pT4N3M0S2 guz jadra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

pT4N3M0S2 guz jadra

Postprzez beny140 » 27 Paź 2011, 22:57

Witam,
mam 23 lata i chciałbym opisać mój przypadek i liczę na jakieś wskazówki.
30.09.2011 zacząłem odczuwać ból w okolicy lewego jądra oczywiście było wcześniej powiększone więc udałem się do por.ogólnej.
Lekarz natychmiast skierował mnie na oddz.urologii przez sor a tam lekarz urolog stwierdził po badaniu USG guz jądra i powiedział że w 90% to rak jądra.natychmiast ustalił mi termin zabiegu na dzień 4.10.2011.
3.10.2011 stawiłem sie do szpitala i sie zaczeło.zrobili mi badania a to wyniki:
posiew moczu-wynik ujemny
rtg klatki piersiowej P-A+boczne lewe:
jamy opłucne wolne od płynu.pola płucne bez zageszczen miazszowych i patologicznych zmian ogniskowych.wneki pluc naczyniowe.sylwetka serca w granicach normy.
USG JAMY BRZUSZNEJ:
watroba niepowiekszona, normoechogeniczna,bez zmian ogniskowych i cech choleostazy.pecherzyk zolciowy cienkościenny,bez kamieni.trzustka jednorodna,niepowiekszona.śledziona w normie.duze naczynia bez zmian.pakiety zmienionych wezłow chłonnych(do 50mm)widoczne sa okoloaortalnie na wysokości wneki lewej nerki.nerki prawidłowej wielkosci 116-123mm i struktury,bez cech zastoju i ech kamieni.pecherz moczowy gładkoscienny.gruczol krokowy ok.21ml.
Wn : Powiekszone wezły chłonne okoloaortalne

Denydrogenaza mleczanowa w surowicy- 987IU/l
Alfa-fetoproteina w surowicy(AFP)7,9 U/ml
Gonadotropina kosmowkowa (B-HCG)w surowicy 13312 ml/IU/ml

Po zabiegu czuje sie znacznie lepiej.mam wyniki histo pat:
Rozpoznanie(opis makroskopowy):
10cm jadro z osłonkami,z mocno spłaszczonym zwłokniałym najadrzem oraz 4cm fragmentem niezmienionego powróżka
nasiennego i ok.0,5x0.5cm fragmentem niezmienionej skóry moszny.Cały miaższ i okolice sieci jądra nacieczone szaro-
kremowa,sadłowata tkanka z licznymi ogniskami martwicy i wylewkami krwawymi.makroskopowo zmiana nie przekracza
osłonki białawej.
Powrózek nasienny:
832-linia ciecia-1c
833-czesc srodkowa-1w
834-najadrze-3w
GUZ:
835-od strony osłonki białawej-3w
836-od strony sieci jadra-2w
837-ogniska wylewów krwawych-4w
838-inne miejsca-6w

Mikroskopowo:
835-838-Guz złozony o utkaniu Carcinoma embryonale oraz Choriocarcinoma.
Nowotwór nacieka od wewnatrz oslonke bialawa jadra do okolo 3/4 grubosci,nie przekraczajac jej oraz nacieka siec jadra.
w guzie rozlegla martwica i wylewy krwawe.
832-834-w wycinkach z powrózka nasiennego,najadrza i skory moszny nowotworu nie ma.

Dzis byłem na pierwszej wizycie u onkologa u dr.Szyszko i skierowal mnie na kwalifikacje do chemii do dr.Trella.
jesli ktos moze mi pomoc rozszyfrowac te wyniki badan i powiedzie cos wiecej na temat dalszego leczenia to bardzo prosze
chce wiedziec co mnie czeka jaka chemiia i ogolnie jak najwiecej na temat mojego typu raka.

CZekam i pozdrawiam wszystkich na forum.
beny140

Re: pT4N3M0S2 guz jadra

Postprzez troll » 28 Paź 2011, 14:35

Witaj,

Napisałem Ci dość długą wiadomość dziś nocą... ale sobie zamknąłem przeglądarkę i brakło mi sił, by pisać ją jeszcze raz, dlatego tak późno dziś piszę ją jeszcze raz.

Przede wszystkim ze względu na dość masywną zmianę węzłową obecną w przestrzeni zaotrzewnowej konieczne jest:
- ponowne oznaczenie markerów (jak rozumiem podane wyniki są sprzed operacji?)
- wykonanie TK jamy brzusznej celem oceny rozległości zmian
- wykonanie TK klatki piersiowej (RTG w przypadku rozpoznania zmian węłowych nie jest wystarczające)
- rozważyć TK mózgowia
- porównać wynik LDH z jego normą

Po tych badaniach i uzyskaniu ich wyników należy jeszcze raz określić stopień zaawansowania choroby i dopiero na tej podstawie podjąć decyzje terapeutyczne. Jeśli markery nie osiągną poziomu S1 (szczególnie bHCG do 5000 oraz LDH do 1,5x NORMA) a wciąż będą utrzymywać się na poziomie S2 to (i tutaj bardzo, bardzo ważna informacja!) byłbyś najlepszym kandydatem do chemioterapii wg. programu T-BEP, która jeszcze niedawno była oceniana w badaniach klinicznych i wnioski są bardzo pozytywne. Mógłbyś tylko osiągnąć z tego korzyść, choć wątpię czy w naszych polskich warunkach ktoś zdecyduje się na taki ruch. Musisz koniecznie o to zapytać swojego lekarza!

Jeśli nie T-BEP to zaczniesz standardową chemioterapią wg. BEP, z założeniem podania 4 kursów leczenia. Po 2 i 4 kursie ocena dynamiki zmian i po chemioterapii dalsze rozważania.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez beny140 » 28 Paź 2011, 18:35

witam,
dzieki za szybka odpowiedz trollu.
wyniki markerów sa sprzed operacji
nie wiem czy to wazne ale na wypisie napisali ze ten moj guz jest stanem po orchidopeksji z powodu niezstapienia jadra w wieku 6 lat.
mozesz mi wytłumaczyc na czym polegalaby ta chemia metoda T-BEP?
beny140

co po chemii?

Postprzez beny140 » 28 Paź 2011, 20:58

jak to bedzie z wysiłkiem po chemii?
kiedy zaczyna sie normalnie funkcjonowac?
jesli ktos moze to napiszcie jak to jest.
z gory dziekuje?
beny140

Postprzez troll » 28 Paź 2011, 23:23

Witaj,

Chemioterapia zarówno BEP jak i T-BEP jest leczeniem agresywnym. Dawki cytostatyków są względnie duże ale wszystko po to, by jak najskuteczniej leczyć chorobę nowotworową. W związku z dużymi dawkami leków skutki uboczne mogą być nasilone. Wysiłek fizyczny po chemioterapii jest wskazany ale musi być dostosowany do sprawności organizmu. Zwykle jest wskazany po zakończeniu leczenia i unormowaniu się wyników morfologii krwi. Najważniejsze to przygotować organizm na duży wysiłek i odpowiednio przygotować trening (patrz Lance :) ).

Co do wyników. Musisz powtórzyć markery, wykonać wspomniane badania obrazowe (TK klatki + TK brzucha i miednicy). To najważniejsze.
Co do programu T-BEP. Jest to schemat chemioterapii, który jest połączeniem klasycznego BEP'a oraz paklitakselu, leku stosowanego w terapii nowotworów jądra od około 2000 roku, który wykazuje duże działanie w tego rodzaju nowotworach. Program jest pomysłem nowym, ocenianym niedawno w badaniach klinicznych (viewtopic.php?f=6&t=114) i uważam, że byłby rozwiązaniem idealnym.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez beny140 » 29 Paź 2011, 16:20

witam,
dzieki trollu za odpowiedz
chciałbym sie dowiedziec jak najlepiej przygotowac sie do chemii?
moze jakas dieta?
moze brac jakies witaminy?
prosze o pomoc z gory dzieki.
beny140

Postprzez troll » 29 Paź 2011, 16:33

Witaj,

Przed chemioterapią jedyną zalecaną formą przygotowania się do leczenia jest pozytywne nastawienie psychiczne, myślenie, że leczenie jest dla Ciebie czymś dobrym bo pozwoli rozprawić się z chorobą nowotworową i nie nie wywoła skutków ubocznych - przecież jesteś silnym facetem :)

Odnośnie jeszcze Twojego leczenia. Nie na darmo wspomniałem o leczeniu programem T-BEP. T-BEP może być dla Ciebie ogromną szansą na polepszenie wyników leczenia, zwiększyć Twoją szansę na pełne wyleczenie. Oczywiście nie znamy jeszcze wyników badań i nie mogę jednoznacznie stwierdzać, że jest to program dla Ciebie bezwzględnie polecany, był on bowiem testowany jako alternatywa dla klasycznego BEP'u w grupie o pośrednim rokowaniu. Nie bez powodu próbowano wykazać większą skuteczność dołączenia paklitakselu do standardowego programu i wykazano zwiększoną skuteczność. Owszem, skutki uboczne, szczególnie neuropatie obwodowe mogą być nasilone ale to nie pierwszy program w którym skojarzono cisplatynę i paklitaksel, przykładem może być choćby program drugiej linii - TIP. Powinieneś zapytać o to swojego lekarza i kropka. Dla Twojego dobra tylko i wyłącznie.

Witaminy, suplementy przed i w czasie chemioterapii są generalnie przeciwwskazane.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez beny140 » 29 Paź 2011, 21:48

witam,
oczywiscie lekarza wszystko wypytam o to T-BEP.w wejherowie sa porzadni lekarze.
wszystkie badania bede oczywiscie pilnowal zeby byly zrobione jeszcze raz.ale raczej nie bede musial bo lekarze u mnie o wszystko dbaja i nie mozna narzekac.
dzieki za info o przygotowaniu do chemii myslalem ze trzeba jakies witaminy albo cos a tu nic.
3.11.2011 ide na kwalifikacje do chemii a poza tym to caly czas wierze ze dam rade a rodzina jest ze mna i razem z nimi dam rade.pozdro
beny140

Postprzez beny140 » 29 Paź 2011, 21:59

ja sprobuje wszystkiego aby sie wyleczyc nie poddam sie w koncu mam zone i syna i bede dla nich walczyl o zdrowie.
beny140

Postprzez beny140 » 29 Paź 2011, 22:08

trollu co sadzisz o leczeniu w wejherowie moze cos wiesz na temat onkologi w wejherowie?
moze udac sie gdzies indziej?
beny140

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości