Witam. Nie znalazłem podobnego wątku. Proszę o podpowiedź

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Witam. Nie znalazłem podobnego wątku. Proszę o podpowiedź

Postprzez Kamal » 12 Gru 2024, 18:31

Witam wszystkich.
Rozpoznanie mojego guza to nasieniak Pt1.
Brak przerzutów, markery w normie.
Zrobione TK klatki, miednicy, z kontrastem oraz rezonans miednicy z kontrastem.
Poza guzem w jądrze znaleziono jakieś komórki limfatyczne które otaczają guz typu B.
Załączam zdjęcie opisu histopatologicznego.
Czy ktoś wie o co chodzi? Pozdrawiam
Kamal

Re: Witam. Nie znalazłem podobnego wątku. Proszę o podpowied

Postprzez miszcz » 12 Gru 2024, 18:45

Przepisz proszę wynik badania histo-patologicznego, bo nie wyświetla się. Komórki rego typu mogą sugerować rzadko formę chłoniaka jądra, ale wykracza to poza moją wiedzę. Najlepiej, żebyś umówił się na wizytę prywatną do doktora Sarosieka w celu wyjaśnienia wątpliwości, bo to agresywna forma nowotworu. Występuje głównie u starszych mężczyzn, a nie wiem, ile masz lat.

Poniżej namiary do doktora:

Dr n. med. Tomasz Sarosiek
specjalista onkolog kliniczny
Luxmed Onkologia Sp. z o. o.
01-748 Warszawa, ul. Szamocka 6
tomasz.sarosiek@luxmed.pl.......
Zapisy NFZ: tel. +48 22 469 83 90, +48 430 87 00
Wizyty prywatne , Oncomedica: +48 503 913 935
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kamal » 12 Gru 2024, 18:50

Mam 33 lata
Kamal

Postprzez Kamal » 12 Gru 2024, 18:53

Nasieniak Pt1. Bez cech naciekania. Nowotwór o wieloogniskowej dystrybucji otoczony skupiskami komórek limfatycznych z których cześć wykazuje cechy atypii jądrowej. Te ostatnie wykazują dodatnią reakcje z CD20 i ujemną z CK3. Co budzi podejrzenie współistnienia złośliwego nowotworu układu limfatycznego wywodzącego się z limfocytów linii komórkowej typu b
Kamal

Postprzez Kamal » 12 Gru 2024, 18:56

Sam guz ma ujemny CD20
Kamal

Postprzez miszcz » 12 Gru 2024, 19:24

Umów się jak najszybciej do doktora Sarosieka. Zrób morfologię krwi z OB, sprawdź wyniki CRP i ewentualne nieprawidłowości z wypisu ze szpitala.

Może to nic poważnego, ale lepiej, żeby wszelkie wątpliwości rozwiał specjalista.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kamal » 12 Gru 2024, 19:30

Całe ciało przebadali i było ok. Zwykła morfologia też. Urolog mówił żebym się tym nie przejmował bo to różne testy robią podczas badania tego guza testując nowe metody. Tak go zrozumiałem
Kamal

Postprzez Kamal » 12 Gru 2024, 19:43

Też strasznie mi wymęczyli jądro na usg. Przed nie bolało a po tak. I nie wiem czy to najądrze czy coś innego zrobiło się wzdłuż jądra twarde. Bo były wątpliwości długo czy to guz lity. Dopiero rezonans przekonał. Ogólnie czuje się dobrze. Guz ograniczony do jądra. Brak przerzutów. Wszystko by było ok tylko ta dodatkowa treść mnie męczy. Chociaż urolog mówił że tego z bardzo nie rozmumie. Ale tym by się raczej nie przejmował. Nie wiem o co tu na koniec chodzi w tym opisie
Kamal

Postprzez miszcz » 12 Gru 2024, 19:48

Skoro zostałeś dokładnie przebadany, nie ma powodu do niepokoju. Mimo wszystko powinieneś skonsultować swój przypadek z doświadczonym onkologiem po badaniu TK.

Jaki był rozmiar guza?
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez Kamal » 12 Gru 2024, 19:56

2,7 cm
Kamal

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 41 gości