i wszystko jest w porządku.
nskn

Poprzednia

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 35 gości