Witam,
mam 23 lata i chciałbym opisać mój przypadek i liczę na jakieś wskazówki.
30.09.2011 zacząłem odczuwać ból w okolicy lewego jądra oczywiście było wcześniej powiększone więc udałem się do por.ogólnej.
Lekarz natychmiast skierował mnie na oddz.urologii przez sor a tam lekarz urolog stwierdził po badaniu USG guz jądra i powiedział że w 90% to rak jądra.natychmiast ustalił mi termin zabiegu na dzień 4.10.2011.
3.10.2011 stawiłem sie do szpitala i sie zaczeło.zrobili mi badania a to wyniki:
posiew moczu-wynik ujemny
rtg klatki piersiowej P-A+boczne lewe:
jamy opłucne wolne od płynu.pola płucne bez zageszczen miazszowych i patologicznych zmian ogniskowych.wneki pluc naczyniowe.sylwetka serca w granicach normy.
USG JAMY BRZUSZNEJ:
watroba niepowiekszona, normoechogeniczna,bez zmian ogniskowych i cech choleostazy.pecherzyk zolciowy cienkościenny,bez kamieni.trzustka jednorodna,niepowiekszona.śledziona w normie.duze naczynia bez zmian.pakiety zmienionych wezłow chłonnych(do 50mm)widoczne sa okoloaortalnie na wysokości wneki lewej nerki.nerki prawidłowej wielkosci 116-123mm i struktury,bez cech zastoju i ech kamieni.pecherz moczowy gładkoscienny.gruczol krokowy ok.21ml.
Wn : Powiekszone wezły chłonne okoloaortalne
Denydrogenaza mleczanowa w surowicy- 987IU/l
Alfa-fetoproteina w surowicy(AFP)7,9 U/ml
Gonadotropina kosmowkowa (B-HCG)w surowicy 13312 ml/IU/ml
Po zabiegu czuje sie znacznie lepiej.mam wyniki histo pat:
Rozpoznanie(opis makroskopowy):
10cm jadro z osłonkami,z mocno spłaszczonym zwłokniałym najadrzem oraz 4cm fragmentem niezmienionego powróżka
nasiennego i ok.0,5x0.5cm fragmentem niezmienionej skóry moszny.Cały miaższ i okolice sieci jądra nacieczone szaro-
kremowa,sadłowata tkanka z licznymi ogniskami martwicy i wylewkami krwawymi.makroskopowo zmiana nie przekracza
osłonki białawej.
Powrózek nasienny:
832-linia ciecia-1c
833-czesc srodkowa-1w
834-najadrze-3w
GUZ:
835-od strony osłonki białawej-3w
836-od strony sieci jadra-2w
837-ogniska wylewów krwawych-4w
838-inne miejsca-6w
Mikroskopowo:
835-838-Guz złozony o utkaniu Carcinoma embryonale oraz Choriocarcinoma.
Nowotwór nacieka od wewnatrz oslonke bialawa jadra do okolo 3/4 grubosci,nie przekraczajac jej oraz nacieka siec jadra.
w guzie rozlegla martwica i wylewy krwawe.
832-834-w wycinkach z powrózka nasiennego,najadrza i skory moszny nowotworu nie ma.
Dzis byłem na pierwszej wizycie u onkologa u dr.Szyszko i skierowal mnie na kwalifikacje do chemii do dr.Trella.
jesli ktos moze mi pomoc rozszyfrowac te wyniki badan i powiedzie cos wiecej na temat dalszego leczenia to bardzo prosze
chce wiedziec co mnie czeka jaka chemiia i ogolnie jak najwiecej na temat mojego typu raka.
CZekam i pozdrawiam wszystkich na forum.