Kilka pytań...

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Kilka pytań...

Postprzez Życie » 19 Mar 2013, 18:56

Witam. mam 20lat i wyczuwam guz/narośl na lewym jądrze... nie wielkie ale dobrze wyczuwalne. także wyczuwam na prawym jądrze ale mniejsze... :| i tu moje pytania
1. ile można żyć z rakiem jąder? tzn bez leczenia.
2. co jeśli na obu jądrach mam nowotwór, oba do usunięcia i co za tym idzie brak wzwodu do końca życia? gdzieś czytałem że stosowany jest testosteron.
3. czy guz na jądrze to w 100% nowotwór? może to być coś innego...
Życie

Re: Kilka pytań...

Postprzez romi » 19 Mar 2013, 19:51

Witam
1 - Jeśli masz raka (oby nie) i nie będzie leczony to na pewno nie dożyjesz 25 urodzin, a pewnie pożyjesz dużo krócej.
2 - Jądra nie mają nic wspólnego ze wzwodem, skąd wziąłeś taką informację? Faktem natomiast jest, że po usunięciu obydwu jąder należy włączyć terapię hormonalną, ale ona ma zapewnić prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu. Jeśli jest usunięte jedno to drugie bez problemu daje sobie radę.
3 - To może stwierdzić tylko lekarz urolog. Po takim opisie jak Twój nikt nie postawi diagnozy.
Pewnie poczytałeś wypowiedzi na forum, także wiesz co powinieneś teraz zrobić - udać się natychmiast do urologa. Możesz jeszcze zrobić sobie badania markerów AFP, LDH i bHCG.
Jak będziesz wiedział coś więcej na pewno nie zostaniesz sam.
Pozdrawiam
romi

Postprzez Adrian1975 » 19 Mar 2013, 19:55

cześć,

koniecznie, czym prędzej udaj się do urologa. Być może będziesz potrzebował skierowania od lekarza POZ (podstawowa opieka zdrowotna).
z rakiem jądra można żyć bardzo długo i cieszyć się pełnią życia . Przykład: chłopaki z tego forum, w tym ja,
warunkiem koniecznym jest diagnoza i szybko podjęte leczenie.

pod tymi linkami masz najważniejsze informacje dot. raka jądra:

viewtopic.php?f=6&t=192

viewtopic.php?f=15&t=6

viewtopic.php?f=15&t=4

pozdrawiam

Adrian
Adrian
seminoma testis PT1, 4BEP w DCO, obecnie pod kontrolą w Krotoszynie
Awatar użytkownika
Adrian1975
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Trzebnica,DLN

Postprzez m9nika » 19 Mar 2013, 20:00

Witam
Może zacznę od końca odpowiadać na twoje pytania
Życie napisał(a): czy guz na jądrze to w 100% nowotwór? może to być coś innego...

Może ale nie musi być. Są osoby, którym wydawało się że jest to guz a okazały się żylaki. Jednak cokolwiek Cię niepokoi należny niezwłocznie skonsultować to z urologiem. Po co narażać się na niepotrzebne powikłania niezależnie co to by było.
Jeśli okazałoby się, że jest to rak jądra, to wczesne stadium jego wykrycia umożliwia na całkowite wyleczenie.
Życie napisał(a):co jeśli na obu jądrach mam nowotwór, oba do usunięcia i co za tym idzie brak wzwodu do końca życia? gdzieś czytałem że stosowany jest testosteron.

Brak wzwodu po usunięciu jądek Ci nie grozi. Ale fakt, że w przypadku utraty obu jąder trzeba wspomagać się testosteronem. Mąż forumowiczki gabrysia1 jest po usunięciu obu jąder, śmiało możesz się jej spytać ;)
Życie napisał(a): ile można żyć z rakiem jąder? tzn bez leczenia.

Nie znajdziesz na to konkretnej odpowiedzi.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez m9nika, 19 Mar 2013, 20:16, edytowano w sumie 1 raz
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez m9nika » 19 Mar 2013, 20:10

romi napisał(a): Możesz jeszcze zrobić sobie badania markerów AFP, LDH i bHCG.

Rak jądra typu nasieniak może nie produkować powyższych markerów, dlatego należy jeszcze zrobić USG jąder.
Pozdrawiam
Zabrałeś mi tatę [*], męża ci nie oddam!
"Ty sam jesteś dla siebie największym zadaniem i twoim obowiązkiem jest dołożyć wszystkich sił, by wykonać je jak najlepiej."
Awatar użytkownika
m9nika
Przyjaciel Forum

Postprzez Życie » 19 Mar 2013, 21:53

A Co do tego testosteronu... ma może ktoś taki przypadek? tzn przecież nie można kupic... dostanę jakąś refundację czy coś że mogę w aptece kupic ...
Życie

Postprzez troll » 19 Mar 2013, 22:01

Witaj,

Nie doczytałeś dokładnie postów wyżej :) Każdy Ci pisze, że usunięcie nawet obu jąder to nie tak wielki problem jak możliwa diagnoza nowotworu jądra, który w ogromnej większości przypadków jest z definicji nowotworem agresywnym i szybko prowadzi do najmniej szczęśliwego zakończenia. Naturalnie, że preparaty testosteronu sprzedaje się w aptece bo jak niby inaczej można byłoby je dostać? :) Oczywiście wydawane są z przepisu lekarza bo do HTZ muszą być jasne wskazania.
Urolog nie gryzie, krzywdy Ci nie zrobi a wyjaśni Twoje wątpliwości.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romi » 19 Mar 2013, 22:15

Testosteron otrzymuje się na receptę, ale wcześniej muszą być wykonane odpowiednie badania i podawany jest pod kontrolą lekarza. Co do refundacji to w zależności od choroby może być refundacja.
Zanim jednak do tego dojdzie może minąć sporo czasu.
Skup się przed wszystkim na tym co jest w tej chwili najważniejsze - czyli wizycie u urologa.
Czysty nasieniak może produkować markery beta-hCG i LDH, ale nigdy AFP, ale takich przypadków (czystego nasieniaka) jest stosunkowo niewiele. Nasieniaki stanowią 25%, a nienasieniaki 75% wszystkich nowotworów jądra. Może się zdarzyć jak opisują obecni na forum, że nawet w przypadku mieszanego nowotworu markery nic nie wskazują. To również zależy od danego organizmu.
Nasieniak występuje z reguły u starszych mężczyzn, a nienasieniak (który produkuje markery) u młodszych, choć to też nie jest reguła.
Niemniej w każdym rodzaju nowotworu badanie markerów nowotworowych jest badaniem obligatoryjnym.
Pozdrawiam
romi

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość