Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Postprzez PeterMac » 16 Lut 2025, 04:02

Witam Wszystkich serdecznie!, chciałem napisać o swoim przypadku problemem z lewym powiększonym jądrem ktore mam juz od dłuzszego czasu (ciezko mi jednoznacznie stwierdzić dokladnie, ale na pewno jest to conajmniej 2 lata)

Nie tak dawno przeziebiłem układ moczowy, nerkę lewą ktora mnie bardzo bolała ~2dni, tak samo układ moczowy, kuł i piekł, pozniej worek mosznowy cały spuchł i był jak piłka twardy i czerwony.
To zmusiło mnie to pójścia w końcu do urologa, diagnoza to stan zapalny, dostałem antybiotyk i po parunastu dniach sytuacja sie poprawiła, jednak urolog robiąc USG stwierdził ze nie wyklucza guza lewego jądra.

Robiłem markery nowotworowe w trakcie tego stanu zapalnego
CRP miałem aż 145, gdzie norma to do 5.
AFP - było w normie
betaHCG - 9,2, norma do 2,6
LDH - 2115, norma do 250.

Po tym wszystkim byłem na kontroli i urolog skonsultował sie z innym urologiem ponowne USG i obaj stwierdzili ze to wygląda na guz i jądro do usuniencia.
Mam termin orchidektomii za kilka dni w szpitalu we Wrocławiu, szpital 4WSK na Weigla.

Co kilka dni w miedzy czasie robiłem odpłatnie ponownie te wyniki markerów bo strasznie sie przeraziłem i uświadomiłem sobie ze sytuacja jest nie wesoła.

Pozniejsze wyniki po tym stanie zapalnym ktory ustąpił
CRP 3,3
AFP - w normie
betaHCG - 10,7
LDH - 442

Robiłem jescze wczesniejsze i były wyzsze od tych ostatnich, LDH było 770, takze ten marker widać ma tendencje spadkową.
Jednak betaHCG nie spada.
Jutro idę ponownie zrobić jeszcze przed usunienciem jądra.

Czy jesli jądro wyszło w USG powiekszone o nieprawidłowej strukturze to oznacza na pewno raka jądra i nic poza tym :( ?

Dodam tylko ze prawe jądro mam bardzo malutkie moze ma 3cm na wysokość, a lewe sie tak mocno rozrosło, mierząc je na wysokość ma ok ~8cm, na szerokość ok 4,5cm. Jego struktura jest gładka, nie ma jakis grudek ani nierówności.
Jestem duzym facetem, 181 wzrostu, waze ok 120 kg obecnie, grubej kości, chyba z duzym testosteronem bo mam owłosienie na plecach, brzuch, klatka, łysienie plackowate itp.
Czytałem kiedyś ze takie osoby mogą mieć większe jądra, dlatego wczesniej nie panikowałem, na dodatek pisali ze lewe jądro jest z reguły moze być większe.

Byłem jeszcze u innego urologa, ten zrobił mi USG tez stwierdził guza, zbadał mi brzuch, węzły, nerki, stercz, tam wszystko wyszło w normie.

Bede dzielił sie z Wami, co dalej ze mną.
PeterMac

Re: Piotr / 41 lat - powiększone lewe jądro / guz

Postprzez Uroboros » 16 Lut 2025, 09:34

Bhcg to napewno nowotwór jądra, chyba że jesteś w ciąży. Usuwaj jądro i rób tomograf
Uroboros

Postprzez miszcz » 16 Lut 2025, 10:41

Jądro do wycięcia. Nowotwór na 99,9%.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 16 Lut 2025, 15:03

Dziękuje Wam bardzo za potwierdzenie, tak myślalem, mialem jeszcze pewne nadzieje ze moze ta betaHCG występuje w zwiazku ze stanem zapalnym jaki był.

W środę idę do szpitala na usuniencie.
Oby mi zrobili tą TK będąc na oddziale przez ponoć 3 dni,
ale pewnie sie poczeka w kolejce.
PeterMac

Postprzez Uroboros » 16 Lut 2025, 21:18

Najlepiej by tak było, nie mniej powinieneś już mieć kartę dilo a szpital opuścić że skierowaniem na markery 7 dni po zabiegu i skierowaniem na tk głowy, klatki piersiowej i miednicy mniejszej z kontrastem na cito
Uroboros

Postprzez PeterMac » 16 Lut 2025, 22:03

Rozumiem, mam karte DiLO, czyli wszystko porobić jak piszesz, dzięki serdeczne za info, bedą sie starał to porobić te wszystkie badania.
PeterMac

Postprzez PeterMac » 23 Lut 2025, 11:10

Jądro usunięte.

Wstępna ocena guz nasieniak ograniczony do samego jądra, jądro 12x7x7 - cT1NxMx S3.
Czekam teraz na wynik histopatologoczny.
W miedzy czasie markery za 7 dni i tomografia komputerowa, pozniej reszta.
Na USG jama brzuszna, nerki, wezły - czysto
Jak myslicie czy chemia/radioterapia bedzie nie unikniona, czy to sie okaze dopiero po badaniu histo ?
PeterMac

Postprzez miszcz » 23 Lut 2025, 11:54

USG nie jest tak dokładne jak TK. Czekamy na TK, wynik histo-patu z rozmiarem guza i markery.
miszcz
Przyjaciel Forum

Postprzez PeterMac » 23 Lut 2025, 21:05

Dokladnie tak samo powiedział mi doktor, czekamy... Serdeczne dzieki za odzew w temacie!
Na razie bardzo powolutku dochodze do siebie po zabiegu.
PeterMac

Postprzez Uroboros » 23 Lut 2025, 22:58

Miałeś podwyższone bhcg , nasieniaki często maja nieme markery jednak mogą produkować bhcg. Musisz teraz cierpliwie poczekać ale skoro marker był podniesiony to moim zdaniem gdzieś już mogło się rozejść i prewencyjnie mogą chcieć dać karboplatynę
Uroboros

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości