Rak jądra

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Rak jądra

Postprzez mlody28 » 10 Sty 2011, 14:16

Witam Serdecznie

Widzę że na forum jest już trochę jednojajowców wiec i ja się dołączę ;)

Mój przypadek:

7.10.2010 zgłosiłem się do szpitala z bólem jądra, lekarz skierował mnie na usg i po badaniu poinformował że to guz.
Zlecił badanie markerów i kazał się zgłosić z wynikami :

Wyniki:
LDH 225U/I [135-255]
AFP 18,85 ng/ml [0 ?7]
Beta HCG <0,100 mIU [0 ? 2]

Po zgłoszeniu się z wynikami wyznaczono termin zabiegu usunięcia jądra na 9.11.2010
Zrobiono RTG klatki piersiowej i 10.11.2010 byłem po zabiegu.

Następnie wynik badania HP:

Powrózek nasienny, najądrze: Utkania nowotworowego nie stwierdza się.
guz jądra: Carcinoma embryonale pT1pNxpMx. Guz wykazuje cechy rozległej martwicy, nie nacieka osłonek jądra

Po pierwszej wizycie u onkologa dostałem skierowanie na markery i TK.

23.12.2010. Tomografia komputerowa ? jama brzuszna

Pasmowate zagęszczenia w tkance podskórnej podbrzusza prawego odpowiadają bliźnie pooperacyjnej. Węzły chłonne o max wymiarze ok.8mm w obu pachwinach. W obrębie wątroby, śledziony, trzustki i nadnerczy zmian nie wykazano. Moczowody w widocznych odcinkach ? bez zmian. Pęcherz moczowy o gładkich obrysach ścian. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. Masa o średnicy ok. 8mm w sąsiedztwie przedniego zarysu śledziony ma charakter śledziony dodatkowej. Guzki Schmorla w obrębie niektórych kręgów piersiowych i lędźwiowych.

4.01.2011. Markery itp.

Leukocyty (WBC) - 5,27 G/l
Erytrocyty (RBC) - 4,95 T/l
Hemoglobina (Hgb) - 15,8 g%
Hematokryt (Hct) - 45,3 %
Śr.obj.erytro. (MCV) - 91,5 fl
Śr.masa hem. (MCH) - 31,9 pg
Śr.stęż.hem. (MCHC) - 34,9 g%
Płytki krwi (PLT) - 222 G/l
KREATYNINA - 0,7 mg/dl
MOCZNIK - 28,2 mg/dl
GOT (AspAT) - 43 > U/l Norma 0 - 31
GPT (AlAT) - 45 > U/l Norma 0 ? 42
AFP - 0,673 lU/ml
HCG - <0,100 mlU/ml

Z tymi wynikami ucieszony z nadzieją że lekarz zaleci obserwacje udałem się do poradni.
Lekarz spojrzał na wyniki i zalecił 2 kursy Chemioterapi.
Zapytałem dlaczego taka decyzja skoro wyniki nie są złe.

Stwierdził że dlatego że wyniki są dobre będą tylko 2 kursy a nie 4.
A obserwacje zaleca się przy nasieniakach a ja mam nienasieniak
Odmówiłem podania Chemii, w celu skonsultowania tego z innym lekarzem.

Proszę o opinie oraz na PW o namiar na dobrego specjalistę (Warszawa)
PILNE !!! mam tydzień na podjęcie decyzji.

PS: TROLL dzieki za zaproszenie.
mlody28

Re: Rak jądra

Postprzez arek » 10 Sty 2011, 23:22

Młody, nie wiem dlaczego, ale nie mogę Ci napisać na PW (wyskakuje jakiś błąd)
Jeżeli masz pytania, to chętnie Ci pomogę. Pisz do mnie na e-mail: arek138@interia.pl
Postaraj się umówić na konsultację COI Wa-wa na ul. Roentgena. Poszperaj na internecie, zadzwoń, powiedz jaka jest sprawa, że bardzo pilnie potrzebujesz konsultacji i może się uda.
Ja zacząłem od tych namiarów:
"Zespół Wsparcia Pacjentów - Centrum Onkologii ? Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie, 02-781, ul. Roentgena 5,
Informacja nr tel. 022 546 29 21
Porady telefoniczne 022 546 26 45"
poproś o konsultację w "klinice chorób układu moczowego"
O resztę pisz!
Powodzenia!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez troll » 11 Sty 2011, 01:20

Witam serdecznie,

Jutro ustosunkuję się do zadanych pytań.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mlody28 » 11 Sty 2011, 15:06

udało mi sie załatwić konsultacje na piątek w klinice na Ostobramskiej.
Nikt z polecenia ale warto chociaż wysłuchać jakiejkolwiek drugiej opini.
mlody28

Postprzez troll » 11 Sty 2011, 16:08

Witam,

W Twoim przypadku rozpoznano nienasieniaka o utkaniu carcinoma embryonale w stopniu pT1 i stadium zaawansowania klinicznego IA (pT1 N0 M0 S0). Takie rozpoznanie wiąże się oczywiście ze znakomitym rokowaniem (~98% leczonych chorych uzyskuje trwałe wyleczenie) a dodatkowo z niskim ryzykiem nawrotu sięgającym ~20%. W takim przypadku, żeby zminimalizować skutki uboczne ewentualnej terapii zalecana jest obserwacja jako postępowanie z wyboru. Natomiast alternatywną i równoważną opcją jest rzeczywiście chemioterapia wg. programu BEP - 2 kursy.
Oba postępowania są prawidłowe a wybór jednego z nich uzależniony jest od możliwości ośrodka i woli chorego.

W Centrum medycznym Ostrobramska przyjmuje dr. Tomasz Sarosiek, z tego co wiem zorientowany w leczeniu raków zarodkowych.
Natomiast poza tym godne polecenia są oczywiście COI w Warszawie (Klinika nowotworów układu moczowego, kierownik Kliniki dr n. med. Paweł Wiechno - www.coi.pl), MSOUW w Wieliszewie (dr n. med. Agnieszka Chaładaj - Kujawska - www.msouw.pl), ECZ w Otwocku (dr n. med. Iwona Skoneczna - www.ecz-otwock.pl).

Wszyscy wyżej wymienieni lekarze mają doświadczenie i aktualną wiedzę na temat leczenia nowotworów germinalnych.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mlody28 » 11 Sty 2011, 16:32

dr. Sarosiek ponoć nie przyjmuje już pacjentów. Jestem umówiony do dr. Beaty Obrockiej.

Z tego co napisałes wnioskuje że obserawcje można zasądzic tylko na moja prosbę i odpowiedzialność, lepszym rozwiązaniem była by jednak chemia?

Jesli sie uda spróbuje jeszcze umówić sie do COI jak już będe w warszawie, co dwie konsultacje to nie jedna ;)

Na tą chwie lecze sie we Włocławku filia CO Bydgoszcz.
mlody28

Postprzez troll » 11 Sty 2011, 16:45

Witam,

Nie mogę stwierdzić, że lepsza byłaby chemioterapia, bo tak w rzeczywistości nie jest. Wyobraź sobie, że jest Was 5 chorych, takich samych. Jesteście w tej samej sytuacji. Wybieracie obserwacje, u czterech z was nie dzieje się nic do końca życia, jesteście płodni i nie narażeni na skutki uboczne chemioterapii natomiast u jednego z was choroba nawraca - potrzebuje on zamiast dwóch kursów, trzy lub aż cztery kursy chemioterapii wg. programu BEP i możliwe, że dalsze leczenie np. chirurgiczne. Natomiast gdybyście wybrali chemioterapię czterech z was tak na prawdę zatrułaby się na daremno. Największy problem stanowi fakt, że nie da się określić, kto tak na prawdę tego leczenia potrzebuje. Ty jesteś w grupie niskiego ryzyka (~20% wznów). Druga grupa wysokiego ryzyka (~50% wznów) zwykle przyjmuje tę chemioterapię od razu, bo to już spore ryzyko. U Ciebie najlepiej byłoby oszczędzić Ci tych skutków ubocznych (niekiedy z resztą poważnych) i uważnie, regularnie się obserwować niż walić z dużego działa już na starcie.
Natomiast pojawia się kwestia regularności badań kontrolny - jeśli badania mogą być nieregularne (problemy z dojazdem, zapominanie, niechęć, brak doświadczenia lekarza i inne czynniki) to chemioterapia jest leczeniem z wyboru. Jeśli jednak obserwacja będzie ścisła, częsta i pod opieką lekarza mającego o tym pojęcie, to ewentualnie wykryta wczesna wznowa daje Ci takie same szanse na wyleczenie jak w tej chwili. Jeśli akceptujesz skutki uboczne leczenia (przerwa w pracy, utrata owłosienia - to te najbardziej dotkliwe jeśli chodzi o psychikę) to chemioterapia nie jest złą opcją i z pewnością minimalizuje ryzyko nawrotu. Natomiast jeśli boisz się tego leczenia, jego skutków, jesteś przy tym zorganizowany i terminowy, to obserwacja jednak jest tą opcją zalecaną.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez mlody28 » 11 Sty 2011, 16:57

Dzięki wielkie ta wypowiedź mi pomogła mi w zrozumieniu tematu ;)
mlody28

Postprzez arek » 13 Sty 2011, 17:59

Hej "młodzieńcze" :)
Co tam u Ciebie? Daj jutro znać jak poszło na konsultacjach i do jakich wniosków doszliście... Umówiłeś się jeszcze gdzieś na konsultacje?
Trzymam kciuki! POWODZENIA!
ca embryonale (pT1N0M0) >> rok obserwacji >> 4 BEP - 4 WSK Wroc. >> RPLND - MAGODENT
Awatar użytkownika
arek

Postprzez mlody28 » 17 Sty 2011, 23:29

Witam ponownie
Po konsultacji u dr.B.Obrockiej (bardzo w porządku i rzeczowa, pierwszy lekarz na mojej drodze który wykazał jakiekolwiek zainteresowanie pacjentem oraz pomoc, i to nie prywatnie !!! - Polecam, dodatkowo dr.Obrocka konsultuje przypadki z dr.Sarosiekiem który juz nie przyjmuje pacjentów a jest ponoć specjalistą w raku jądra) postanowiłem poddać się chemii.

Zalecono 2 serie EP
5 cykli odstęp 2 tygodnie i kolejne 5 cykli.
Dziś jestem po pierwszym cyklu, czuje się normalnie jak codzień, trochę jestem zmęczony siedzeniem w ambulatorium ( 5 godzin na krzesełku pod kroplówką na głodniaka, a przed tym 3 godziny w kolejce do doktora). Gdybym wiedział że to będzie tyle trwać to bym się jakoś przygotował.
Jutro już będę mądrzejszy - obowiązkowo - picie, kanapki, laptok dla zabicia czasu.

Dodatkowo dostałem receptę na Dexametrazon (mam brać po 5cyklu) i Setronon (w razie wypuszczenia pawi na wolność)

Odezwę się w miarę możliwości może moje opisy zobrazują trochę jak to wszystko wygląda w praktyce (narazie pozwolą uniknąć siedzenia w nudzie na głodniaka ;)
mlody28

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości