Dwa guzy w prawym - seminoma pT1 NX Mx - akt obs

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Dwa guzy w prawym - seminoma pT1 NX Mx - akt obs

Postprzez mikey » 30 Maj 2024, 22:09

Witam Wszystkich,

dołączam do szacownego grona i dziękuję za prowadzenie tego wspaniałego forum.

Aktualizuję pierwszy wpis z racji osiągniętego milestonu. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w moim najtrudniejszym czerwcu w historii, był to solidny blitzkrieg, ale chyba nie przegrałem, i miałem farta. Życzę absolutnie wszystkim dużo zdrowia i co najwyżej hobbystycznego zajmowania się rj.

We wtorek 28.05.24 z przerażeniem odczułem wielką zmianę w prawym jądrze, pomimo, że relatywnie często gdzieś tam min. posmyrałem się po jajkach, choć rzeczywiście ostatnio rzadziej. Niestety wydało mi się jasne co się dzieje.
W środę 29.05 urolog, z usg i markerami.
USG: Jądro prawe 38x20x37 ze zmianą w ok. b.górnego hipoechogeniczna policykliczną bogato unaczynioną 21x18x25 i drugą zmianą hipoechogeniczna w ok. b.dolnego o wym 8x5 (wszystkie wartości w mm).

Markery:
bHCG 15,6 mIU/ml (ref 0-2)
LDH 182 Ul (ref 135-225)
AFP 1,600 ng/ml (0 - 7,000)

03.06 Zadowalające mrożenie i przyjazd do Międzylesia, beta już 35, do dzisiaj nie wiem co tu się stało
4.06 Wycięcie
5.06 TK w szpitalu, wypis i opis RTG: w okolicy dolnego bieguna wnęki lewej widoczny owalny cień o śr. 12 mm - zmiana płuca, sumacja cieni naczyniowych. Zakładam przerzut niestety, także spodziewam się kiepskiej klasyfikacji, pomimo nieznacznie zmienionych markerów.

10.06 Markery 6 dni po:
beta 0,5 (0-2)
LDH 176 (135-225)
AFP 1,52 (0-7)

13.06 opis TK
Jama i miednica (wypisalem tylko problemy, reszta jest bez zmian)
wątroba niepowiększona, o praw. gęst., w seg. 4b niewielki podtorebkowy obszar silniejszego wzmocnienia kontrastowego śr 5 mm - THAD? do kontroli, w płacie prawym kilka ognisk hipodensyjnych śr do 4 mm, zmiany niespecyficzne ze wzgl na niewielkie rozmiary, do kontroli; poza tym bez in. zmian ogniskowych
węzły chłonne jamy brzusznej i miednicy niepowiększone, dość liczne krezkowe węzły chłonne w podbrzuszu po stronie prawej o wym. do 12x6mm
niespecyficzne obszary zagęszczonej struktury kostnej w lewej k. biodrowej największy do 17x9mm, do oceny w badaniu scyntygraficznym
w lewym miesniu posladkowym srednim zmiana ogniskowa o uj. gestosci i wym 8x5 mm mogaca odpowiadac tluszczakowi

Tk klatka
drobny guzek w seg. 6 PP śr 2 mm

TK głowy

Przyścienne zgrubienia błony śluzowej w zatokach czołowych, sitowiu.
Torbiel retencyjna wielkości około 11 x 11 mm na górnobocznej ścianie zatoki szczękowej L

28.06 Hispat
Jądro z powrózkiem, o wym 4,5x3x2,2, powrózek 10cm średnica 1cm. Na przekrojach jądra widoczny guz 2,2x1,9 barwy jasno beżowej z wylewami krwi. Makroskopowe bez nacieku na osłonkę biaława oraz najądrze. A-B guz, C jądro poza guzem, D linia cięcia przez powrózek. Opis makroskopowy: złośliwy nowotwór germinalny o utkaniu seminoma. Cechy angioinwazji nieobecne. Nowotwór ograniczony do jądra. Resekcyjnosc R0.
Who: pT1, Nx, Mx wg UICC v8

Na hispatcie "zniknęła" zmiana 8x5mm, która była widoczna na USG. Onko z NCO spokojna o to, i najwyraźniej niczego innego tam nie było, dwóch innych nie pytałem bo mi to umknęło.

Moje mini konsylium:
28.06 Lux onko Abumoammar - obserwacja, kontrole w 1 roku często celem holistycznego wyjaśnienia zdrowotnych spraw (co 3 mies.) a potem rzadziej, TK co pół roku, USG za 3 mies, markery co 3 mies.
3.07 - Prof. Wiechno - obserwacja, kontrola co kilka miesięcy (?), TK co 6 mies., markery co 3 mies, coś wspomniał o RTG+USG ale nie określił jak często.
4.07 Centrum onkologii - obserwacja, kontrola co 3 miesiące w 1 roku (potem rzadziej), TK za 3 mies., potem co 6 mies., a miedzyczasie RTG+USG, markery co 3 mies, USG jądra “co jakiś czas”.

Obserwacja wydaje się być jasna. Prof. Wiechno wskazywał na zbyt daleko idącą ostrożność w obserwacji i wyglądał na wyczilowanego. Ryzyko wznowy "zaokrąglone w górę" do 15%, a po podaniu adjuwantowej do 5%, oprócz niego nikt nie podał %. Chyba polecę na dwa baty czyli lux onko oraz centrum onko, problem w tym, że rozminęli się z terminem pierwszego TK, przemyślę to jeszcze.
Ostatnio edytowany przez mikey 04 Lip 2024, 17:49, edytowano w sumie 7 razy
mikey

Re: Dwa guzy w prawym

Postprzez miszcz » 30 Maj 2024, 23:09

Bardzo możliwe, że masz nasieniaka, ale to nic pewnego. Ważne, że działasz błyskawicznie. Przypadki kilku guzów w jednym jądrze zdarzały się na forum. Po wynikach histo-patu i TK będzie wiadomo, co dalej. Z początku przeczytałem, że AFP to 1600, ale na szczęście nie i jest w normie.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Uroboros » 31 Maj 2024, 06:01

Bhcg w normie więc nie koniecznie nasieniak. Chyba że rozwinięty, choć ja miałem mocno rozsianego a markery w normie były
Uroboros

Postprzez miszcz » 31 Maj 2024, 08:17

Niekoniecznie nasieniak, ale prawdopodobieństwo spore. Na tym etapie za nasieniakiem przemawia AFP w normie. U niektórych nasieniak wydziela beta-HCG już na wczesnym etapie choroby, u innych w ogóle nawet na zaawansowanym etapie choroby. Oczywiście wszystko będzie wiadomo po badaniu histo-patologicznym, bo różne rzeczy się zdarzają.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez mikey » 31 Maj 2024, 17:24

dziękuję za odpowiedzi. Udało mi się umówić na mrożonko na poniedziałek (jeśli będzie co mrozić). Potem chyba wieczorem na oddział w Wawie (chyba Międzylesie, bo ktoś mi polecił, chociaż urolog mówi, że nie ma znaczenia bo nie ma dużej filozofii żeby to wyciąć).

Mam takie pytanie: niektórzy zazwyczaj piszą konieczności o TK klatki, jamy brzusznej i miednicy; zastanawiam się jeszcze nad TK głowy i krtani, czy tego się nie robi w standardzie przy rj i skiero mi nikt nie da? TK głowy bym zrobił bo gdzieś czytałem, że przerzuty mogą tam iść, a po drugie miałem te problemy hormonalne 8 miesięcy temu, które mogą być związane z problemami z przysadką (w tym nowotworowymi). Krtań to bardziej problemy ogólne z zatokami, relatywnie łatwo łapię katar i chrypkę). Rozumiem, że wszystkie TK mogę zrobić jak tylko będę mógł chodzić i wybrać się do przychodni już po operacji?

Wszystkie skierowania (TK, skiero na ponowne markery) zazwyczaj wystawia szpital, czy trzeba wrócić do luxmedu z tym (jeśli ktoś z Was jest w luxmedzie i może wiedzieć)?
mikey

Postprzez miszcz » 31 Maj 2024, 17:47

Na tym etapie nikt nie zrobi ci TK głowy, o ile nie będzie guzów w płucach, czyli nie będzie podejrzenia przerzutów do głowy. Podczas rozmowy u onkologa możesz wspomnieć o pozostałych sprawach. Jak będziesz miał szczęście, skieruje cię na TK głowy z kontrastem.

Krtanią zajmuje się laryngolog i to on musi wystawić skierowanie.

Operacja wycięcia jądra jest prosta. Poradzi z tym sobie każdy urolog.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Uroboros » 31 Maj 2024, 22:21

Wszystko to co pisze miszcz zgodne. Jak z urologii trafiłem na onkologię to i tak zrobili swoje badania obrazowe dodatkowo i jak wyszło że sporo węzłów jest zajętych to od razu zrobili głowę. Generalnie mogę polecić Kielce do leczenia
Uroboros

Postprzez tobson85 » 02 Cze 2024, 11:50

Najważniejsze teraz to jak najszybsze usunięcie zajętego jądra.
TK brzucha, miednicy i klatki ogarniesz po zabiegu. TK głowy na ten moment nie jest konieczna.
Trzymaj się
Tobiasz
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Postprzez mikey » 03 Cze 2024, 18:07

Udało mi się dzisiaj coś zamrozić, w opinii lekarza coś "zadowalającego"

W szpitalu uro zrobili mi też badania i betę, ta jest już 35 (ref. <2,6), reszta markerów w normie, wycinka samego jajka jutro albo pojutrze. Wrzucili mnie też na TK w środę, więc chyba też spoko, że nie muszę potem sam chodzić, a potem się zastanowiłem, czy TK zrobione na onko są lepiej opisane? Czy to ma znaczenie gdzie się to robi?
mikey

Postprzez tobson85 » 03 Cze 2024, 19:02

Nie ma znaczenia gdzie będzie wykonane TK. Dobrze że będziesz miał już w środę. Rozumiem że w tym samym szpitalu co zabieg?
BHCG nie jest na jakimś bardzo wysokim poziomie, więc nie przejmowałbym się tym dodatkowo.
teratoma immaturum, carcinoma embryonale 80%, seminoma, IGCN / CS IIA / 3xBEP - 4 WSK Wrocław 6.05.2016 - 05.07.2016
tobson85
Przyjaciel Forum

Miejscowość: Wrocław

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 42 gości