Witajcie, Paweł prawie już 19 lat. Na samym początku października 2012 roku miałem operację usunięcia guza prawego w szpitalu WAM w Łodzi. Co 3 miesiące mam badania krwi, po pół roku miałem tomografie, która nic nie wykazała, natomiast niedawno w czerwcu usg jamy brzusznej i drugiego jądra.
Do rzeczy, co mnie martwi.
Tuż przed operacją 2.10.2012
Beta HCG - 206 mIU/ml
AFP 99,01 IU/ml
CEA <0,50 ng/ml
Następne badanie 26.11.2012
Beta HCG <0,1 mIU/ml
AFP 1,69 U/ml
Kolejne badanie 21.02.2013
Beta HCG <0,1 mIU/ml
AFP 1,5 U/ml
Ostatnie badanie 21.06.2013
Beta HCG <0,1 mIU/ml
AFP 1,76 U/ml
Zakres referencyjny dla AFP 0-5,8
Zakres referencyjny dla Beta HCG <2,6
Chciałbym was spytać o to ostatnie badanie z czerwca tego roku, AFP nieznacznie wzrosło, czy to o czymś świadczy, czy tylko ja niepotrzebnie się martwie. Czy jest sens robić jakieś badanie już niebawem, czy odczekać kolejne trzy miesiące?
Pozdrawiam serdecznie
Rozpoznanie histopatologiczne (25.10.2012):
Do badania nadesłane jądro 6x5x3,5cm z powrózkiem 3cm, w miąższu jądra wyróżniający guz barwy białawo-brunatnej o wymiarach 3x3x2,5 cm, dobrze odgraniczony, nie naciekający osłonek ani najądrza.
15132/12 - Kikut powróżka nasiennego - wolny od nacieku nowotworowego
15133/12 - powrózek nasienny - wolny od nacieku nowotworowego
15134-5/12 - guz - najądrze, 15136-7/12 - guz osłonki, 15138/12 - guz TUMOR MIXTUS GERMINALIS: CARCINOMA EMBRYONALE ET TERATOMA pT1.
Nie stwierdza się naciekania najądrza i osłonki białawej. Element potworniaka stanowi dojrzała chrząstka, gruczoły, nabłonek wielowarstwowy płaski rogowięjący
Ostatnie badanie USG Jamy brzusznej, USG miednicy mniejsze, USG moszny, jąder i najądrzy (21.06.2013):
Wątroba, śledziona niepowiększone, bez zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy bez kamienicy. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka niepowiększona, jednorodna. Obie nerki przeciętnej wielkości, bez kamicy i zastoju. Wnęka wątroby i przestrzeń zaotrzewnowa bez powiększonych węzłów chłonnych. Pęcherz moczowy gładkościenny bez ech wewnętrznych. Gruczoł krokowy symetryczny, gładko obrysowany, niepowiększony.
Jedynie lewe jądro z pojedynczym mikrozwapnieniem, poza tym jednorodne.
PS jestem pod opieką dr Małeckiej w łódzkim Koperniku, nie miałem żadnej chemii ani radioterapii, poddany obserwacji