Jestem po operacji i nie wiem co dalej?

Chirurgiczne oraz zachowawcze metody terapii raka jądra. Nowoczesne schematy chemioterapeutyczne, radioterapia oraz leczenie wspomagające.

To forum jest miejscem na indywidualne tematy dotyczące choroby poszczególnych chorych. Tutaj możesz umieścić temat odnoszący się do Twojej/bliskiej Ci osoby choroby aby przedyskutować prawidłowość leczenia, uzyskać informacje, porady, odpowiedzi na nurtujące pytania.

Jestem po operacji i nie wiem co dalej?

Postprzez romk » 19 Gru 2012, 14:30

Witam
Na wstępie przedstawię krótki opis mojego przypadku.
A więc w piątek 07.12.2012 zauważyłem niepokojące zmiany z lewym jądrze. Udało mi się umówić na wizytę do urologa na 12.12.2012. Diagnoza-podejrzenie raka lewego jądra. Kazał mi na następny dzień zgłosić się na oddział szpitalny celem potwierdzenia na lepszym USG. Tego samego dnia zostałem przyjęty na oddział. Wykonano mi badanie krwi, markery itd. Następnego dnia miałem zabieg, czyli 14.12.2012r.
W tej chwili siedzę w domu w oczekiwaniu na badanie hist-pat.
Po przeczytaniu kilku wątków na tym forum stwierdziłem że dobrze jednak by było już zacząć działać w kierunku wykonania badań.

21.12.2012 mam się zgłosić na zdjęcie szwów także przy okazji mam zamiar zrobić sobie markery proszę o opinie czy dobrze myślę?).
Natomiast problemy zaczynają się z badaniem TK brzucha i miednicy małej. Próbowałem się zorientować czy gdzieś da się to szybko zrobić prywatnie ale terminy są kosmiczne i w sumie to nie wiem co teraz robić?
Czy czekać na wynik hist-pat i z tym wynikiem iść do onkologa który mnie skieruje na TK?
Nie wiem czy inaczej uda mi się załatwić jakiś szybki termin. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ewentualnie zamiast TK można wykonać rezonans magnetyczny? Dodam że jestem z woj. Pomorskiego.
Dziękuje za wszystkie wskazówki i Pozdrawiam.
romk

Re: Jestem po operacji i nie wiem co dalej?

Postprzez czarli » 19 Gru 2012, 14:46

Hej!

Jaka miejscowość dokładnie, jestem z Pomorskiego postaram się Ci pomóc. Zapraszam na priv!

pozdrawiam
czarli

Postprzez romk » 19 Gru 2012, 14:53

Hej. Dzięki za odpowiedź. Jestem z okolic Słupska. Ale odległość nie ma tutaj większego znaczenia. Z badaniami mam zamiar jechać do Bydgoszczy ale martwię się czy nie tracę teraz czasu nie robiąc tych badań TK.
Przepraszam ale nie orientuję się tu zbyt dobrze i nie wiem o co chodzi z tym priv?
Pozdrawiam
romk

Postprzez czarli » 19 Gru 2012, 15:04

Mam przykre doświadczenie z Bydgoszczą. Poczytaj mój wątek, ale jeśli trafisz tam na odpowiedniego lekarza to będzie okej. Sprawa wygląda tak, dobrze, że jadro jest już usunięte. Jakie były wyniki markerów przed zabiegiem? Trzeba je powtórzyć po zabiegu. Ja jestem z okolic Człuchowa, Chojnic, Szczecinka. Trafiłem do świetnego urologa który od razu skierował mnie na swój oddział gdzie usunął mi jądro(Kościerzyna). Po tym jak ściągnął mi szwy od razu wypisał mi skierowanie na TK klatki, brzucha i miednicy małej(dalej Kościerzyna). Gdy odbierałem hist-pat wszystkie wyniki miałem już w ręku. To ważne. Później była nieszczęsna Bydgoszcz chociaż i tak jest wszystko dobrze. Teraz z własnego wyboru jeżdżę na kontrolę do Warszawy. To jest mój wybór którego nie żałuje i będę się tego trzymał. Badania obrazowe dalej robię w Kościerzynie ze względu na szybkie terminy(jeśli masz na cito to termin to nie więcej niż 2 tyg). Twoja głowa w tym, aby jak najszybciej zdobyć skierowanie na TK (urolog, onkolog wszystko jedno). Nie rozmawiałeś z Urologiem, który Cie prowadził? jak coś jestem do Twojej dyspozycji.
czarli

Postprzez romk » 19 Gru 2012, 15:13

Dzięki serdeczne. Czyli jak najszybciej kombinować skierowanie od urologa?
Próbowałem też szukać urologa w Kościerzynie ale nie mogłem się z nikim skontaktować.
A moje wyniki to:
LDH=352[U/l] [211-423]
HCG+b=2.01 [mU/ml]<=2
AFP=2.93 [U/ml]<=5.8
romk

Postprzez romi » 19 Gru 2012, 15:41

Witaj
Po kolei:
21 zostaną zdjęte szwy i wtedy przy okazji dobrze byłoby zrobić badania markerów. Następne badanie markerów po kolejnych dwóch tygodniach. Chodzi o to by stwierdzić, czy poziom markerów unormował się (nieistotne czy w normie, czy powyżej - chodzi o normalizację).
Tomografia - nie jestem pewien czy urolog wystawi Ci skierowanie. Raczej wątpliwe. Na pewno takie skierowanie wystawi onkolog do którego możesz zapisać się bez żadnego skierowania. Nie musisz czekać na opis hist-pat. Dopisek "pilne" czy "cito" może przyspieszyć termin TK. Trzeba szukać takiego miejsca w którym termin będzie najkrótszy. Może to być gdziekolwiek poza miejscem Twojego zamieszkania, nie obowiązuje rejonizacja. Rezonans nie ma tutaj żadnego zastosowania.
Jak zgromadzisz wszystkie badania tzn. opis hist-pat, TK, markery to zgłosisz się do onkologa, który na podstawie wyników badań określi stopień zaawansowania choroby i określi (zaproponuje) dalszą drogę postępowania.
Jeśli zależy Ci na profesjonalizmie to proponuje wybrać jeden z zielonych ośrodków polecanych na forum
viewtopic.php?f=5&t=160
Słupsk - to najbliżej Wejherowo
Musisz się postarać wszystko załatwić jak najszybciej, bo czas tutaj jest istotnym elementem. Wszystko razem powinno zamknąć się w ciągu max 8 tygodni od zabiegu - chodzi o ewentualne rozpoczęcie leczenia. Informacje które znajdziesz na forum na pewno pomogą Ci podejmować szereg decyzji, wystarczy szukać. Jeśli masz pytania nie krępuj się.
Podstawowe informacje które powinieneś znać znajdują się tutaj
viewtopic.php?f=5&t=192
priv to PW - z prawej strony pod nazwą użytkownika

Pozdrawiam
romi

Postprzez troll » 20 Gru 2012, 13:51

Witaj,

Jak najbardziej możesz (i powinieneś) zgłosić się do onkologa po skierowania na tomografie. Im szybciej rozpocznie się ta część diagnostyki tym lepiej. Jeśli chodzi stricte o onkologię - to masz zarówno Wejherowo (dr Adamowicz) jak i UCK w Gdańsku. Jak już będziesz miał komplet to wtedy ewentualnie (w razie potrzeby) Cię gdzieś pokierujmy. Jak najbardziej przy zdjęciu szwów markery powinieneś mieć zrobione (szkoda tylko, że myślisz o tym Ty a nie lekarz prowadzący). Właśnie dlatego uważam pomysł z konsultacją onkologiczną już teraz za bardzo trafiony. Im szybciej będziesz pod opieką specjalisty onkologa klinicznego tym lepiej.

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Postprzez romk » 20 Gru 2012, 22:28

Witajcie
Dzisiaj moje sprawy posunęły się do przodu dzięki bardzo uprzejmej Pani onkolog ze Słupska. Także dzisiaj zrobiłem markery, termin na TK mam na 28.12 także też myślę że całkiem dobrze. Co do wizyty u dobrego onkologa to już wczoraj dzwoniłem do Gdańska do CO i jestem umówiony na początek stycznia bo to był najbliższy wolny termin. Tuż po świętach będę miał swoje badani hist-pat. także jak będę je miał to liczę na waszą ocenę.
Dzięki serdeczne za wszystkie wskazówki.
Pozdrawiam
romk

Postprzez romk » 01 Sty 2013, 15:17

Witam
Udało mi się sprawnie przeprowadzić wszystkie niezbędne badania potrzebne do oceny także poniżej je przedstawię i oczywiście liczę na ocenę.
A więc:)
Badanie his-pat:

Opis makroskopowy
Rozcięte jądro wym. ok. 4x3x2,5, wraz z osłonkami , najądrzem oraz kikutem powróżka nasiennego dł. 3,5cm. Na przekrojach jądra widoczny beżowy, lity guz wym.3,1x2,2x1,6 cm, miejscami dochodzi on do osłonki białawej której makroskopowo nie nacieka. Dyztalna część najądrza torbielowato poszerzona, wypełniona żółtawą galaretowatą treścią.
Wycinki pobrano:
1 powr nasienny
2 guz jądra wraz z osłonkami
3 guz jądra z przylegającym, zmienionym najądrzem
4 pozostała część najądrza

Opis mikroskopowy
Mat. I;.- 9061/3 T-78020

1,4 bez nacieku nowotworowego
2,3 nasieniak jądra pT1 NX MX
Guz o największym wym. 3,1 cm. Ogniskowo w okolicy sieci jądra nowotwór nacieka i przekracza osłonkę białawą. Naciekania naczyń nie stwierdza się.

Badanie TK jamy brzusznej i miednicy oraz RTG kl piersiowej nie wykazały żadnych zmian.

Markery
przed operacją
LDH=352[U/l] [211-423]
HCG+b=2.01 [mU/ml]<=2
AFP=2.93 [U/ml]<=5.8
tydzień po operacji
LDH=326[U/l] [211-423]
HCG+b=0.100 [mU/ml]<=2
AFP=3.32 [U/ml]<=5.8
dwa tygodnie po
LDH=276[U/l] [211-423]
HCG+b=0.100 [mU/ml]<=2
AFP=4,412 [U/ml]<=5.8

Pozdrawiam i proszę o opinie
romk

Postprzez troll » 01 Sty 2013, 17:17

Witaj,

Wobec rozpoznania pT1 nasieniaka w jądrze i wobec prawidłowego wyniku pozostałych badań należy rozpoznać u Ciebie CS IA nasieniaka (pT1 N0 M0 S0) - jedynym słusznym wyjściem w tej sytuacji jest aktywna obserwacja :)

Pozdrawiam
Image
Image
Awatar użytkownika
troll
Ekspert

Następna

Wróć do Metody terapeutyczne / dyskusja przypadków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości